Coelogyne cristata

17/4 -12

Hej.
Jag köpte en Coelogyne cristata häromdagen som var i slutet av blomningen. Har aldrig haft någon sådan och har säkert dragit på mig nåt som jag inte kommer att klara. Men vill gärna ha råd om hur jag nu bäst sköter den. Tänkte sätta ut den balkongen över sommaren så fort vädret tillåter. Men fram till dess. Måste den stå svalt och hur svalt i så fall? Tacksam för alla tips och råd jag kan få. Den var ju så bedårande och luktade så gott. Så innan jag visste ordet av hade jag köpt den utan att tänka mig för. Men såna är vi ju

Nyckelord: Coelogyne cristata

17/4 -12

Jag köpte en Coelogyne cristata på blomsterlandets utställning. Vad jag förstått så måste man kunna erbjuda den en ljus och sval plats under vinter-vilan, men jag tror inte den behöver stå så svalt under övrig tid. Jag ställde min i ett öster-fönster, och har gett den vatten nån gång i veckan. Igår upptäckte jag vad som ser ut som nya stänglar på gång (4 st.), dom ser nämligen alldeles för smala ut för att vara nya bulber. Men jag är också nybörjare när det gäller denna art, så det finns säkert nån rutinerad cristata-ägare som kan ge bättre svar

17/4 -12

Emmelie - det vore ju roligt för dig, om det är stänglar, men tyvärr tror jag inte det. Mina egna små cristator fick alldeles fullt av riktigt smala "utväxter" och jag hoppades, men det var bara blivande nya bulber.

17/4 -12

Tack för era synpuknter. Ja jag funderade också på dom där smala "utväxterna" om dom möjligen kunde vara nya stänglar. Men det är nog början till nya bulber även om dom är mycket smala. Alltså vintervilan ska vara sval förstår jag men är det vår vinter det handlar om eller är det när den blommat över eller när vilar den egentligen ?

18/4 -12

Smala skott så här års är nästan säkert inga stänglar utan blivande nya bulber. Stänglarna ser ganska lika ut i första början men breddar sig snart i takt med att knopparna utvecklas. Blomningen brukar inträffa från tidig vinter fram till ungefär april beroende på klon och kultur. Plantan vill stå svalt främst under höst och vinter fram till knoppning/blomning, sen går det bra att ha den varmare. Men som sagt gärna utomhus under sommaren.

18/4 -12

Har ingen C cristata nu men minns från tiden när jag hade en, att nya bulberna var väldigt smala. Blev så glad först, trodde det var blomstänglar.

18/4 -12

Det viktigaste med en cristata är att den får vara ute så länge som möjligt på hösten, nästan tills det blir frost(om man vågar).

Själv var jag för feg med mina därav ingen blommning iår.

18/4 -12

Tusen tack för era svar. Nu vet jag lite mer. Hoppas verkligen att jag kan få den att komma igen och blomma. För det är något speciellt med den när den blommar som jag inte riktigt kan ta på. Så det är värt ett försök även om man egentligen inte har förutsättningar för den. Jag har ett dragit fönster som det drar ganska kallt ifrån på vintern. Klarar den drag tro??

18/4 -12

Två av mina Snödrottningar hänger i ett sovrumsfönster och har ganska svala nätter, en tredje i rumsfönstret; sydväst-läge. Hade dom ute hela sommaren och tog in dom på höstkanten; alla blommade i vintras. Försöker duscha dem var eller varannan dag - ser ut att trivas; den största hade drygt tjugo blommor! En riktigt läcker orkidé i mitt tycke!

18/4 -12

Åh vad roligt att du lyckats så bra med dina Snödrottningar. Ja tänkte ha min i sovrumsfönstret med. Det är där det är dragit. Om den nu klarar drag. Och ute i sommar. Så då kanske det finns hopp. Och så borde jag väl duscha den lite oftare kanske än jag gör nu.Tack för alla råd och erfarenheter.

19/4 -12

Visst klarar den drag, i alla fall gör mina det, däremot vill en av mina ha det
betydligt kallare för att blomma, (bredvid en öppen ventil) medan de 2 andra
bara behöver några grader under normal rumstemperatur.
Ute från mitten på maj till oktober oavsett väderlek, men inte under fryspunkten.

19/4 -12

Det låter riktigt bra det. Sätter ut den så fort det inte är frost på nätterna . Och låter den vara ute så länge det bara går på hösten innan det blir frost. Sen in i det dragiga fönstret och försöker duscha den så mycket jag hinner. Så kanske...den blommar igen. Tack för all hjälp och alla era erfarenheter.Ni är toppen!

28/10 -12

Hej igen !
Nu har min Snödrottning varit ute. Men nu börjar det bli minusgrader på nätterna. Hur länge vågar hon få stanna ute ?? Nån som kan hjälpa mig lite, kanske ?

28/10 -12

Det kanske är dags att ta in den. Vet inte vars Du bor, vi har haft 11-12 minus grader här uppe. I södra Sverige är hösten förstås varmare.

28/10 -12

Jag bor i södra Dalarna och det har varit max 2-3 minus nån natt. Och balkongen är lite halvt inbyggd så den står lite i lä. Men det kanske är dags nu.

28/10 -12

De tål ganska mycket kyla, t.o.m. snö, men jag brukar ta in mina när det blir
runt 1-3 grader varmt, men jag glömt dem ute några gånger när det varit
minusgrader och snöväder utan att de klagat.

28/10 -12

Så bra att dom inte klagat på kylan. Men det är nog hög tid att ta in min i värmen nu då förstår jag. Men då är väl risken att hon börjar svettas istället .

28/10 -12

Hej!

Kan jag också få råd?
Hur mycket och ofta ska Coelogyne cristata vattnas under vintertid?

Tack för förhand!

28/10 -12

Mila: cristata är anpassad för att ha det betydligt torrare på vintern än på sommaren. Bäst är att bara vattna just så mycket att bulberna inte minskar tydligt i volym.

29/10 -12

Som Lasse säger, låt dem inte skrumpna ihop.
Såg att stänglarna redan visar sig på mina, 1 månad tidigare
än förra året.

29/10 -12

Jag har också stänglar på ett par plantor redan, väldigt tidigt.

29/10 -12

Tack för tips.
Men det kommer en ny fråga På vilka bulber ska jag orientera mig?
För att de gamla bulberna är skrumpna ännu men de nya ser fulla ut.
Vilka ska inte minska och skrumpna ihop?

29/10 -12

Höll ett öga på de nya

29/10 -12

Om du ser att de nya börjar se lite skrynkliga ut, öka vattningen.
Det är som alltid en avvägning som man lär sig efter några år av "trial
and error". Jag har 2 olika cloner, den ena är mycket lätt att få i blom,
medan den andra kräver betydligt svalare omgivning för att blomma, jag
brukar få ha den i ett särskilt rum alldeles bredvid ett fönstret som står
på glänt..

29/10 -12

Oj oj det är kanske dags att ta in Christatan nu? Min har inte blommat sedan omplantering för 3 år sedan det blev 2 st då. De växer fint. Kanske ska hota med komposten till de oxå.

29/10 -12

Truls. vissa kloner gillar absolut inte att man stör dem det allra minsta,
jag har en sådan jag också, nu törs jag inte sätta om den fast halva plantan
hänger utanför i den 30 cm. ampel den är planterad i för då gör den som din,
blomvägrar i några år.
Den andra klonen tål vad som helst, den har katten vält ner i golvet otaliga
gånger, men den växer och blommar varje år ändå.

30/10 -12

Tusen tack för tips!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Pyret:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik