Första Nanovivarium byggt

20/7 -13

Hej
sådär då var äntligen mitt första nanovivarium byggt, efter många månaders tankar om det.Och det kommer inte vara det sista Det är så gott som färdigt nu, ska bara fixa till bottenkanten och skaffa bättre lampor sammt mindre fläkt, plus att röret ska planteras lite mer.

Skåpet mäter 50 cm högt och har en diameter på 32cm. Det är byggt i 1mm polycarbonat (Lexan/Makrolon) som är ihopskruvad på baksidan. En glasskiva läggs i toppen för att ge lite stadga till plasten. Det hela står på en spegel som är tänkt att ska reflektera ljuset litte mer än bara en enkel glasskiva

I mitten står ett tegelrör som är förseglat i botten, röret fylls med vatten som sen sipprar ut till växterna, det ger än jämn tillgång på fukt och bidrar även med en svalare miljö tack vare kylningen från att vattnet avdunstar från ytan.

Just nu växter det två olika arter på röret; Retrepia elegans och Scaphosepalum verrucosum.Men fler arter är på väg...

Vad odlar ni andra som har liknande vivarium på era rör? Tror ni att det skulle vara möjllligt att odla släkten som Telipogon på detta sätt? då dom vill ha svalt och bra luftrörelse samt jämn tillgång på fukt.

MVH:Modden
Andreas Modd

Nyckelord: Nanovivarium, Tegelrör, Makrolon

21/7 -13

Se där, väl byggt!

21/7 -13

Det ser bra ut. Jag hade en gång orkidéer planterade på rör utan skåp. Det var Dryadella edwallii och någon liten Dracula art, dom andra minns jag inte vad det var.
Eftersom det bildades alger på insidan av röret och jag rengjorde det så det slutade sippra vatten genom röret fick jag plocka bort växterna.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av modden:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik