Jag ska flytta hem ...

24/10 -07

... och självklart skall då mina c:a 50 orkidéer flytta med mig. De flesta kommer att kunna packas ner i vanliga flyttkartonger, stående i sina krukor, medan de som är för höga får jag hitta andra lösningar för. Vi befinner ju oss nu snart i månadsskiftet oktober-november, med temperaturer mellan 5-10 grader på sistone, i alla fall där jag bor. Flyttransporten kommer att ta c:a 1 dygn, inkluderat färjeöverfarten mellan ÅšwinoujÅ›cie-Ystad. Det innebär ju att mina plantor kommer att utsättas för betydligt lägre temperaturer under nästan 24 timmar, än vad de normalt är vana vid. I min samling finns diverse hybrider ur släktena Phalaenopsis, Pahpiopedium, Oncidium, Odontocidium, Dendrobium, Cattleya, Ludisia, Epidendrum, Vanda, Ascoscenda. Min funderingar inför flytten är om några släkte generellt är speciellt känsliga för den lägre temperaturen, och i så fall måste skyddas särskilt. Vidare funderar jag över om man inför flytten bör undvika att vattna. En torr kompost kan ju möjligtvis tänkas ha en något värmeisolerande verkan för rötterna, medan en våt kompost snarare utsätter rötter för onödig kyla. Jag vet inte om jag tänker rätt, eller om det inte spelar någon roll. Är det någon som har någon erfarenhet eller som vill bidra med tips?

Nyckelord: flytt, kyla

24/10 -07

Jag tycker att du tänker helt rätt. Torra plantor med torr kompost klarar alltid kyla bättre än fuktiga. Dessutom är vattenbehovet så litet i låga temperaturer att även normalt mycket törstiga plantor klarar sig bra utan vatten.
Håller sig temperaturen över nollstrecket så är det knappast någon orkidé som svävar i fara, om de är någorlunda inpackade. Men mest känsliga av dom du nämner är nog Phalaenopsis, Paphiopedilum, Ludisia och Vanda-släktingarna.

24/10 -07

Så tänker jag med. Men när det gäller uteväxter så får man ofta rådet att vattna när det är risk för frost på natten för då ska de kunna klara sig bättre. Kommer någon ihåg varför?

24/10 -07

Uteväxter kan man försena frysrisken ett tag genom att vattna. Orsaken vad jag hört och förstår beror på att det åtgår en större mängd energi för att vatten och växter skall hinna frysa, främst på morrontimmarna. Det är omvandlingen till is som drar mycket energi.
Jag har ingen ide om vad som är bäst. Om komposten isolerar eller om det åtgår mer energi. Är du inte nere vid fryspunkten tror jag det är bättre att ha luft i komposten, och få en viss isolerande effekt, men hur klarar sig bladverket?

24/10 -07

kol: den förklaringen känns vettig och bekant, tack ska du ha!
Winberg: Skaffa en massa bubbelplast, och kanske tunna frigolitskivor att kanta lådorna med. Om du har möjlighet att välja var de ska stå i flyttlasset så ställ dem så centralt som möjligt, så att andra lådor bildar extra isolering. Kan du dessutom ha dem stående högre än på golvet så har du nog garderat dig så gott det går. Så får vi bara hålla tummarna att det inte blir någon riktig köldknäpp just det dygnet!
En tanke till dök upp: kanske är det viktigt att anpassningen till rumstemperatur väl hemma igen går gradvis, det brukar ju rekommenderas när man köper krukväxter och snittblommor på vintern att man helst ska låta dem "stå i farstun" först.

26/10 -07

Tack för tipsen. Frogolitskivor i kartongerna får det bli och sedan hoppas på inte alltför låga temperaturer i nästa vecka. Det ser ganska lovande ut just nu. Jag skriver och berättar hur det gick i nästa vecka.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.