Cambria

28/1 -11

Hej alla trevliga OP medlemmar!
Jag har en Cambria MI.
Jag tror att MI betyder att det är Miltonia inblandat.
Jag har läst att det inte heter Cambria utan Vuylstekeara.
Är det riktigt?
Är det någon som vet hur man sköter den?
Skall den duschas,eller som en spansk artikel säger att man skall ha den i låg luftfuktighet och under vintertid vattna den en gång var 4-5 vecka?Samt att den skall stå kallt med lite ljus?
Tacksam för svar.
Ha en trevlig helg.
Anders

Nyckelord: Cambria, nomenklatur

28/1 -11

Egentligen är historien om alla dessa "Cambria" ett sorgligt kapitel, mycket sorgligt. Den hybrid som ursprungligen bar namnet är precis som du skriver en Vuylstekeara (Cochlioda x Odontoglossum x Miltonia). Vuylstekeara Cambria ´Plush`. Den är en av mycket få orkidéer som fått den högsta utmärkelsen på båda sidor om atlanten, nämligen en FCC av både RHS och AOS. Den var också en gång i tiden en av världens dyraste orkidéer. För ögonblicket kommer jag inte ihåg summan men någonstans bland mina böcker och tidningar finns uppgiften. Nåväl, detta var långt före meristemförökningens tid. Massproduktion tog vid och det gick att köpa en fin planta för överkomligt pris. Så långt är det kanske gott och väl. Däremot är fortsättningen för eländig. Hollänska firmor sätter igång och massproducerar precis vad som helst som kan tänkas tillhöra oncidiniae gruppen och kallar alla för "Cambria". Tyvärr har jag bara diabilder på Vuylstekeara Cambria ´Plush´men många känner till den, ni som inte vet får googla. Jag blir enbart illa till mods när jag ser alla dessa "cambria".
Så till skötseln: Din spanska källa har fel på nästan samtliga punkter (fantastisk bedrift). Vuylstekeara Cambria ´Plush´(om det nu är det du köpt) Vill ha hög luftfuktighet, svalt, ganska bra ljus (ca 6-7000 lux), får aldrig torka ut (blir den utan vatten 4-5 veckor så dör den troligen). Däremot mår den väl av en dusch då och då. Vattnet bör vara riktigt kalkfattigt annars blir plantan grå och tråkig. Plantan kan överleva och även blomma under sämre förhållanden men ska den komma till sin rätt bör du försöka följa mina råd.
Ber om ursäkt för att det blev ett långt inlägg.

28/1 -11

Detta torde vara den äkta varianten med det rätta namnet, efter vad jag sett: Vuylstekeara Cambria 'Plush'

/Anders

28/1 -11

YES!!

28/1 -11

Tack för era svar men tyvärr har den inte blommat men jag ska följa bolebs rekomendationer.
WHM
Anders

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.