problem big-time

30/4 -08

Suck, jag orkar inte längre komma på nya approacher för att få ordning på skiten, så nu frågar jag runt lite istället. Både efter orsak och möjlig behandling (om jag ska orka en veva till alltså).
Det började med mina dendrobium för en tid sedan, först fick de gula fläckar på bladen och gick raskt döden till mötes för det bladet efter det. Det formligen rasade blad i fönstret i vardagsrummet, notera dock - ENBART dendrobium, problemet hoppade över andra plantor på brädan och tog nästa dendro...
Nästa problembarn blev min Coelogyne salmonicolor som stod längst bort på fönsterbrädan. Den fick dessa ringliknande fläckar. Klippte bladen och pudrade med kanel och testade med provado, nene - hjälpte icke...
Och trogen stod då min Brassia hybrid och tittade på hur härligheten tuggade sig fram och tillbaka på fönsterbrädan där den stod. Så den fick också för sig att ge sig in i leken när det började lugna ner sig igen... morr Den har liknande fläckar först som dendrobium men blir sen svarta i istället och bladen dör inte.
Men men! För att inte matte ska gå sysslolös har vi fått nästa problem på halsen, nämligen fläckar på mina phallisar också. Det började med min fimbriata har jag för mig, eller nej det var en Mini Mark först som strök. Fimbriatan har jag klippt blad på och kanelat, den blir fortfarande prickig på andra blad. Uppdagade samma problem på en planta som hänger i fönstret 1-1,5 m högre upp som inte varit i kontakt med mina andra plantor på flera månader och får vatten separat. Har även fläckar på mina pallens keikis i skåpet mitt som står i ett annat rum. De har inte heller varit i kontakt med de sjuka plantorna förut eller får vatten med dem...

Behandlingsidéerna börjar ta slut, så jag hoppas på lite inspiration från annat håll...
//Åsa

Nyckelord: virus, svamp, fläckiga blad

30/4 -08

Ringarna ser ut som virus, är inte mycket att göra med det, är det över hela plantan så är det bara att slänga

30/4 -08

Väldigt tråkigt för dig ...... förstår att du är förtvivlad !
Jag vet inte vad detta kan vara ... men jag vill ge dig mina tankar !
Eftersom det verkar som om de törstigaste har blivit först sjuka ... så gick en fundering om det kanske kommer från dåligt vatten eller en dålig näring som har stått felförvarat...... själv så skulle jag då utesluta detta med att ge rent regnvatten utan näring !
Det är kanske långsökt ..... men kanske är det även grogrunden för en virusatack !
Jag hoppas verkligen det kommer in någon duktigt som kan hjälpa dig med detta .......

30/4 -08

De gula fläckanra på phallen längst ner ser precis ut som på min fimbriata. Jag skrev till Röllke, där jag köpt plantan, och fick svaret att den såg stressad ut. För mycket/lite ljust, för mycket/lite vatten, för kallt eller varmt... Jag har låtit den vara och den verkar må bättre nu. Fläckarna försvinner ju inte men det nya bladet ser fint ut och rötterna som kommer mår utmärkt.

30/4 -08

Ser ut som virus. Isolera plantorna, låt inte vatten droppa mellan plantor, flamma redskap (ex kniv) och flytta inte blompinnar mellan plantor. Det finns info och bilder på nätet. Sök på orchid virus etc.
mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av crystal:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik