Hjälp! Mögel på flaskplanta?!

16/3 -12

Min pappa köpte en flaska med små Cattleya-bebisar när han var i Thailand i januari. Fick flaskan av honom i helgen och allt såg fint ut, detta är mina första flaskplantor så jag har bara följt instruktionerna som följde med vilka säger att plantorna ska vara i flaskan i 3 månader eller tills 3/4 av flaskan är fyllt (de är dock bara 2-3 cm stora än så länge) och att flaskan inte ska stå i direkt solljus.

Idag såg jag dock att det har börjat mögla i flaskan! Inte så mycket på plantorna utan mest på den gelé-liknande geggan de växer i... Vad ska jag göra?! Går de att rädda? Bör jag ha sönder flaskan och plantera dem i vitmossa eller är de för små för att klara sig? Jag vill så gärna få dem att överleva

Nyckelord: Mögel, Flaskplantor, Cattleya

16/3 -12

Öppna flaskan, ta ut plantorna och skölj bort gelén. De torde klara sig om du planterar dem som du skriver i lite vitmossa.
Mvh
Mikael

16/3 -12

Tack för det snabba svaret! Fick lite panik här...
Jag behöver inte behandla dem med något alltså, bara skölja av?
Har du något förslag på hur jag kan få ur plantorna eller måste jag slå sönder flaskan?

20/3 -12

I söndags tog jag ur plantorna, spolade av all gelé och mögel med vatten och la dem på vitmossa - men möglet kommer tillbaka. Ska jag spraya dem med atamon eller vad det heter, hjälper det mot mögel? Hur mycket och ofta?

Är det mindre risk att det möglar om jag lägger dem t.ex. på orkidékompost och sprayar vatten ofta, än när de ligger på konstant fuktig vitmossa?

Spolade av dem igen med vatten nu men fortsätter det så här är de nog borta om ett par dagar...

20/3 -12

Atamon hjelper mot mugg, og så er det viktig at du lar dem tørke ut litt.
Det er ikke alltid så lett å få rett balanse mellom nok fuktighet og nok luftsirkulasjon, men de må ikke ha det for fuktig.
Sist jeg flasket ut noen orkideer hadde jeg dem i et minidrivhus med flere datavifter for å gi luftsirkulasjon og jeg lot plantene tørke ut litt mellom hver vanning. Det er lett å vanne for mye og da går det som regel ikke så bra.

20/3 -12

Det är lite svårt att ge råd när man inte har plantorna framför sig och kan se hur de ser ut. Generellt kan jag dock säga att lite mögel på rötterna i allmänhet inte gör nån skada. När möglet har ätit upp "geggan" det lever av brukar det försvinna. Jag har till och med experimenterat en smula genom att låta hela "geggakakan" följa med när jag har satt plantorna i jord. De plantorna har inte växt sämre än andra, snarare tvärtom.
Men jag har också experimenterat med att spraya mögliga rötter med Atamon, både utspädd och outspädd. De plantorna har inte heller växt sämre än andra.
Jag tror helt enkelt att friska rötter är mycket motståndskraftiga mot mögel. Om möglet når de gröna delarna av plantan, något som kan inträffa om man har dem för fuktigt - eller i alltför stillastående luft - efter att de är urflaskade, blir det förstås en helt annan sak.
Det bästa du kan göra är nog att plantera dina Cattleyor och se till att luften kan röra sig runt dem.

21/3 -12

Nyss urflaskade. Från ericabergh.

Jag har lyckats tappa bort min kamera så jag kan tyvärr inte ta några vettiga bilder heller, har bara mobilen att fota med... Den här bilden tog jag när jag precis hade plockat ur och sköljt av dem. Detta är allt innehåll i flaskan, plastlocket de ligger på är något större än en hand.

Det är vitt ludd som främst har spridit sig på rötterna, samt lite mörkare fläckar på vissa rötter (dessa kan man se på bilden också tror jag). När jag tog ur dem ur flaskan var det dock lite mörka fläckar på bladen men de verkar inte ha kommit tillbaka efter att jag sköljde bort dem. Det vita ser precis ut som sånt som kommer av att det är för fuktigt och det brukar ju försvinna om det får torka upp lite, men de mörka fläckarna som sitter lite hårdare oroar mig mer...

Det är ju det också att plantorna är så himla små, de SER inte särskilt motståndskraftiga ut De flesta har bara någon enstaka rot...

Ska jag plantera dem i mossa eller kompost? Jag har läst så mycket olika, även läst att det var bättre att lägga dem ovanpå så söker de sig nedåt själva, så det var det jag gjorde med vitmossan nu. Kändes också som att det skulle bli för blött om jag stoppade ner rötterna...

Är någon form av växthus ett måste? Jag vill så klart gärna att plantorna ska klara sig men jag har inte riktigt råd att börja köpa växthus och fläktar... luften rör sig riktigt bra i fönstret de står i just nu, risken är dock att fönstret kanske är lite för kallt.

21/3 -12

Jag har ingen erfarenhet av Cattleya så jag vet inte vad som är bäst att plantera dem i. Det finns många andra här på forumet som kan det där bättre. Rent spontant skulle jag dock säga att när plantorna är så där stora och fina är det enklast att behandla dem på samma sätt som man gör med vuxna plantor.
Spraya dem lite då och då, men låt dem torka upp en aning mellan vattningarna.

21/3 -12

Et veksthus må du ikke ha, men det er lettere å kontrollere miljøet med et. Det går an å lage et lite selv ved hjelp av store plastbokser. Vifter kan du ta fra kasserte datorer og en adapter koster rundt 200.-
Du kan sikkert finne noen gode tips her
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

21/3 -12

När jag flaskade ur mina plantor i höstas så gjorde jag som i Karmas blogg (förutom att jag inte har använt någon värmematta). Ett minidrivhus kostade mig 69 Kr på plantagen för någon vecka sedan - det är rätt säsong för att köpa dessa nu. Jag har en flaska kvar att flaska ur så därför har jag köpt ett drivhus till. http://www.orchidkarma.com/how-i-grow-my... Lycka till! Jag badade mina i Fungital, enligt Karmas instruktion och det fungerade bra, jag har inte haft några mögelproblem. Fläktar och en adapter som man kan koppla upp till fyra fläktar på och dessutom reglera hastigheten med har jag köpt av Dusk. http://www.dusk.se/Tillbehor.htm Adaptern kostar 120 Kr, fläktarna 175 Kr/st.
/I

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av ericabergh:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik