Bulbophyllum lasiochilum

24/3 -07

Kan någon tala om för mig hur denna bulbis vill ha det för att trivas hos mig?Min första bulbo !
Jag fick 4 stycken mont av Thomas i veckan :
1 dendr delacourii
1 Ph parishii
1 Kingidium decumbens(som jag ïnte heller vet något om )
Monika

Nyckelord: Bulbophyllum lasiochilum, Bulbophyllum

24/3 -07

Bulbophyllum lasiochilum kan odlas utan problem i skåp. Arten står bäst i skugga, men inte för mörkt. Helst skall temperaturen på dagen vara minst 20° och på natten ej under 16°. Plantan kan klara även temperaturer > 30°.
Jämn och hög luftfuktighet krävs under växtperioden. Plantan kräver egentligen ingen uttalat viloperiod, men blomvilligheten ökar något om plantan under 6 till 8 veckor står lite kallare, ljusare och om vattningen minskas något under tiden. Denna vilotid är lämplig efter det att årsskotten har börjat mogna, d v s innan de nya ungskotten har visat sig.
Bulbophyllum lasiochilum växer snabbt och bildar omfångsrika klumpar eller ”s.k. skatbon”. Därför rekommenderas inte odling i kruka. Mycket bättre är det att binda plantan på Epiweb eller i en korg. Ett substrat måste vara lite grövre. I och med att plantan mår bra av att inte omplanteras skall substratet klara en längre tid utan att förmultna och skall hålla sig poröst.
En jämn men låg dos av näring vid varje vattning under den tiden plantan växer.
Dela plantan sällan, arten är känslig för varje störning. Det gäller både delning och omplantering. Delas plantan i alla fall med minst fyra bulber så är tillväxten mycket långsam i början.

Blomningstid: Normalt blommar arten mars-april och vid lyckad kultur även i oktober. Kraftiga exemplar blommar ofta under hela året.

Bifogar en liten blombild...

Linda

24/3 -07

Jaha ,då skall den få komma upp på en EW-platta snarast,är mont på en korkbit nu.Skall jag ta ut den ur skåpet för kallare period nu då?
Monika

24/3 -07

Jo kork är för torrt för den arten.
Men om du ska ta ur den ur skåpet beror på var du tänker sätta den. Tänk på att luftfuktigheten måste hållas över 65 %. Eftersom det är en nyinköpt planta skulle jag vänta tills nästa år. Då har du möjlighet att följa de nya skottens utveckling och ser då när de är färdigvuxna osv.

Linda

24/3 -07

Tack för svaret Linda ! Då börjar jag med att sätta den på EW-platta !
Monika

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.