Skriv början av artikeln om Tegelrör

Nyckelord: Tegelrör

Inlägg med Tegelrör som nyckelord.

Hej
sådär då var äntligen mitt första nanovivarium byggt, efter många månaders tankar om det.Och det kommer inte vara det sista Det är så gott som färdigt nu, ska bara fixa till bottenkanten och skaffa bättre lampor sammt mindre fläkt, plus att röret ska planteras lite mer.

Skåpet mäter 50 cm högt och har en diameter på 32cm. Det är byggt i 1mm polycarbonat (Lexan/Makrolon) som är ihopskruvad på baksidan. En glasskiva läggs i toppen för att ge lite stadga till plasten. Det hela står på en spegel som är tänkt att ska reflektera ljuset litte mer än bara en enkel glasskiva

I mitten står ett tegelrör som är förseglat i botten, röret fylls med vatten som sen sipprar ut till växterna, det ger än jämn tillgång på fukt och bidrar även med en svalare miljö tack vare kylningen från att vattnet avdunstar från ytan.

Just nu växter det två olika arter på röret; Retrepia elegans och Scaphosepalum verrucosum.Men fler arter är på väg...

Vad odlar ni andra som har liknande vivarium på era rör? Tror ni att det skulle vara möjllligt att odla släkten som Telipogon på detta sätt? då dom vill ha svalt och bra luftrörelse samt jämn tillgång på fukt.

MVH:Modden
Andreas Modd

Nyckelord: Nanovivarium, Tegelrör, Makrolon

21/7 -13

Se där, väl byggt!

21/7 -13

Det ser bra ut. Jag hade en gång orkidéer planterade på rör utan skåp. Det var Dryadella edwallii och någon liten Dracula art, dom andra minns jag inte vad det var.
Eftersom det bildades alger på insidan av röret och jag rengjorde det så det slutade sippra vatten genom röret fick jag plocka bort växterna.

Ge ditt svar
Ceratostylis philipiniensis. Från JR. Fri bild (ej för kommersiell användning).
Ceratostylis erioides. Från JR. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Men de växer ju! Tegelrörsodlingen ser ut att fungera, bortsett från mossan som lyser med sin frånvaro. Tror jag ska maila Dusk å beställa mossmix

Nyckelord: Tegelrör, Restrepia dodsinii, Ceratostylis philipiniensis & erioides

1/6 -12

Jeg tenkte faktisk å prøve det samme med noen små arter. Skal på søndag en tur i skogen og plukke noen arter av mose som blir små og lage en cocktail av den i mixmasteren og smørre på

1/6 -12

Kul att det funkar! Jag har inte vågat montera något på mitt rör än

Så roligt! Har du röret i någon ytterbehållare för att hålla fuktigheten, eller går det bra ändå?

2/6 -12

Tegelröret står i en plastcylinder med botten och lock, inspirerad och tillverkad utifrån design från andra OPare. Mitt tegelrör läcker något för fort för att stå utan plastcylinder. Alltför mkt vatten "läcker" igenom och fatet fastlimmat under tegelröret fylls upp. Utan cylinder skulle jag få vatten på bordet. Det kanske skulle gå fint utan plastcylinder med ett tegelrör som inte läcker så snabbt.

Ok. Har du en fläkt också?

2/6 -12

Japp, en vanlig datafläkt som sitter fast på insidan och blåser indirekt på växterna 24-7

Ge din åsikt
Första försöket med tegelrör - nanovivarium. Från JR. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag blev mkt inspirerad av flera hjälpsamma OPare. Fyra av fem plantor har fått nya blad, så det ser än så länge lovande ut. Dessutom är familjen nöjd med att den tar liten plats och att den faktiskt pryder sin hylla. Mossan har inte hunnit så lång ännu, men den kommer. Gjorde min egen mossmix, 50%spagnum och 50% blandade småväxande mossor. Torkade, mixade och penslade på. Nu kommer något grönt om man tittar noga. Jag är lite orolig för att det ska bli för varm i cylindern dock

Nyckelord: nanovivarium, tegelrör, miniatyrer

8/5 -12

Ser fint ut de där du Vad har du monterat för plantor? Vilken temp får du inuti? Du uppdaterar väl!

8/5 -12

Oj det var visst 6 st.

Restrepia dodsonii
Masdevallia strobelii
Restrepia schizosepala
Ceratostylis philipiniensis
Bulbobhyllum scaberulum
Ceratostylis erioides.

Bulbon har inte rört sig än men den ser fin ut. Det pendlar mellan 17.5 - 23 grader.

9/5 -12

Ser fint ut!
Har du vatten upp i hela röret då?

9/5 -12

Snyggt Johan! Vad har för du belysning?

9/5 -12

Åh, snyggt! Jag satt och drömde om ett nanoviviarium så sent som igår... känner mig mycket inspirerad! Lycka till!

9/5 -12

Annika: det sjunker förstås, men ganska långsamt. Arterna högre upp får förstås något mindre fuktiga rötter än de länge ner. Luftfuktigheten ligger på ca 80-90% så det utgör inget problem.

Alf: än så länge ingen. Cylindern får solljus som silas genom en massa andra växter. Den planta som inte nås av små solglimtar önskar enligt uppgift skugga. Så är det tänkt i teorin i alla fall!
Måste dock skaffa någon form av led el halogenspot om det blir för varmt eller framåt hösten.

Djungelkatt: visst är det skoj. Allt plastmaterial köpte jag hos den lokale glasmästaren. Vi får se hur det går på långsikt.

Mvh Johan

9/5 -12

Jag har sett att en granne har några lerrör liggande under en lada... Hur har du gjort med botten? Limmat fast lerfatet?
Lågenergi- spiral-dagsljus-lysrör är ett alternativ. Jag har sådana beställda från Jordklok som du kan titta på om du vill! Jag har fått en Kamelia och en Agapantus att blomma i källaren med ett sådant på 50W. Det finns också 15 och 25 W. Men nu är det ju vår och sommarmånader så det går säkert bra med dagsljus fram till oktober.

9/5 -12

Glascylindrar finns att köpa på Mobackes för 375 tror jag det var. Är din cylinder av plast?

9/5 -12

Röret är av pvc-plast (Hedlunds glas) Jag satte två metallbläck i var ända på rektangeln, silikonade och pop-nitade ihop den till en cylinder med diametern 32cm och höjden 51cm. Botten och toppen är av plexi. Jag hittade faktiskt i efterhand ett företag som säljer färdiga plexirör i olika dimensioner, men de var betydligt mkt dyrare.

Tackvare metallbläcket kan fläkten sitta fast med neodymmagneter.

Jag vet inte hur Dusks rör är byggd, men jag tittade på ett foto på hemsidan och improviserade därefter.

Tegelröret limmades fast i ett glacerat lerfat. Svenssons har ett bygglim som fungerar bra.

Lågenergilampan låter intressant. Måste titta på den vid tillfälle och gärna dina övriga skyddslingar också Jag måste hitta något lampa som inte lyser upp resten av rummet utan bara den tänkta ytan. Kanske något av typen du nämner med en bra reflektor.

Prata om bilden