Resa till Himalaya del 2, komplettering sid 7

Från Alf Forsblom.

10/10 -06

+ 10/3 -07

sid 7:
Det är en spännande plats, mossiga träd med slingerväxter och flera orkidéarter, t.ex. Coelogyne ochracea/nitida, C. cristata, Papilionanthe teres, Cymbidium longifolium och Dendrobium formosum. Orkidéerna växer oftast på gamla lövträd, som ekar. De har ett lagom glest grenverk så att ljus kan komma in.

Det var alla kompletteringar till Orkidéer nr 8 som kom idag.
I nästa nummer besöker jag Orchid Research Center och ser mig omkring i Darjeeling. Därefter reser jag vidare mot Sikkim och passerar en mycket vacker dalgång, Teesta River.

Nyckelord: Resan till Himalaya

10/10 -06

Hej Alf!

Verkligen trevliga och spännande artiklar du skrivit i SOS-bladet. Jag ser med spänning fram emot fortsättningen.

10/10 -06

Tack för dom härliga kompletteringsbilderna! Nu väntar jag på tidningen, den tar nog nån dag ekstra på at komma ända hit.

10/10 -06

Hej Alf! Det är väldigt roligt att läsa om din resa. Till och med äldste sonen väntar på tidningen för nästa avsnitt - men han tycker det är lite för många växtnamn
Han har ju inte hamnat i träsket än. Trots att jag vallat runt honom både i Sverige och i regnskogar och lärt honom en massa namn.
Jag själv drar till Thailand med Peter Göttfert o Anders Lindström i januari, Chiang Mai och Koh Chang bland annat. Det ska bli kul och massor med orkidéer med två experter. Hoppas även på lite andra djur - jag har ju många intressen... Ormarna brukar vara fina att se på.

11/10 -06

Ja uppräkningar av växtnamn var det väl inte heller meningen att det skulle bli. Det var i första hand från min sida tänkt att bli en bildberättelse, därför lägger jag in de bilder jag själv tycker saknas här på internet. Bilder från växtmiljöer kan man aldrig få för mycket av, de berättar ju hur våra orkidéer har det "hemma".
Kul med Thailandsresan! Jag har funderat på den också men ska troligen till södra Indiens berg, Western Ghats, i slutet av februari.

11/10 -06

Alf - jag uppskattar växtlistorna och bilderna - det var bara ord från min son som inte är inne i "träsket". Det var ingen kritik - det var bara hans ord med glimten i ögat

11/10 -06

Hej Carina,
Jag tog det inte som kritik heller. Det är jag själv som velat ha med fler bilder.
Kram

12/10 -06

+ 13/10 -06

Kul att läsa dina föredömligt korta och koncisa iakttadelser om växtsätt där orkidéarterna själva valt ut sina ståndorter. Mycket trevlig läsning! Hjärtligt tack!

15/10 -06

Hej Alf, tack så jättemycket för bilderna (och artiklarna)! Har du någon bild på Papilionanthe teres, jag har äntligen precis införskaffat en och skulle tycka att det vore jätteintressant att få se dess naturliga växtplats! Ber om ursäkt om det fanns en i senaste numret, jag har haft besök i helgen och därför inte hunnit läsa den senaste artikeln ännu, utan jag lämnade den vidare direkt till min pappa som ska åka till Nepal i februari för att jag tyckte att den kunde vara intressant läsning även om mina föräldrar inte har fastnat för orkidéerna ännu!
Trevlig vecka önskar,

Isis

16/10 -06

Hej Isis,
Tyvärr har jag ingen bild på Papilionanthe teres. Miljön där jag såg den ser du i artikeln om den 20 mars plus på de sex kompletteringsbilder jag lagt in här. Det var i Darjeelingtrakten på 1800 m höjd, den växer även på lägre höjd, dvs varmare och torrare.
Östra Nepal är precis intill där jag var i Darjeeling, Indien. Kanske din far kan se på orkidéer också! Äldre skogar på höjder upp emot 2000 meter rekommenderas, Lägre ner är det mer bebyggt och inte lika mycket urskog finns kvar. Naturreservat är alltid bra platser. De vanligaste orkidéerna var Coelogyne cristata och nitida, Otochilusarter, Cymbidiumarter och Dendrobium nobile. I människors trädgårdar och i parker finns också ofta orkidéer fastknutna på träden.
Ska denna vinter åka till södra Indien en månad men kanske jag återvänder till Darjeeling, Kalimpong och Sikkim 2008.
mvh Alf i Järvsö

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Alf Forsblom:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik