Vanilla Planifolia

Från Mona.

24/1 -07

Hur skall jag göra med en stickling jag köpt. Den som sålde den till mig sa att jag antingen skulle sätta den i vatten eller i perlit till rötterna kommer. Men det känns inte som om det är rätt. Nån som kan råda mig?

Har nu lagt till en bild så ni kan se hur den ser ut. Är väl ca 10cm.

Nyckelord: rotning, Vanilla planifolia, Vanilla

24/1 -07

vitmossa sägs fungera bra till sådant. Hur lång är den?

24/1 -07

Låt sticklingen ligga i blöt helt under vatten i 10 minuter. Ta upp dom och låt sedan ena änden stå i vatten i 3 dagar. Lägg 2 botten noder horisontellt i jorden och täck med 2 cm jord, eller mix. Sätt fast resten av sticklingen på ett stöd att klättra på. Vattna igenom och håll sedan jämnfuktighet.Odla den varmt så växer den snabbare, ge bra med ljus men skugga mot skarp sol.Du kan rota i fuktig vitmossa också.
Snart kommer en artikel i orkidetidningen om Vanilj som jag skrivit där du kan läsa mera om denna exotiska växt samt få en del roliga recept etc. Jag tror vaniljartikeln ska bli en serie på 2 eller 3 delar.Vanilj är en av mina favoritorkideer tillsammans med Bulbophyllum.

25/1 -07

Dom nya rötterna växer ut vid bladnoderna, så se till att noden längst ner ligger mot det substrat du valt om det är ren vitmossa, jord eller nån blandning.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mona:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.