Nya prövningar av mitt tålamod.

8/8 -06

Nu är jag så besviken och trött på RUTTNA RÖTTER ! !!!
Att återge vad jag sa, när jag skulle sköta om orkisarna i odlingsskåpet i kväll, ska jag bespara er.
Flera Cateyor, däribland en av mina första orkidéer, har de flesta rötterna ruttnat på.
Två Ascocendor, ser ut att också vara på väg att ruttna.
När jag plockade ut den enda Phallaenopsisen, som fanns i skåpet, kastade den, helt trotsigt iväg sina sista blad på golvet.
Att hitta en balans mellan luftfuktighet, värme och ventilation, verkar va totalt omöjligt för mig och skåpet.
Vad bör jag ändra på ?
Nu är dimbildaren på 8 - 17:00 Luftfuktighet 75-80 %
Fläkten 8 -23:00
Belysningen 7 -00:30
Temperaturen ligger mellan 20-25 grader. (dagtid)
Brukar spraya lite lätt varje morgon.
En gång i veckan brukar jag plocka ut och doppa alla orkidéer + spraya med näring.
Alla är barkmonterade.
Vad gör jag för fel, vad skall jag ändra på?
Är det lämpligt att göra ett försök med mossa och kanel till de med mest ruttna rötter? ( då får de ju ännu mer fuktigt om fötterna)
Kanske chansa på att ha dimbildaren i gång på natten och fläkten dygnet runt.
Ja, inte vet jag.
Men däremot hoppas jag innerligt på att någon, några eller många vet, och talar om det för mig.

Nyckelord: ruttna rötter, odlingsskåp, luftfuktighet

9/8 -06

Ja...a... jag får bara skuldkänslor av att jag kan så litet.../Lina

9/8 -06

Låter du dem torka ut mellan vattningarna, när det är hög luftfuktighet är det nästan ett måste. Om plantorna är jämnt blöta så ruttnar de bort i fukten. Och ha ingen vitmossa runt rötterna om du har en dimbildare.

9/8 -06

Gunsan!

Låter tråkigt. Varför har du inte fläktarna på under natten? Jag har fyra datafläktar i mitt skåp och de går dygnet runt. Fuktaren får gå mest nattetid men då bara 30 min i stöten. Min erfarenhet är att med fuktaren kan det bli lite för mycket av det goda.
Jag tycker att du ska pröva det. Blir det för torrt dagtid kan du fukta på lite, men där orkideerna växer naturligt så är det ju fuktigare nätter och blåser gör det nog också dygnet om.
Hoppas verkligen att det ordnar sej för dina plantor.
Ps. Har du tillräckligt med fläktar till storleken på skåpet. Du kanske behöver flera Ds.

9/8 -06

Gunsan,

Jg har två olika odlingsskåp i flera år utan några problem. Jag håller med Ninalina och tycker att:
1. Fläktarna ska gå dygnet runt.
2. Luftfuktigheten ska vara högre nattetid än dagtid.
3. Fuktaren behövs inte alls! Man ställer lådor med vatten i bottnet på skåpet , placerar ett par datafläktar precis ovanför dem och riktar fläktarna uppåt. På detta vis uppnår man ca 60% fuktighet dagtid och ca 80-90% nattetid.
MVH/Svetlana

9/8 -06

OJ oj oj inte bra gunsan,,,men hoppas att dina orkisar bättrar på sig och att du får lite fler tips fr ork prat

9/8 -06

Ojdå, vad tråkigt, Gun! Men lyssna på vad Svetlana och Ninalina har sagt; de verkar veta vad de pratar om! I mitt lilla skåp har jag en liten datafläkt som går dygnet runt. Jag har ingen fuktare alls, men däremot har jag hällt ca 3 liter vatten i botten på skåpet (vilket kanske inte var så smart inser jag nu när det börjar flyta runt döda flugor och malar på vattenytan. Det blir ett helsike att städa ur...!). Växterna står sedan på en liten platta ca 2-3 cm över vattenytan.
Lycka till!

9/8 -06

Ja fukten måste mäta sig med värmen, har du högre fuktighet dagtid måste du också ha högre värme och ljus. Jag är inte någon expert på skåpodlig, men överhuvudtaget är det den regeln som gäller, sedan har ju olika orkideer olika krav så det gäller att lägga sig på rätt nivå, kan jag tänka mig.

10/8 -06

Jag håller med Ninalina och Svetlana. Jag har själv ingen fuktare och det går jättebra ändå, men jag har å andra sidan ett akvarium i botten av skåpet. Hos mig ligger dag temp på 27 nu på sommaren när det är varmt och nattemp på ca 20, fuktigheten är 55-60% på dagen och 80-90% på natten. Det är mycket viktigt att det torkar innan natten kommer.
Lycka till!

10/8 -06

Vad tråkigt Gunsan!
Rötterna på min Laelia sincorana ruttnade då den fick stå kvar i barkkomposten, nu får alla som vill ha det lite torrare runt fötterna vara barrotade i skåpet.
Nu vet inte jag hur stort ditt skåp är men det låter lite med bara en fläkt
Jag vattnar och fuktar rejält varje kväll så att allt i skåpet droppar, (utom dom orkidéerna som har viloperiod) väggarna och golv är av torv och jag har ingen mögel eller röta på mina växter, har heller ingen ventilation ut till rummet men jag har tre datafläktar som går dygnet runt i skåpet! Det är nog det som är tricket.
Blir lite fundersam på din långa belysningstid från 7 till 00:30 orkidéerna behöver vila.
Jag hoppas verkligen att du hittar lösningen på ditt bekymmer!!!

Med vänlig hälsning
Tomas Andersson.

10/8 -06

Tack till er alla som svarat med tips, goda råd och uppmuntran.
Detta gör, att jag redan nu, upplever att växterna i skåpet har fått en ny livslust
Jag har nu plockat bort foggern, och har under dagtid, "stillastående" vatten i vattenfallet, plus vatten i ett lerkärl och lite vattenspill på botten. Detta ger ca 75 % luftkuktighet. (dagtid)
På natten får vattnet forsa i vattenfallet och då ligger fuktigheten på drygt 80%, när det stängs av på morgonen.
Skåpet är 60*60*150.
Där finns bara en fläkt. den får nu vara på dygnet runt. Bör jag skaffa ytterligare fläkt, fläktar?
Hur kommer det i så fall att inverka på temperaturen? Den bör väl inte understiga 20 grader?
Hur lång nattvila trivs orkidéerna med? Troligtvis olika för olika sorter, men ett genomsnitt.
Jag har gett mig den på, att jag skall få skåpet i rätt balans, och jag är övertygad om, att med hjälp av er orkidépratare, kommer jag LYCKAS.
Och slutligen. När fuktigheten ligger på 80 % på morgonen, bör de då duschas? De doppas en gång i veckan. Alla är nu barrotade.

11/8 -06

Jag skulle nog duscha dem men inte så mycket att det bildas en massa droppar som rinner från plantorna. Bara så att det liksom blir lite morgondagg. Imitera bara naturen, få dem tro att de är på hembesök i sin naturliga regnskog!

11/8 -06

Angående dagslängden så nästan alla orkideer kommer från tropikerna där dägslängden är ca 12 timmar (+/- ett par timmar). Man kan förlänga belysningstiden på sommaren upp till t e x 14 timmar och succesivt förkorta sedan till 10 timmars minimum vid Jul, sedan börjar man succesivt förlänga den igen. Precis som i naturen!

11/8 -06

Hej Gunsan!

Jag skulle nog ha satt in åtminstone en fläkt till i mitt skåp. Vintertid så går temperaturen ner ända till 16 grader i mitt skåp och det verkar inte vara nåt problem. Ännu mera blir det Sommartid då mina orkisar får vara i växthuset. Jag har bara fattat det som positivt att tempskillnaden blir runt 10 grader på dag och natt. Vet inte om du har Phallar i skåpet för dom vill ju inte ha för svalt.
Jag duschar på mina plantor varje morgon, och då är det inga problem eftersom då ljuset är tänt och fotosyntesen är igång. Jag har lyset tänt från 08.00 - 22.00 vintertid. På vårkanten då tillväxten sätter igång brukar jag öka på 1-2 timmar till.
Lycka till nu/Kristina

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.