PH och annat kul.

31/7 -06

Hej på er.

Någon som har koll på vilket PH-värde som anses vara "bra" när det gäller vattnet vi vattnar med?
Hårt eller mjukt?

Jag har just gjort en koll av vårt brunnsvatten och har varenda siffra så jag blir lite nyfiken. Jag=kontrollfreak.

Mitt PH är 8, Hårdhet tyska grader är 5,4 och kalcium är 25 mg/l. Någon som har någon bedömning?

Nyckelord: vattenkvalitét, pH, vatten

1/8 -06

Det låter ju faktistk som att det är ganska hårt. Optimalt borde PH vara runt 6-7 och hårdheten så låg som möjligt. Färdigblandad MSU näring med vatten har bara 8 mg kalcium/ l så det är lite högt det också. Men whatever liksom, om dina orkisar blommar och växer bra är det ju inget att oroa sig över men om de har mycket torra bruna bladspetsar kan man fundera på att torvfiltrera det t ex.

1/8 -06

Hej Jessica,
Mitt kranvatten har pH på ca 7,5 och regnvattnet från taket pH 5,5. Kranvattnet har här tillsatt små mängder av kalcium annars skulle pH vara lägre. Övriga värden har jag inte tagit reda på. Jag vattnar oftast med regnvatten och göder med ett mått (5 ml?) Blomstra i en 5 liters vattenkanna vid varje vattning. Nu har det varit torrt i regnvattentunnorna några veckor och ibland också på vintern kan det vara ont om regnvatten, då vattnar jag med kranvatten.

1/8 -06

Blomstra har redan tillsatt kalcium om än inte lika mycket som MSU.
Har någon pH-reducerat kranvatten med vanlig vinäger?

1/8 -06

Tack för alla svar. Det som gör mig fundersam är......
... Jag har alltid trott att jag har perfekt vatten, eller i alla fall bra vatten för mina växter eftersom jag inte har kommunalt vatten och jag vet att vi har surjordar runt omkring brunnen. Nu när provet togs visade det sig att det inte var surt utan 8 PH, men därimot är det mjukt/medelmjukt enligt den "tyska" skalan. Hur funkar det? Högt PH betyder alltså INTE automatiskt hårt? Och det där med kalcium. Kommer det från naturen eller tror ni att matrialet i fårt filter kan vara boven? Och är det verkligen så mycket 25 mg/l?
Anyway... det är inte så mycket att göra åt, men jag är nyfiken.
Jag vattnar bara med regnvatten på sommaren och så länge det finns i tunnan, men vintern....
Jag har bra blommning och tillväxt med det mesta utan Phap. Växer men blommar ej. PH?
Tack!

1/8 -06

Du skriver filter. Vad är det för ett vattenfilter? Är dina mätvärden före eller efter filtret? Visst kan saltfilter vara ett orkidéproblem.
I trångsmål kan man smälta snö.
Allt kommer från Naturen. Se hur omsorgfullt växter väljer växtplats i naturlig konkurens.

1/8 -06

Tror inte man skall föruutsätta att brunnsvatten är ok utan jag förselår att du lämnar in ett prov för analys. pH eller DH är nog inte de viktigaste faktorerna när det gäller orchidéodling. Salthalten i vattnet är nog den viktigaste faktorn men det är det ingen som nänmt den i denna tråd. Salthalten mäts enklast som vattnets ledningsförmåga och anges då i micro Siemens. Billiga mätare för runt 1000 kr finns i akvarieaffärer. Regnvatten i Malmö ligger mellan 20--150 microS. Efter att jag tiilssatt gödning brukar jag försöka hålla mig under 350 microS. Kranvattnet i Malmö ligger på ca 350 microS. Regnvatten över 100 brukar jag hälla ut. Som Tor påpekar så kan användningen av vattenfilter vara förödande vid odling an orkiéer. Det gäller sådana filter där salt används vid reningen (som jonbytare). Detta ger en oacceptabel ökning av saltmängden. Saltmängden kan också mätas i ppm (parts per million). Jag har också mätt oaccptebla höga nitrat/nitrit mängder i brunnsvatten. Beror på gödning av mark. DH vet jag inte mycket om med antar att det är direkt kopplat till mängden kalcium i vattnet.

1/8 -06

I jonbytarfilter byts kalcium mot natrium; vill jag minnas.
Under de senaste åren har konduktiviteten eller ledningsförmågan legat vid c:a 38 mS/m eller 380 µS/cm i södra Malmös kranvatten. pH vid c:a 8,1. Kalcium c:a 34 mg/l .
Oacceptabelt höga nitrat/nitrithalter i brunnsvatten gäller sannolikt vanligt dricksvatten.

1/8 -06

ThomasD, jag har gjort en utförlig analys och har en massa värden framför mig. Därav min nyfunna nyfikenhet på just detta...
Följande värden är EFTER filtret. Alltså det jag har i kranen.
- Konduktivitet 27.1 mS/m
- PH 8
- Hårdhet, tyska grader 5.4 dH
- Kalcium, Ca 25 mg/l

Min slutsats är att det är ovanligt LITE salt, vilket är bra?
Medelmjukt vatten, vilket är hyffsat?
Lite väl högt PH?

Filtret vi har är ett sådant vi fyller med sand av något slag. Jag kan lätt ta vatten innan filtret, men det hade samma PH enligt egna mätningar. Min regnvatten ligger på 7 vilken jag tycker är högt. Skall in till stan och handla mer pålitlig mätare idag.

1/8 -06

Jag har fått för mig att surhet/alkalisk har med hårdheten på vattnet och att ett vatten över 7 Ph är hårt under 6 Ph blir det surt, därav ättika i vattnet? Är jag helt ute och cyklar? I alla fall en mycket intressant tråd, Jessica.

1/8 -06

Jessica, imponerad. 27,1 anger dock att det verkar finnas en del salter men ok. Kanske lit väl högt pH men det borde väl vara lätt att korrigera med ex lite citronsyra eller torv men tveksam om det behövs. Hur är det med tungmetaller? Inget jag är bra på men jag vet att orchidéer hatar kopparjoner.

1/8 -06

Spindeln. Tror du cyklar lite men jag är inte expert/kemist.
ph och hårdhet är olika saker. Du kan exempelvis ha neutralt vatten som både är mjukt och hårt. Märks t.ex på hur mycket tvålen löddrar när man tvättar sig. Def av 1 tysk hårdhetsgrad = dH° = 10 mg kalciumoxid per liter vatten . På eng DH degree hardness. Riktigt börjar det snurra i mitt huvud när man diskuterar vattnets buffertförmåga. Kemi är krångligt!

1/8 -06

Vätejonsexponenten med ombytt tecken kallar man pH. Neutralt är 7,0
Lackmuspapper indikerar färgomslag mellan pH-gränserna 6,0 (röd) och 8,0 (blå) med violett mitt emellan.

1/8 -06

Vilka värden ska man ha, vilka är mest neutrala till de flesta orkisar? Jag har nog blandat ihop surt och alkaliskt med hårt och mjukt då.

1/8 -06

För att brilljera lite mer med siffror.
Koppar <0,02 mg/l
Järn 0,28 mg/l

Jag har även kollat mitt vatten med mer avancerad utrustning från akvarieaffären och det slutade på:
Ur kranen 7,5
Innan filter 6,5
Regnvatten 5,5

Nästan så jag misstänker att jag är lite nördig.

1/8 -06

Du har bra vatten. Jag hade gjort som du gör. Regnvatten och Blomstra eller MSU till 50 till 100 ppm N, dvs mg/l kväve. I dessa två ingår kalcium, de är speciellt gjorda för regnvatten. De utan kalcium är för vanligt annat vatten eftersom de nästan alltid innehåller tillräckligt med Ca. Börja med låg dos kontinuerligt, dvs varje gång du vattnar. Många orkidéer föredrar pH c:a 6.
Det andra är mer finlir. Ett annat bra sätt är att prova och se, men det tar tid...

2/8 -06

Ja, det kanske är fin lir. Nu har jag ju Ro-vatten och MSU-näring med tillsats av magnesium och kalcium så behöver nog inte bekymra mig så mycket om pH värden, det bör var pH 6-7 men det vore intressant att kolla. pH6 är lite surt och pH8 är något alkalist meda Ph 12 är mycket alkaliskt. Mängden kalcium och magnesum bestämmer vattnets hårdhet.vad jag förstår bör det ligga på pH6 för orkisar men jag tor det kan bero lite på vilka orkideer man vattnar, några vill ha lite mera kalcium än andra. Vattnar man med MSU näring kanske värdet på kalcium kan bli högre på sommaren då man vattnar mera och lägre (för växten) då man vattnar mindre på vintern.

2/8 -06

Kolla vattnets pH med lackmuspapper eller universalindikator, som du kan köpa på något apotek i stan.
Vattens hårdhet av kalcium och magnesium mäts i tyska hårdhetsgrader dHº, som Thomas definierade ovan: att 1 tysk hårdhetsgrad = 1 dH° = 10 mg kalciumoxid per liter vatten.
Tom Ericsson, SLU, Uppsala, varierar inte dos under året och han har mycket stor professionell erfarenhet av att odla björk- och granplantor och ett hundratal egna orkidéer. Han menar att växterna naturligt bara omsätter mer vatten när det är sol och varmt.

2/8 -06

Måste säga att jag är minst sagt road av alla enheter ni kör med. Snacka om soppa ..

pH ur kranen kommer ALLTID att vara basiskt. Kranvatten skall ligga runt pH 7,5
Anledningen är att ett surt vatten skulle förstöra vattenledningarna.
Konduktivitet är inte alls det samma som salthalt i vatten, det är ledningsförmåga i vätska som mäts och det kan jag fixa utan att använda ett salt.
Hårdhet är ett mått på tvåvärd katjoner alltså INTE bara magnesium och calcium utan också t.ex. mangan och tvåvärda järnjoner m.m. , 0-5dH klassas som mjukt och jag skulle inte oroa mig så mycket för det då.
Om man nu är rädd för att ge sina växter calcium och magnesium (vilket man inte skall vara) så föreslår jag att skaffa en sodastreamer, kolsyra vattnet och tillsätt kaliumhydroxid.
magnesium och calcium fälls ut enligt
HCO3-(aq) + OH-(aq) --->CO3 2-(aq) + H2O
Ca2+(aq) + CO3 2-(aq) ----> CaCO3(s)
Mg2+(aq) + 2 OH-(aq) ---->Mg(OH)2(s)

De fasta ämnena hittas som en bottenfällning efter någon timme, (troligtvis är det så lite att det knappast märks) men för den petige kan det vara viktigt.

/Oskar

2/8 -06

Oskar. Trevligt att ha en expert med oss men jag vill ändå gå till försvar/ställa frågor.
1) Vem har sagt att pH i H2O ur kranen inte är basiskt? Däremot borde väl brunsvatten kunna vara surt?
2) Ledningsförmågan är väl det bästa och enklaste sättet att mäta salthalten på. Har du en avvikande synpunkt, alternativ metod? Jag trodde konduktivitet var vattnets ledningsförmåga eller inversen av resistiviteten. Vad är fel i detta? Har vi påstått att konduktivitet är ekvivalent med salthalt? Det var i så fall nog bara slarvigt skrivet
3) Definitionen av dH är den jag fått lära mig. Har den definierats om eller hjar jag lärt mig fel?
4) Sodastreamer känner jag inte till men låter häftigt. Skulle den ersätta torv?

2/8 -06

Jag håller med ThomasD om att vi som har egen brunn definitivt inte självklart har basiskt vatten. Vårt vatten tillexempel är åt det sura hållet. Min gubbe vill kalka vår vattenkälla men får inte för mej. Så mitt straff blir gröna avlagringar i tvättstället m.m.

2/8 -06

1. När det gäller pH på kranvatten är det mest för att ingen skall köpa en pH-meter för att se vilket pH kranvattnet har.

2. När det gäller konduktiviteten har jag sagt det förut. Att tro att konduktiviteten är ett mått på salthalt är inte hela sanningen, konduktiviteten baseras även på andra faktorer såsom temperatur, och pH. Men även organiska molekyler kan påverka utan att för denskull vara ett salt.
Jag kommer ihåg när det formligen expolderade av massa inlägg om konduktivitet på orkidesällskapets forum, om jag kommer ihåg rätt så var det därför att gunnar lövendal hade hittat en tabell om ledningsförmågan i regnvatten på olika växtplatser (i en tysk tidning från 70-talet).
Mitt råd är dosera rätt istället, vill man ha exakta mått så är det bäst att hålla sig till en mindre variabel källa än konduktivitet.

Om jag vore petig skulle jag ta "MilliQ vatten" och sedan dosera i en viss mängd gödning i, enklat är att göra det med en mätkolv som brukar vara exakta, men det går ju att skaffa en automatpipett så har man avvikelser på max 1Nanoliter. Sedan ställa pH till det önskade. Då får man alltid exakt samma mängd gödning med exakt samma pH i vattnet, barje gång
Bästa enheten att räkna spädningen mg/L. Då vet man exakt hur mycket av varje salt i näringen som sedan finns vattnet du använder.

3. Man är oftast lite slarviga när man talar om hårdhet, detta eftersom det är mest Ca2+ och Mg2+ som man kan hitta i kommunalt vatten. Har någon testat att mäta hårdheten på vattnet ni skall vattna med. Alltså efter att ni haft i gödningen?

4. Om man nu inte vill leka med torv så skulle det nog fungera utmärkt med att kolsyra vattnet, Det man behöver är karbonatjoner som kan binda upp calciumet. Vill man slippa att få i Natrium i vattnet så kan man ju göra detta, annars är natriumkarbonat ett ganska enkelt sätt.

/Oskar

2/8 -06

Oscar,
1) Lackmusspapper är billigare och kanske pålitligare än en billig pH meter. Kan användas för regnvatten, brunnsvatten etc. I Malmö har regnvattnet varit ganska surt ibland men då brukar också ledningstalet vara högt. Jag mäter inte längre pH.
2) Knappast svar på min fråga. Håller inte med dig. Tyska och Österrikiska orkidéodlare jag känner skulle nog inte heller hålla med dig. Dom tycker att mätning av ledningstalet är en bra mätmetod, enkel och billig. Både Karge och Glanz mäter ledningstalet relbundet både innan och efter att dom tillsatt gödning. Koncentrationen på olika gödningar varierar enl min erfarenhet. Din metod funkar säkert ockå.
3) Är det ett svar på min fråga? Du har säker rätt.
4) Har du testat en streamer? Låter nästan som en motorcyckel!
Tack för dina synpunkter:)

2/8 -06

Oj vad det blev mycket siffor inom parantes......... jag tror jag hoppar av diskussionen här och nöjer mig med Tor's påstående "Ditt vatten är bra." Man skall sluta när man ligger på topp!

2/8 -06

Thomas,

Mäter du inte pH i vattnet du använder? Du borde göra det eftersom både H+ och OH- bidrar med en potential till konduktiviteten.

Jag tror säkert att det finns odlare som inte håller med mig.
När det gäller variationen på konc. så slår det lika mycket på konduktiviteten. Dessutom bör nog alla hålla sig till samma gödning om man skall jämföra konduktivitet eftersom olika sorters joner bidrar med olika potential. Gödningar med olika innehåll kan alltså ge betydligt olika mängder i mg/l av samma jon även om vattnet har samma konduktivitet.

dH mäter hårdhet som är mängden tvåvärda joner. Är man orolig för att man har mycket Calcium så är det bäst att kolla mängden i mg/L där får man ett rakt svar.

Jag har inte testat en streamer, och inte testat torv heller.

För mera info om Calcium i växter rekomenderar jag artikeln "Calcium in plants"
http://aob.oxfordjournals.org/cgi/reprin...

Tack för mothuggen, det ger en lite annat att tänka på än bara fågelvirus...

2/8 -06

Hej på er!

Efter att ha följt denna och tidigare trådar om vatten så måste jag säga "vilka problem det måste vara att odla orkidéer". Tänk er en som precis fått upp ögonen för dessa skönheter och läser en sådan här tråd, phuu han slutar nog innan han börjat.

Är det så känsligt med vatten kvalitéen?
Går det inte lika bra med vanligt kranvatten?

Mitt svar är: JO visst gör de det!!!!!!
Har aldrig mixtrat med vattnet och det har fungerat bra under alla år, spolar visserligen igenom krukorna ofta men "Thats it".

Många köper dyra utrustningar och apparater som ska rena vattnet, men blir växterna gladare för det? NEJ bara handlarna som säljer dessa produkter.

MVH
Tommy

3/8 -06

Tommy, håller inte med.
Har nu under tre år testat kranvatten och återgått till regnvatten. På vissa plantor märks ingen större skillnad men exempelvis för paphar och deras rotsystem märks en stor skillnad hos mig. Sedan beror det nog också på var man bor. Tror inte Mia på Öland bör köra med kranvatten.

Hoppas inte man blir skrämd av denna tråd. Låt mig kort sammanfatta vad jag ser som viktigt:
- Vattenkvalitén är viktig när man odlar orkidéer, i alla fall för de flesta arter (min egen erfarenhet)
- pH runt 7 är bra för de flesta orkidéer
- Ledningstal över ca 500 bör man helst undvika efter det att man tillsatt gödning. (Ledningstalet på regnvatten från mitt tak ca 50 och kranvattnet ca 380) Vissa arter/rotsystem klarar dock betydligt mer gödning.
- Har man brunn så bör man testa vattnet. Kan man göra själv eller be det lokala reningsverket
- Även kvalitén på regnvattnet kan variera (åtminstone inne i Malmö och från gamla tak, undvik kopparrännor etc)
- Filter bör man vara försiktig med. Jonbytarfilter med salt skall undvikas om man odlar orkidéer
- Har man lite extra intresse finns det enkla, billiga och pålitliga mätinstrument/indikatorer att köpa som ledningsmätare av ledningstalet och lackmusspapper för mätning av pH.
- Har man för mycket kalk i vattnet kan detta åtgärdas med torvrening på ett eller annat sätt (hink på hink, badkar etc)
- Vissa odlare får bra resultat även med kranvattnet men detta kan variera från ort till ort.

3/8 -06

Hjälp Thomas - håller jag nupå att kopparförgifta mina plantor??

Jag trodde att det behövdes varmvatten, för att lösa ut kopparen.
Eftersom vi har plåttak på vedboden och plåtrännor på garaget, så har jag slutat använda vattnet ur de båda tunnorna där. I stället plockade jag bort silarna på ett par av våra stuprännor på huset (vattnet leds annars ner i marken) och via ett par bunkar rinner vattnet över i spannar.
Det är bara att på huset har jag visserligen tegeltak (sanda-) men sen är stuprännorna av koppar. På ett ställe rinner också vattnet över ett litet koppartak.

Det känns lite som pest eller kolera - kanske återstår det för den äkta mannen att sätta rännor på det lilla förrådet - det har i alla fall tegeltak?

3/8 -06

Halleluja! Känner inte att det finns så mycket att tillägga men säger bara ÄNTLIGEN en riktig diskussion på detta forum. Tack Jessica och alla ni andra för denna födelsedagspresent!

3/8 -06

Jag håller med tommy.

3/8 -06

Thomas,

Jonbytarfilter med salt? just detta"med salt" förstår jag inte riktigt vad du menar
Jag har bara bra saker att säga om jonbytare, de är väldigt effektiva och går att regenerera. Vi använder dem för att fixa vattnet på labbet.

3/8 -06

Mia, Ta det lugnt. Det med koppar har jag fått lära mig, hur allvarligt det är vet jag inte. Men antar att eftersom kopparn är gammal och du lyckas så bra så är allt säkert ok. men det kan ju vara bra att vara medveten om faran. Var rädd om den äkta mannen!

Tidigare hade jag samma syn som Tommy men efter att ha sett vilken skillnad det gör för mina paphar om jag använder regnvatten eller kranvatten (Malmö) så har jag ändrat ståndpunkt.

Oskar. Det är väl samma typ som man har i diskmaskiner där man tillsätter salt. Jag använde en jonbytare med salt för att göra vattnet mjukare och en jonbytare med specialmassa för att ta bort nitrat när vi körde ett vattenreningsprojekt i Tyskland. Jonbytarprocesserna fungerade.
Jag har lärt mig att vattnet från dessa filter/jonbytare med salt skulle ha en förödande inverkan på orkidéer. Har du en annan teori?

3/8 -06

Ja, visst går det att använda kranvatten för att vattna orkideer, jag tycker att jag alltid tyckt det smakat gott, men de senaste månaderna tycker jag att det luktat lite klor från det. Usch vad äckligt, och det är faktiskt giftigt.

3/8 -06

Hej på er!

Det kan ju vara så att jag har tur och har ett bra vatten som plantorna trivs med. Men jag tror endå att vattnet du får från kranen i de flesta fall funkar alldeles utmärkt.

/Tommy

3/8 -06

Ställ frågan om vatten till de som lever på sina plantor lokalt; gartnerier och plantskolor.
Det är inte bara kalk som tillsätts vattnet för att göra det mindre korrosivt på vattenledningssystemet. Klor tillsätt också ibland för hygienen.

3/8 -06

Just det, äckligt. Kalk och klor avlagringar, praktiskt men inte snyggt, ser ut som torkat P-SS.

3/8 -06

Thomas:

Har ingen annan teori om jonbytare med salt eftersom jag inte visste vad det var, blev bara nyfiken... De flesta jonbytaraggregaten jag sett kör med en polymermassa som binder in joner. Fördelen är att man kan regenerera dessa genom att fälla ut alla joner.

3/8 -06

Jag har alltid använt vatten från kranen också, så jag håller nog med Tommy, men vi har egen brunn så det vattnet kanske är bra för orkideérna.

3/8 -06

Ninalina, ja det är säker jätte bra vatten i er brunn, det luktar säkert inte klor, och är säkert jättegott. Kommunalt vatten har tillsatt klor för att vattnet är orent, som renas bla med ett giftig ämne. Det är skillnad på vatten och vatten.

3/8 -06

Spindeln, vadå giftigt ämne? Nu måste du förklara vad för giftigt ämne som är tillsatt i kommunalt vatten.

3/8 -06

+ 4/8 -06

Oskar: När jag cyklade hem började jag fundera på om jag inte använt ordet jonbytare på fel sätt och kom fram till att jag kanske gjort det. Skulle räckt med avhärdningsfilter med salt eller liknande. Men jag har sett att även andra använder beteckningen jonbytare. Man ersätter ju Ca och Mg joner med Na joner. Det är Na jonerna som anses som skadliga för orkidéer.

Ninalina: Jag försöker bara förmedla gammal kunskap från andra orkidéodlare blandat med lite egen erfarenhet. Phalenopsis t ex klarar nog mycket i vattenväg medan andra arter som vissa paphar kan ha väldigt känsliga rötter. I vissa fall bara en lång/tjock rot (ex malipoense) och blir den roten sjuk så blir man riktigt ledsen. Kranvatten kan också variera en hel del. Det gammla Malmövattnet med mycket kalk i vill jag påstå inte var optimalt. Men det viktiga är att det fungerar för dig men vem vet, kanske skulle dom må ännu bättre om dom också fick lite regnvatten. (Jag blandar)

3/8 -06

ThomasD, paphar har aldrig varit min starka sida. Vissa mår bra och blommar medan andra är små, taniga och allmänt ynkliga. Däremot så har jag en malipoensehybrid som funkar. Vem vet det kanske är vattnet. Vissa Paphar vill ju ha kalk om jag inte är alldeles ute och cyklar. I övrigt tycker jag nog att mina orkisar verkar må bra. Visst kanske de mår ännu bättre om dom får regnvatten, men det förutsätter ju att det kommer nåt regn också.

3/8 -06

Ninalina: Regn är en förutsättning, testa en indiansk regndans.

3/8 -06

Klor är giftigt, det sägs i större mängder men ändock giftigt. Allt gift från vattnet lagras i kroppen. Men du kanske kan tillsätta en viss mängd kalk till de taniga Papharna, de kanske behöver det Ninalina.

4/8 -06

En fantastiskt bra diskussion! Uppsalavattnet är som bekant mycket kalkrikt. Klor innehåller den också. Det var en blomförsäljare i Gävle som rekommenderade att jag ska koka orkidévattnet för att bli av med en del onödigt i det. Som kompensation skulle jag gödsla lite oftare, men mindre än den rekommenderade dosen. Jag trodde att det fungerade bra då jag vattnade så, men orkidéerna stagnerade. Sedan övertygade Jimmy mig om att det inte går att koka bort vattnets hårdhet. Jag gick över till en mängd osmosvatten plus en mängd gödselvatten ? beroende av plantornas storlek. Jag tror att jag hade hittat en rätt ballans, eftersom plantorna kom igång. Nu är osmosvattnet slut. Orchidéhuset i Stockholm är stängt för semester, så inget extra vatten kan jag komma åt. Jag är hänvisad till Uppsalavattnet ? det vi har? Nu gäller det kanske att gödsla mycket mindre eller att torvbehandla vattnet för att känna sig på den säkra sidan.

Vad annat försvinner ur vattnet då man torvbehandlar det?

Hälsningar / Lina

4/8 -06

Tänkte man borde avrunda denna diskussion så jag kollade vad den ursprungliga frågan från Jessica "Någon som har koll på vilket PH-värde som anses vara "bra" när det gäller vattnet vi vattnar med? " Ett svar jag hittade på nätet:

"Generally, the pH of water for orchid growing can range from 4.0 to 7.5, with optimum between 5.5 and 6.5, although growers have used water with pH as high as 9.0, which is very alkaline, without too much problem. A pH of 7.0 is neutral; anything below 7.0 is acidic, anything above it is alkaline.
Optimum pH increases the availability of beneficial fertilizer elements and reduces adsorption of harmful elements. Extremes of pH (below 4.0, above 7.5) can inactivate many nutrients. One reason orchids tend to withstand extremes of pH better than many houseplants is because orchids have evolved in nutrient-poor environments. Thus, even when fertilizer becomes unavailable at extreme pH, orchids survive.
Rainwater pH is generally fine for orchids.

4/8 -06

Vatten är ett farligt gift
som omger Visby Stift
av Falstaff Fakir
(Axel Wallengren)

6/8 -06

ThomasD!

Jag dansar och dansar, men när f..n kommer regnet!
Spindeln: En bra poäng, vi har en stoooor kalkhög hemma på gården, så kanske jag skulle försöka att få tummen ur och strida till verket.

7/8 -06

Då kanske du slipper alger på ditt dricksglas. Var försiktig bara.

7/8 -06

VAR ÄR REGNEN? Kan inte ni i Södra Sverige dela med er
Jag dansar och dansar - men jag vet inte om det är fel dans
Vet någon vilken dans som är bäst? Någon i södra Sverige verkar ha hittat rätt men dansade kanske lite väl intensivt?
Vi har fått 17 mm på hela juli och alla kallväxare tycker det är pest. VÄRME; VÄRME och ingen luftfuktighet.
DETTA ÄR ÖKEN - kanske får satsa på kaktusar istället

Blåbären torkar i skogen, svamp får man väl drömma om och vi har brandrisk 5E (extrem)
Min vattenspridare får jobba häcken av sig inför försäljningen av huset, svårsålt med brunbränd och förtorkad trädgård.
Längtar till en riktig höst med mycket regn!

7/8 -06

Ninalina, Rätt dans? Om ja informera Carina, hon verkar lite osäker. Dumt om det är dansen för torrare väder. Ha tålamod!

7/8 -06

Ninalina, nemo saltat sobrius (Latin: ingen dansar nykter)! Det kanske är där felet ligger...?

7/8 -06

Plopp, den var bra!

Kanske man ska ta sej en stänkare då och gå ut å ta en svängom i det gula gräset.

7/8 -06

Thomas enligt prognosen så kommer du att vara i gasen i veckan.....
Tyvärr så är det nog ingen idé att jag berusar mig och går ut och dansar - regnen verkar har flytt på en sydligare bana.

8/8 -06

Carina
Som student skulle jag säga: "Skadar ju aldrig att testa"

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Jessica:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik