brudorkidé med bruna utväxter

Från Åsa J..

14/6 -13

Hej alla,

Jag fick min första orkidé, en Phalaenopsis, i september förra året.

Blomningen är över sedan en tid tillbaka, och den har nu utvecklat flera nya blad högt uppe på stängeln (keikis, tror jag).

Jag har även sett att den har bruna upphöjningar både på stängeln och på bladen (se bilder). Jag är rädd för att den har blivit sjuk.

Vet någon vad den lider av och vad jag kan göra för att behandla den?

Tack på förhand!

Hälsningar från Åsa

Nyckelord: Phalaenopsis, sjukdom, Brudorkidé

14/6 -13

Sköldlöss ser det ut som! Har sett sådana nyligen i ett fönster på en restaurang, ett riktigt skräckexempel på hur stora vissa arter av sköldlöss är och hur lätt de sprider sig, samtliga plantor i fönstret var drabbade eftersom de stod så nära varandra.
Jag hade nog slängt den om det inte är så att den ligger extra varmt om hjärtat... samt kollat på de plantor som varit i närheten av denna.

14/6 -13

Lite väl drastiskt att kasta plantan för ett sköldlössangrepp. Tag bort alla löss mekaniskt med fingrarna ev med en bomullstuss med lite Provado spray på och spraya sedan med Provado över hela plantan inkl undersidorna på bladen. Granska plantan noga, en del löss är mycket små och nästan genomskinliga. Håll koll på plantan och upprepa behandlingen efter 8-10 dagar.

14/6 -13

Tack så mycket för svar!

Jag tänkte nästan att det kunde vara något sådant. Jag ska ge mig på lössen direkt! Förhoppningsvis blir jag av med dem, men jag har förstått att de är ettriga.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Åsa J.:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik