Vanda

28/10 -06

Jag har en Vanda som blivit för hög i sin korg (högre än 50 cm). Kraftiga rötter börjar växa ut en bit upp på stammen. Kan jag kapa stammen så att toppdelen blir en ny planta med dessa nya rötter på. Kan isf delen som blir kvar i korgen fortsätta växa i storlek. Hur ska jag sköta "toppen" tills den klarar sig själv i en ny korg. Ska jag vänta med kapningen tills den nya stängeln, som nu växer till sig, har blommat över. Min Vanda blommar med röda blommor,ca 3 cm stora. 10 -15 st på en stängel åt gången. Jag har läst massor om skötseln av Vanda men inte hittat något som tar upp problemet när plantan behöver planteras om eller "föryngras".

Nyckelord: Vanda

29/10 -06

Hej!
Jag tycker du ska vänta med att kapa tills den blommat över.

Tommy Ljunggren har troligtvis fullt upp i Hässleholm idag också så jag skickar de råd jag fått av honom ang. kapning.

-Se alltid till att den kapade biten får minst tre ordentliga rötter, helst fler.

-Kapa plantan 1½ cm under den nedersta roten.

-Ta bort alla döda växtdelar (nya rötter har lättare för att växa ut från en ren stam), dra försiktigt uppåt så att den nya vävnaden under inte skadas.

-Om du vill vara på den säkra sidan så behandla snittytan med någon typ av svampmedel (medel för behandling av svamp på fruktträd fungerar bra, typ Captain).

-När snittytan är torr behandlas den med kol, svavel eller ännu bättre försegla den med någon typ av vax, t.ex. sådant som används till att täcka ympningar på träd.

-Om du ska odla den avklippta delen i en korg så placera den 1 ½ cm av stammen som är kvar mellan ribborna i korgen så att den understa roten står mot botten på korgen.

-Om du ska plantera den i kruka eller dylikt så se till att snittytan är så torr som möjligt (ingen kompost runt).

-Se till att förankra plantan väl med ett antal plastade band eller liknande. Rötterna tar annars lätt skada om plantan står och vickar.

-Förslut även snittytan på den nedre delen av plantan, den kommer troligtvis att sätta keiki i toppen eller basen.

Hälsningar från Doris.

29/10 -06

Hej Doris
Tack för snabbt svar. Jag väntar med operationen tills den nya blomningen är över.Det känns ju lite pirrigt att skära i en fin planta. Det verkar vara viktigt att snittytan inte blir infekterad. Min Vanda var ganska stor när jag köpte den för 6 år sedan. Inte en enda blomma syntes till förrän jag satte ut den under sommaren förra året. Även i år fick den hänga ute (under tak i söderläge) tills nätterna blev för kalla (min.10 grader). Och nu kommer den tredje stängeln sedan augusti! Jag tror att det är en "överlevnads-instinkt". Hela 6 veckor under sommarens värmebölja fick den klara sig själv. När jag sedan kom hem och började vattna och göda den igen växer plötsligt två stänglar fram efter varandra. Den passar på att sätta blom medan betingelserna är gynnsamma. Det gäller att vara envis och ha tålamod om man har med orkisar att göra. Nästan 5 år utan en enda blomma....
Hälsning från Linda

29/10 -06

Hej Linda!

Vissa kan vara ordentligt tjuriga, gäller alla sorter! Man får prova sig fram helt enkelt.

Jag skulle nog vänta att kapa den tills det börjar bli ljusare tider, framåt våren. De brukar repa sig mycket lättare då. Prata med Tommy annars.

Lycka till!
Doris

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Linda v S:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.