mögel/ohyra?

17/3 -12

Jag har en nyköpt phalaenopsis som jag direkt planterade om i semihydrokultur (lecakulor). Nu har jag något som ser ut som vitt ludd (mögel?) på minst två rötter och vita prickar på ett blad. Den mjölkiga slöjan på bilden ser i verkligheten mest ut som ökad glansighet. Flera knoppar har torkat och ramlat av. De övriga knopparna och blommorna verkar ha återhämtat sig.

En annan planta, som också är ganska ny, hade redan från början (slarviga mig) något som ser ut som blåsor eller vårtor på bladen. Den verkar må fint. Är det något normalt? De gröna blåsorna/vårtorna finns på flera av bladen men då inga färgändringar. Den bruna fläcken är inte lika mörk i verkligheten.

De står i varsin karantän.
Vad gör man? Vill inte slänga mina älsklingar.

Nyckelord: mögel, virus, phalaenopsis, ohyra

17/3 -12

En tanke: Vid omplanteringen kan ju rötterna ha skadats. om de sedan är konstant blöta (gröna) så kan röta uppstå i sårytorna. Efter omplantering i semihydro från vanligt substrat så bör man nog se till att rötterna blir torra emellanåt, i alla fall initialt. De nya rötter som bildas och som själva söker sig ner i vattnet klarar såklart vattenodling, men de som är vana vid luft kanske inte är lika tåliga? Mitt råd: Häll ut allt vatten ur krukan, låt den torka upp och vattna som om plantan var i vanligt substrat några veckor. Efter dess kan du låta lite, och sedermera mer, vatten stå kvar i krukans botten även mellan vattningarna.

17/3 -12

Tack för rådet! Jag ska försöka.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lena B:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik