Sphagnum

10/9 -10

+ 15/9 -10

Trivs phalaenopsis med att odlas i mossa? Jag har en phal och en phal. dendrobium samt en cattleya som står i bark men funderar på att plantera om dem i sphagnum.

Jag kommer att prova odla mina cattleyor och ev. phallar i både klippt o oklippt mossa. Har hört om olika erfarenheter av detta så jag ska se vilket som funkar bäst för mig.

Fördelen med att klippa mossan när man skördar den i naturen är ju att den snabbare växer upp igen än om man drar upp den med rötterna.

Nyckelord: mossa, sphagnum, vitmossa

10/9 -10

Jag tror inte att mosssan växer snabbare upp igen för att man klipper den. Ny mossa växer snabbt upp runt omkring där man har plockat så länge man inte rovplockar. Jag plockar lite på många lokaler så vet jag att mossan återhämtar sig snabbt.

10/9 -10

De flesta orkidèer trivs i mossa, men det förutsätter att man lär sig hur ofta
man skall vattna, speciellt cattleyor vill att rötterna torkar upp ganska snabbt.
Hur mossan ser ut har ingen större betydelse, det viktigaste är att den håller
sig luftig och inte sjunker ihop till en tät klump, då ruttnar rötterna på nolltid.

10/9 -10

Tack för tipsen Jag vågar inte ha plastkruka när jag har mossa, kör med lerkrukor så mossan torkar fortare.
Har planterat om cattleyahybriderna i glesare packad mossa och en lite annorlunda placering i krukorna.

13/9 -10

När jag tidigare plockade mossa, jag drog upp den med rötterna så följde jord med. Måste jag ta bort all jord innan plantering eller gör det inget om en del jord kommer med i krukorna? Till Cattleya o phalaenopsis.

13/9 -10

Du bör se till att få bort det mesta, enklast genom att skölja mossan i vatten.

13/9 -10

Tackar, då gör jag så.

Har läst någonstans att man kan ha sphagnum närmast phalaenopsis-plantan o bark runtomkring. Är det bättre än att bara ha mossa tror ni? Jag antar att det beror på hur mycket man vattnar.

13/9 -10

Vitmossan brukar inte få med sig någon jord när jag plockar den, möjligen lite skräp. Är du säker på att du plockar bara vitmossa ?.

13/9 -10

mossa. Från ängsvädd. Fri bild.

Den här mossan har jag plockat. Vad är det för mossa? Är den lämplig till orkidéer?

Mossan till vänster visar hur den ser ut underifrån

13/9 -10

Det är tyvärr inte vitmossa du plockat, och den är inte så lämplig för orkidéer.

Så här ser vitmossa ut i skogen, bästa sorten ?>

13/9 -10

Suck säger jag bara Tur iaf att det kom fram o. tur att jag inte använt den ännu. Tack Flora för att du "väckte" frågan o tack Lasse för svar!

Jag får beställa från orchidehuset tills jag hittat egen vitmossa.

Var brukar vitmossa trivas?

13/9 -10

Men var det inte orchidéhusets mossa du köpte förut? Den såg tyvärr ut att vara av mindre bra kvalitet. Då skulle jag råda dig att istället köpa den torkade vitmossa/sphagnum i block som t ex säljs av inza här på forumet. Jag tror också den bl a brukar finnas i Blomsterlandets butiker.
Vitmossa växer där det är fuktigt. Men det finns många olika arter, den bästa typen växer i fuktig, sank skog.

Grov och bra vitmossa till vänster, trådig och dålig till höger ?>

13/9 -10

Lasse, vi har absolut den riktiga mossan som det skall vara. Vad var det som du menade egentligen?.....Den torkade som är från Nya Zeeland är av oerhört varierande kvalitét. Dvs ibland kan den vara bra men många gånger eftersom den är torkad så är det resterna från olika partier som skickas över hela världen. Jag sålde den under ganska många år. Men fick och såg själv att det ej var av bästa kvalitét. Därför gör vi jobbet själva och plockar samt "kokar, hettar upp" mossan så att det blir på bästa sätt. Jag blir ganska ledsen när du säger att det inte är en bra mossa! Peter

13/9 -10

Det er ikke så lett å finne riktig mose, og jeg har virkelig lett i skogen der jeg bor.
Heldigvis har Heidi funnet den riktige , så jeg har fått være med henne på skogstur
Den " Lasssemosen" vi har plukket vokser i fuktig skogbunn, men i ganske åpent terreng, så solen kommer til . Plukker bare de tykkeste delene og passer på å ikke skade terrenget. Har vært tilbake i år på samme steder vi plukket i fjor og mosen tar ikke skade, når vi er forsiktige med å ikke ta for mye.
Jeg har også kjøpt mose av Inza og den er av veldig bra kvalitet.

13/9 -10

Tack Ingse för tips.
Inte lätt det här. Jag tycker mina orkidéer ser ut att trivas i mossan från orchidéhuset, men det kanske är för tidigt att säga än i o för sig. Men jag har ju haft mina besseae i mossa från orchidehuset i ett år, dock har jag tyvärr haft dem för kallt så jag har flyttat på dem nu, men de har iaf överlevt och mossan var ganska väl bevarad efter ett år. (den ena står nu i lava och den andra i sphagnum från orchidéhuset - omplanterade). Lasse, du tyckte ju att det såg bra ut med intermedian i den lilla lerkrukan och det är också mossa från orchidéhuset men jag hade packat den lite annorlunda.

Den etiska biten är viktig för mig, på vilket sätt mossan skördas och Peter har förklarat för mig att den skördas i Sverige och återväxten är god, minns ej allt han förklarade eftersom jag raderat mejlet. Den mossan från Chile vet jag ingenting om.

Jag tror inte jag kommer att hitta någon vitmossa, men jag ska iaf göra försök. Tycker den mesta mossan ser ut som den jag plockat. Den är grov och suger upp vatten bra så jag är förvånad att den inte är så lämplig för orkidéer. Himla synd eftersom det finns hur mycket som helst av den.

13/9 -10

ängsvädd - ikke gi opp! Jeg har lett etter den riktige mosen 5-6 år før jeg fant den Har plukket masse "skitmose" den kan til nød brukes hvis den er kraftig og fin. Jeg har lært at den riktige mosen gjerne vokser i og rundt myrlandskap. Den vokser gjerne også på forhøyninger i myrer og rundt myra, gjerne under bjørketrær. Fargen er noe blekere grønn enn vanlig skitmose og når du først har funnet den er det veldig enkelt Her er også en link med bilder http://www.biopix.dk/Species.asp?Languag...

13/9 -10

Tack för tipsen Heidi Hi hi - 5-6 år - det var inte dåligt, hmmm - skam den som ger sig, trägen vinner som man brukar säga
Så du har alltså odlat i "skitmossan" om den är kraftig och fin - hmm, det tål att tänkas på. Det värsta är att jag är ju så rädd om de få plantor jag har. Får se hur jag gör. Har en cattleya jag vill omplantera i mossa och sätta i lerkruka.

13/9 -10

På "mitt" plockställe är ett litet område på gränsen mellan skog och och ett sankområde med al. Där växer den kraftiga vitmossan på stenar och i svackor. Den är ofta ganska ljus med lite röda inslag - till skillnad från den illgröna trådiga sorten, som växer i stor mängd i närheten.

13/9 -10

Peter: Om du visar en bild på den sphagnum ni säljer så kan nog alla frågetecken rätas ut.

ängsvädd: Miljöaspekten håller jag med om, för den globala miljön kan det vara bättre att använda dålig mossa från Sverige än bra mossa från Nya Zeeland. Men för orkidéerna är det sämre och det är ju för deras välbefinnande vi skaffar mossan. Vem har sagt att det ska vara enkelt att leva

14/9 -10

Jag har lyckats få liv i min torkade vitmossa från Nya Zeeland. Odlade juvelorkideér i miniväxthus under lysrör och mossan vaknade till liv.
I sommar har den dock blivit lite ranglig pga av undanskymd placering.

Har ställt ut lite avklippt NZ mossa på balkongen som växer till sig nu. Den tål värmen inne, men kräver gansla mycket ljus för att bli fin. Återkommer med bilder senare.

14/9 -10

Flora - helt fantastiskt - det trodde jag inte ens var möjligt

14/9 -10

Kul Flora! Ja vitmossa kan vara seglivad, jag har märkt att den ibland kan hålla sig vid liv en hel vinter i krukorna hos plantor som är i total vila och inte vattnas alls.

14/9 -10

Fantastiskt Flora, jag trodde inte heller det var möjligt. Då kanske en ranglig vitmossa kan bli kraftigare och styvare om den lever och får gödning ibland? Hmm, men om man odlar i lerkruka så får den ju dåligt med ljus

Kanske kan en vek, ranglig vitmossa bli bra för växterna om man packar den rätt i krukan?

Jag tycker det här med packningen är jättesvårt, hur tätt packad den ska vara.

14/9 -10

| Forskjellen mellom selvplukket og kjøpt mose
|
|

14/9 -10

Jag ska ta några bilder på min NZ vitmossa, så fort jag hinner.

Den kräver inte mycket näring, även om den inte tar skada av orkidénäringen. Min vitmossa verkar gillar superdrive, den blir märkbart grönare av det.

Där emot kräves en hel del ljus för att få kraftigt växtsätt på den. Min testodling har stått för mörkt en bit innanför fönstret och utan extraljus i sommar, så den är pinsamt ranglig i växten, Därav mina senaste försök med balkongodling.

Att mossan verkligen lever och växer kompenserar till viss del att den är lite ranglig, eftersom den inte sjunker ihop och packar sig som död mossa kan göra.

14/9 -10

Det var en viss skillnad, Ingse. Det vore intressant med bilder, Flora.

Intressant det du, Flora berättade om ang. skillnader mellan död o levande mossa.

Jag har inte riktigt fattat varför den gröna mossan jag visade inte är så lämpli för orkidéer. Är det för att den är för låg?

14/9 -10

Det er ikke mosen du har plukket som holder på fuktigheten, men jorden som følger med.

14/9 -10

ängsvädd: Den har framförallt för dålig hållbarhet. Vitmossan har mycket bättre hållbarhet även som död.
Vitmossa blir inte kraftigare om den får gödning. Det finns olika arter av vitmossa, några är buskigare och grövre av naturen medan andra är tunna och fintrådiga. Dom senare är som sagt inte så bra i orkidésammanhang eftersom dom packar sig för mycket och har sämre luft- och vattenhållande förmåga.

14/9 -10

OK. Tack för info även om det inte är vad jag vill höra Det hade varit så perfekt med all den gröna mossa som finns här. Då antar jag att den gröna mossan jag plockat har sämre hållbarhet än bark. Det är ju i bark den cattleyan står som jag vill omplantera.

15/9 -10

ängsvädd, blanda bark och mossa, 50/50, det fungerar utmärkt om man har
lite sämre kvalitet på mossan. Det blir inte för kompakt, men håller fukt lagom
mycket.

15/9 -10

Når den mosen ängsvädd har plukket er renset er det nesten ingen ting igjen, hva er da poenget med å blande den med 50% bark. ?
Jeg bruket "feil" mose før jeg skjønte hvilken som var riktig og den tørket ut med en gang , da har det jo ingen som helst hensikten å bruke den.

15/9 -10

Hmmm, jag undrar vad som är bäst för cattleyan så länge jag inte har tillgång till Klass A-sphagnum?

1) Låta den stå kvar i bark
2) Plantera om den i orchidéhusets levande sphagnum
3) Plantera i den gröna levande mossa jag plockat, med jorden bortsköljd
4) Blanda bark och den gröna levande mossa jag plockat (Utan jord)
5) Blanda bark och orchidéhusets levande sphagnum.
6) Köpa död pressad vitmossa från Chile

Vilken kruka - ler- eller plastkruka är i så fall bäst för alternativet?

15/9 -10

ingse, den lite sämre (fintrådiga) mossan har en tendens att falla ihop
och bli ganska tät runt rötterna, då kan det vara idè att blanda in bark så
att komposten blir luftigare. Sphagnum (vitmossa) som art är ganska lik-
artade eftersom de alltid växer i anslutning till våtmarker, men som Lasse
säger, är den grövre typen den bästa för den håller vatten bättre och faller
inte ihop så lätt.
Sedan måste man tänka på att Sphagnum är en våtmarksväxt, och behandla
den därefter, torkar den ut för mycket dör den, Sphagnum gillar heller inte kalk.

15/9 -10

letherneck. Nu är det inte fintrådig vitmossa som ängsvädd har plockat, utan någon helt annan art av mossa.

15/9 -10

Egentligen duger vilken mossa som helst, där orkidèer växer i naturen är det
ju inte direkt vitmossa de växer i, det är ungefär samma mossa som växer
på kullfallna trädstammar i orörd urskog här.
Jag har testad även den, för den är lätt att få att växa i en kruka, och kräver inte
så mycket fukt som vitmossa för att trivas.
Jag använde den typen av mossa till min Phalaenopsis schilleriana i ett par år,
men jag fick inte bort fröna till Harsyran som följde med, så harsyran täckte snart
hela ytan på krukan med blad och blommor, så jag slutatde med den typen.

15/9 -10

Intressant letherneck. Jag funderar på att ev. testa den mossan (efter att jag sköljt av jorden) på min phalaenopsishybrid eller dendrobium phalaenopsis-hybrid i plastkruka och göra mina egna erfarenheter. Får se hur jag gör.

23/9 -10

Nu har jag fått hem den torkade vitmossan från Inza. Jag ska plantera om cattleyorna i den och samtidigt byta till mindrelerkrukor. Skulle vara tacksam över tips för hur jag ska packa mossan i krukan, vet att jag läst det någonstans men hittar inte nu.

Jag låter iaf mossan ligga i blöt först.

23/9 -10

Packa inte mossan hårt. Linda den löst runt rötterna. Jag odlar alla mina orkidèer i mossa och de får jättefina rötter. De orkidèer jag har i skåpen har också lite mossa runt rötterna.

23/9 -10

Tack Inza Har du även phalaenopsis som du odlar i mossa? I plast- eller lerkruka?

Det blev ju en faslig massa mossa när man blötte upp den - ca ett halvt paket - så det vore bra om jag kan plantera min phalaenopsis o dendrobium phalaenopsis i mossan

23/9 -10

Jag har massa phalaenopsis, alla odlade i mossa, jag har dem i plastkrukor och de har otroliga rötter allihop. De flesta är egentligen inte mina men det har blivit att folk ber mig rädda deras phalaenopsis och när jag planterat om och fått dom att blomma får så får dom återvända hem igen.
Det är ingen fara om du blött upp för mycket, om det torkar så är det bara att blöta igen.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av ängsvädd:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik