Habenaria Radiata

19/2 -11

Hejsan alla nya ägare av dom små knölarna,tycker det vore kul att höra hur ni andra tänker odla dom.

För säkert många av oss har aldrigt provat Habenaria men tycker själv att det liknar Pleione odling.

Skriv o berätta.
och lycka till.

Nyckelord: Habenaria radiata

19/2 -11

Köpte ifjol en knöl. Jag blandade lite sand och orkidekompost (det finfördelade som blev kvar i påsen). En del blandar vitmossa i.

19/2 -11

Köpte nu 2 st bulber. Har planterat dom i en liten fluffig klump med levande vitmossa, som är omgiven av Seramis (som lerkruk kross) blandat med lite bark.
Mvh
Mikael

20/2 -11

Maria Borgström-----Ja ha det va du som köpte växten jag letade efter på GIOS- Habenaria medusae frågade runt och fick höra att den sista precis blivit såld.

Blir det någon knöl över så hör av dig.

20/2 -11

Det finns många typer av torv. Den som ofta används i vanliga jordblandningar för trädgården och krukväxter är finfördelad, den nästan dammar. Torv där vitmossan fortfarande kan urskiljas, alltså torv med grova fibrer, kan man säkerligen använda med framgång i en orkidéblandning. Kanske genom att sålla bort det mest finfördelade. Risken är annars att det finfördelade lägger sig kompakt runt rötterna och gör att rötterna får för lite luft.

20/2 -11

Vad tror ni om temperaturen kan man ha dom inne eller är ett uterum med ca 8-12 grader bättre?

21/2 -11

Marie Borgström: Orkidésubstrat från kommersiell handlare är ju troligen inte skapat för att främst passa markväxande orkidéer så när en kommersiell mix innehåller 80% torv så tycker jag det är märkligt eller till och med oansvarigt. Om inte torven är grov och välsållad, såklart.

22/2 -11

Maria Borgström: Trist att du uppfattar tråden så. Jag uppfattar det mer som att diskussionen gled över från Habenaria specifikt till kommersiella substrat. Sån't händer ibland

22/2 -11

Jo Björn sådant händer, trådar går åt alla håll. Jag förstår över huvud taget inte varför komposten blev ifrågasatt från början och varför man började prata om epifyter, det är mig en gåta.

22/2 -11

Stopp,Stopp nu räcker det med tokiga kommentarer, det ja ville att vi skulle diskutera är HUR ni tänker odla knölarna alla gör väll som dom vill eller??

22/2 -11

Hej Kent och andra intresserade. Gör ett nytt försök, tycker ju att tanken med tråden var både rolig och intressant då Habenaria är något helt nytt för mig och dela med sig om erfarenheter och/eller exprimentella tankar om passande odling, nu är det ju dock inte en radiata utan en medusae jag köpte på GIOS i höstas men mina erfarenheter jag fått under det senaste halvåret kanske kan vara intressanta i alla fall hoppas jag.

Jag hade sådan tur att när medusaen hade vissnat ner nu i januari upptäckte jag att inte nog med att orginalbulben ersatts med en dubbelt så stor bulb utan jag hade även fått två småknölar också (den ena bortlovad till Kent om han fortfarande är intresserad nästa vinter om jag inte haft ihjäl dom förståss....). Jag stoppade ner dom i jorden igen och häromdagen var jag tvungen att kolla till dom, och upptäckte då att den stora och en av de små bulberna har satt skott. Till min stora gäldje upptäckte jag idag att även den sista fått skott så nu ska de planteras i större kruka!

Tänkte göra likandant som jag gjorde i höstas, det vill säga vira bulberna i vitmossa och plantera dom i samma kompost som tidigare, det vill säga i 80% låghumifierad grov vitmossetorv och 20% pinjebark. Det gick ju alldeles utmärkt i höstas, fick ju rik avkastning!

Kommer att ha dom inne på fönsterbrädan, sydöst eller sydväst på sommaren och nordost efter blommningen i september.

22/2 -11

Här är förresten en länk om medusae, dessvärre har de ingen om just radiata men det kanske kan ge en en del tips i alla fall. http://culturesheet.org/orchidaceae:habe...

22/2 -11

hittade detta på slippertalk om just radiatan: "This species is commonly grown here in Japan and is available every year in just about any garden shop. They typically bloom in August. The trick to growing them in my experience is ample sunshine (but avoid getting the pot hot), lots of water while in growth, and light fertilizer every few weeks. These are open bog plants, so they want sun. In the fall (around November) they go dormant. At that time I remove them completely from their soil and store the bulbs in slightly damp vermiculite in a freezer bag in the fridge (NOT the freezer!). In April they are planted out again. Not overly difficult to grow, but not easy either..."

http://www.slippertalk.com/forum/showthr...

23/2 -11

kent: Håller med om att odlingen påminner en del om Pleione. Det som skiljer mest är nog att flertalet Pleione kan övervintras heltorrt medan H. radiata behöver en viss fuktighet för att inte skrumpna. H. radiata får heller inte torka ut under tillväxten vilket Pleione klarar lite bättre. Under växtsäsongen har jag mina radiata i vitmossa som hålls konstant fuktig ända tills bladen vissnat ner framåt hösten. Dom tycker om ljus och kan gärna stå soligt efter nån veckas tillvänjning. Vad gäller H. medusa så finns arten med på överskottslistan på min profilsida om du inte hittar den nån annanstans.

20/3 -11

Har just fått min knöl och satt den i en liten kruka med små lecakulor i botten, sedan vitmossa - torkad uppblött och den är väl knappast levande, eller? Dessutom små barkbitar från orkidekomposten. Mitt i detta satte jag den lilla knölen - hoppas jag inte satte den uppochner... När kan man hoppas på livstecken tro?

21/3 -11

Mina har börjat att visa liv, en lite grön knopp på ca 3mm.

23/3 -11

Kent, så här odlar jag Habenaria radiata. Kokosnötskal med övervägande mossa, uppblandat med lite perlite. I ytterkrukan, som kokosnötterna vilar på, har jag vatten, som bomullstrådarna ligger i. Detta gör att det blir en jämn fuktighet i mossan.
Jag har inte testat detta tidigare vid `krukodling´, men hoppas det fungerar. Innan jag skaffade odlingsskåp, band jag fast en liten plastburk, med vatten i på baksidan av barken, som jag hade monterat en orkidé på.
Det har kommit ett skott i varje kokosnöt, bara några mm stora.
Om någon misstänker att denna metod är dömd att misslyckas, tala då gärna om det

1/4 -11

Nu har det kommit en liten knopp på ett par mm i toppen!

17/6 -11

Nu har det gått ca 4 månader sen jag startade denn tråd, och vad har hänt...ja inte mycket en liten plutt på ca 4cm.
Det kommer nog ta bra lång tid innan blomning, hur går det för er andra?

17/6 -11

Samma här. Den har inte växt så mycket, bara några cm. Förra året vid den här tiden hade den blivit mycket större. Första blomman slog ut 14/8.

17/6 -11

Samma här, 3-4 cm, 5 blad..... Men den växer i alla fall!

24/8 -11

Habenaria radiata. Från matshell.

Nu är det 7 blad, inget som liknar blomanlag. Kommer den att blomma tro? Kommer den att hinna blomma?
Står på balkongen än så länge.
Hur går det för er andra?

24/8 -11

Det går dåligt. Min har dött den gick bara av Vet inte vad som var felet, hade planterat den som förra året och då blommade den så vackert

24/8 -11

Min har inte heller blommat i år Den har stannat i växten, händer ingenting!!

24/8 -11

Kan det vara den varma sommaren tro, de kanske inte gillade den tidigare värmeböljan. Mina Habenaria lucida har vuxit väldigt bra och möjligtvis finns där början till en stängel på en av plantorna, men jag är inte säker.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av kent:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik