Skriv början av artikeln om fläckiga blad

Nyckelord: fläckiga blad

Inlägg med fläckiga blad som nyckelord.

Nu när det har varit lite julafton från Wubben upptäckte jag för det första igår när jag vattnade krukan att en hade fripassagerare i form av typ tusenfotingar. Jag har läst om dem här men mina två (vad jag såg...) hade även en "klo" bak, som tvestjärtar ungefär. Och så var de svarta. Och ääääckliga. Krukan planterades om, orkiden sköljdes noggrannt och allt gammalt åkte i soporna. Nåt mer jag ska tänka på?

Sen, ni som kan sånt här som olika fläckar och prylar på bladen. Vad säger ni om bilderna här? Det är en Restrepia Trichoglossa med konstiga knottror på ett blad, och lite allmänt risiga blad tycker jag. Sen är det en Cymbidium aloifolum med små fläckar och bladbrott, en Brassia Eternal Wind med rödaktiga fläckar (virus?) och till sist en liten Oncidium Twinkle Fragrant Fantasy med fläckar.

Tack för alla tips och tankar om de små.

Nyckelord: fläckiga blad, tusenfoting

16/8 -12

Du har ingen bild på de tvestjärt-liknande kreaturen? Är de ganska små?
Fläckar och prickar har jag tyvärr sämre koll på...

16/8 -12

Tyvärr inte. Kameran kom fram efter att den ena blivit lite tillplattad och spolats ner i toan och den andra antagligen rymt med många liter vatten i vasken...De var kanske lite drygt 1 cm långa och 2 mm breda. Snabba och smidiga. Hua. Svarta och blanka, och med den där lilla tvestjärten bak.

16/8 -12

Din Brassia med rödaktiga fläckar - jag tycker bladet ser lite "silveraktigt ut" - kolla efter spinn! Tycker det är sorgligt att wubben säljer sådana delningar som din Cymbidium aloifolum. Det är ju egentligen en ganska storväxt art! Din planta ser dessutom lite risig ut.

17/8 -12

Tack Merwic, jag ska kolla noga igen. Såg ingenting tydligt i krypväg eller något ludd men jag ska undersöka!

Cymbidiumen var den som hade fripassagerarna och bodde ursprungligen i en stor kruka, typ 14 cm. Jag rensade bort så mycket jag kunde och rötterna såg inte heller så glada ut , och sen satte jag den lite luftigt i spaghnum. Men det kanske inte räcker för att den ska kunna må bättre.

Vilken tur att ni här på forumet finns att hjälpa mig!

17/8 -12

emako: om de var såpass stora kan det vara frågan om enkelfotingar kanske? De kan ju ge intryck av att ha tvestjärts-baken? De trivs fuktigt och mörkt men kan inte simma under vatten... Å andra sidan är de kanske inte så svarta.
Du får söka på bilder och se om du tycker det stämmer överens. Gör det det bör det räcka med en redig omplantering och att den inte hålls allt för fuktig tror jag...

17/8 -12

OK, så enkelfotingar kan se lite tvestjärtiga ut... men då var det kanske såna även om de svartgråblanka för de betedde sig som om de inte kunde simma. Kom upp ite panikartat sådär när jag sänkte ner krukan i vatten... Så då hade de kanske kunnat göra nytta, det var väl enkelfotingarna som inte var farliga tror jag mig komma ihåg. Men hur som helst var de läbbiga så jag är nog hellre utan dem oavsett .

17/8 -12

Nja, i mina ögon kan de det i alla fall Sedan finns ju dubbelfotingen (tror jag den kallas) som är lite mer svart...? Minns inte vilken som är vilken, men en av dem kan ge sig på plantorna, sedan är de kanske inget man vill ha inne oavsett, som du säger.

Ge ditt svar
Suck, jag orkar inte längre komma på nya approacher för att få ordning på skiten, så nu frågar jag runt lite istället. Både efter orsak och möjlig behandling (om jag ska orka en veva till alltså).
Det började med mina dendrobium för en tid sedan, först fick de gula fläckar på bladen och gick raskt döden till mötes för det bladet efter det. Det formligen rasade blad i fönstret i vardagsrummet, notera dock - ENBART dendrobium, problemet hoppade över andra plantor på brädan och tog nästa dendro...
Nästa problembarn blev min Coelogyne salmonicolor som stod längst bort på fönsterbrädan. Den fick dessa ringliknande fläckar. Klippte bladen och pudrade med kanel och testade med provado, nene - hjälpte icke...
Och trogen stod då min Brassia hybrid och tittade på hur härligheten tuggade sig fram och tillbaka på fönsterbrädan där den stod. Så den fick också för sig att ge sig in i leken när det började lugna ner sig igen... morr Den har liknande fläckar först som dendrobium men blir sen svarta i istället och bladen dör inte.
Men men! För att inte matte ska gå sysslolös har vi fått nästa problem på halsen, nämligen fläckar på mina phallisar också. Det började med min fimbriata har jag för mig, eller nej det var en Mini Mark först som strök. Fimbriatan har jag klippt blad på och kanelat, den blir fortfarande prickig på andra blad. Uppdagade samma problem på en planta som hänger i fönstret 1-1,5 m högre upp som inte varit i kontakt med mina andra plantor på flera månader och får vatten separat. Har även fläckar på mina pallens keikis i skåpet mitt som står i ett annat rum. De har inte heller varit i kontakt med de sjuka plantorna förut eller får vatten med dem...

Behandlingsidéerna börjar ta slut, så jag hoppas på lite inspiration från annat håll...
//Åsa

Nyckelord: svamp, fläckiga blad, virus

30/4 -08

Ringarna ser ut som virus, är inte mycket att göra med det, är det över hela plantan så är det bara att slänga

30/4 -08

Väldigt tråkigt för dig ...... förstår att du är förtvivlad !
Jag vet inte vad detta kan vara ... men jag vill ge dig mina tankar !
Eftersom det verkar som om de törstigaste har blivit först sjuka ... så gick en fundering om det kanske kommer från dåligt vatten eller en dålig näring som har stått felförvarat...... själv så skulle jag då utesluta detta med att ge rent regnvatten utan näring !
Det är kanske långsökt ..... men kanske är det även grogrunden för en virusatack !
Jag hoppas verkligen det kommer in någon duktigt som kan hjälpa dig med detta .......

30/4 -08

De gula fläckanra på phallen längst ner ser precis ut som på min fimbriata. Jag skrev till Röllke, där jag köpt plantan, och fick svaret att den såg stressad ut. För mycket/lite ljust, för mycket/lite vatten, för kallt eller varmt... Jag har låtit den vara och den verkar må bättre nu. Fläckarna försvinner ju inte men det nya bladet ser fint ut och rötterna som kommer mår utmärkt.

30/4 -08

Ser ut som virus. Isolera plantorna, låt inte vatten droppa mellan plantor, flamma redskap (ex kniv) och flytta inte blompinnar mellan plantor. Det finns info och bilder på nätet. Sök på orchid virus etc.
mvh
Mikael

Ge ditt svar

9/3 -08

Fläckiga blad

Kan ni snälla kika på den här också...? Vad är det för något?

Nyckelord: fläckiga blad

9/3 -08

Ett till blad

9/3 -08

När jag skrapar på dem så lossnar det ingenting. Sitter som berget... Det är bara på de två yngsta bladen.

10/3 -08

Ett förslag var sköldlöss, ingen annan som har förslag?

10/3 -08

Några sköldlöss kan jag inte se. Troligen ett mindre svampangrepp. Kanske duschar du på bladen? Fukt i kombination med stillastående luft kan tillåta svampsporer att gro och växa till sig. Ibland behövs inte ens duschning, t ex om vädret är regnigt och ventilationen otillräcklig. Dutta lite kanel på fläckarna och håll ett öga på dem så de inte växer vidare.

10/3 -08

Jo, jag brukar duscha alla plantorna en gång om dagen oavsett väder. Angreppet sitter på undersidan... Smittar svamp?

10/3 -08

Ja svamp sprids med sporer, mest genom luften. Men för att en frisk planta ska bli angripen krävs vanligen att den är försvagad eller stressad på nåt sätt. Eller att det ligger vatten på bladen för länge.

10/3 -08

Jag duschar mina två gånger om dagen, även om det är en regning dag, och de ser bara hälsosammare av det. Hur hög luftfuktighet har du Martina?

10/3 -08

Inte alls hög luftfuktighet, bor i Hälsingland vid kusten. Har ingen mätare men luften känns ju inte fuktig direkt... Plantan står på en fönsterbräda ovanför ett element i norrfönster.

Ge ditt svar
Vad kan dessa fläckar vara?. Från Helena B D.

Lyckligtvis har jag inte haft så mycket attacker av virus, bakterier och svampar. Min Encyclia cordigera har drabbats av mystiska tegelfärgade fläcker, jag tror inte att det är svamp för den har hängt mycket välventilerat. Är det någon som har en idé om vad det kan vara?

Nyckelord: fläckiga blad

23/8 -07

Kan det vara en brännskada?

23/8 -07

Nej det är tyvärr inte en brännskada, den hängde lite för mörkt t o m. Fläckarna kom mycket snabbt på två dagar blev fyra blad drabbade.

23/8 -07

Så snabbt - tycker jag tyder på bakterieangrepp.

23/8 -07

Håller med Berrak. Amputation bör övervägas, som alltid när fläckar sprider sig fort.

23/8 -07

Ja utan snabb knivamputation är det stor risk att det sprider sig - som på min phal bellina som fick kastas blommande

23/8 -07

Tack, flamberar kniven

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.