Pleione praecox - Odlingsbekymmer

19/3 -09

Ställde den frågan på SOS, men verkar inte vara så många där som kan svara, så kanske bättre chans till svar här.

Fjärde eller är det kanske femte gången jag testar på Pleione praecox.

Först misslyckades jag kapitalt, sen gick det någorlunda hyffsat ett par säsonger och nu igen vill inget fungera.

Har testat med bark, med greenmix (Greenmix och jag funkar inte ihop har jag upptäckt) och i ren mossa.

Nåt stämmer i alla fall inte. En eller två säsonger blir pseudobulberna jämnstora men sen blir de mindre och sen är det slut.

Har testat att hålla den nätt och jämt småfuktig och ibland hållit den lite halvfuktig över vilan. Temperatur har jag testat att variera mellan 7-10 grader, vid nåt tillfälle var jag less och satte den med vårblommarna i 2-4 grader. Inget har hjälpt.

ph har väl varierat lite kan jag tänka mellan olika komposttyper kan jag tänka, men borde legat mellan 6,6-6,9 eller så i de flesta fall.

Mitt vatten utifrån håller
pH 7.7
gH: 140mg/L (ppm) as CaCO3
kH: 75mg/L (ppm) as CaCO3
eller omskrivet till
Men jag får det till 7.9 Gh och 4.2 kH

gH har sänkts via inblandning av kranvatten och R/O vatten. kH har justerats upp med bikarbonat för att karbonaterna ska buffra vattenet att inte svänga så kraftigt i pH.

har även kört med torvfiltrering mellan varven.

EC-värde vet jag inte, har inte kunnat mäta detta.

Men som jag förstår det så är det egentligen gH som kan ställa till det för vissa plantor, kH har inte samma betydelse. Vad gäller pH så är den i de flesta fall en funktion av gH och kH men inte alltid, men i mitt fall förljer pH alltid gH

Använder näring med bra halter av Mg, vid nytillväxt har jag mest N ca (6-2-3 eller 10-6-6) övergår sen till PK-gödsling (0-4-10) eller en ren P-gödsling (0-7-0) när tillväxten nått sin kulmen och plantan så sakterligare startar sin vila.

Finns det nåt bra smart tips att klara Pleione praecox längre än tre säsonger? Eller ska jag helt enkelt inse min begränsning och inte försöka mer.

Nyckelord: Pleione, Odling, Pleione praecox

19/3 -09

Svårt att svara på vad som kan vara fel. Det jag reagerar mest på jämfört med hur jag odlar mina är att jag brukar ha dem lite varmare, där ca +10 kan sägas vara minitemp. Bulberna hålls helt torra under den ganska korta vilan. Jag vattnar mest med regnvatten + lite kranvatten och ger näring 5-1-4 hela året.

19/3 -09

Helt torr har jag testat och även lite lätt fuktad. Men det är kanske temperaturen som ställer till det då.

Jag har på ett ungefär haft 7-10 grader som varmast, men det är kanske det som varit fel då. Men hur varmt törs man ha då?

Jag har nämligen inte möjligt att ha allt för många temperaturzoner i en lägenhet. Just nu har jag vintertid kylen med sian 3-7 grader, svalen med 7-10 grader, ett litet fönster med 15-18 grader och sen resten på 18-20 grader nattetid.

Drar jag för gardin i lilla fönstret kan jag kanske hålla ca 14-15 grader dygnet runt, men det är kanske för varmt ändå?

19/3 -09

Jag vet hur det är, jag bor också i lägenhet och det innebär sina begränsningar. Jag har hursomhelst ett fönster i vardagsrummet som jag alltid har öppet nattetid (ner till utetemp ca -10) och strax innanför det brukar jag ha mina praecox och maculata under vintern. Dagtid går det upp till ca +20 som högst och nattetid ner till ca +10-12. Om jag var du skulle jag testa fönstret med 14-15 grader, det borde kunna funka.
Denna vinter har jag f ö haft en praecox i kylen bara för att testa, men jag misstänker att den kommer vara lite småsur när jag tar fram den. Framtiden (sommaren) får utvisa hur det går

19/3 -09

Ja den ynkliga lilla plantan jag har får jag väl försöka hålla liv i och försöka med 15-graders fönstret. Om den nu överlever så länge, den är rätt krasslig just nu.

Får fundera lite, kanske bäst att starta om med ny frisk och stark bulb.

19/3 -09

Jag gav mig in på Pleione på försök men lämnade snabbt det - passar inte mig.
Provar med Cypredium, vi får se om det håller.

20/3 -09

Cypredium, kul. Jag har letat lite efter nåt riktigt tåligt, men inte hittat nåt som fallit mig i smaken än. Är mest på "planeringstadiet" än, känns som jag måste läsa på lite mer och hitta någon riktigt bra plats där de kan stå skyddade och säkra över vintern.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Jörgen J:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik