Guadeloupe

23/2 -14

Papilionanthes teres i Jardin Botanique i Deshayes på Guadeloupe. Från Björn.
Arundina graminifolia. Från Björn. Fri bild.
Unga bananer på Guadeloupe. Från Björn. Fri bild.

Ön Guadapoule i Västindien tillhör Frankrike och det märks bland annat genom att det alltid finns baguetter att köpa! Tyvärr pratar väldigt få person engelska och maten är fransk eller creolskt fisk-rik. Bästa säsong är januari till april – under hösten och tidiga vintern förekommer rejäla stormar. Under högsäsong är det ofta 26-30 grader varmt på dagarna och de tropiska regn som förekommer är vanligen korta och uppfriskande.

Öns utbud av spektakulära orkidéer begränsar sig till importerade sorter.

Jardin Botanique i Deshayes

I Jardin Botanique i Deshayes i nordöstra delen av ön finns rejäla plantor av Vanda teres och ett femtiotal stora Vandahybrider i en rabatt. Där finns även ett drygt tjog Phalaenopsis- och Dendrobiumhybrider monterade på träden och ett fåtal plantor Spathoglottis plicata. Fokus för parken är annars Hibiskus, Boughanvillia och där finns även papegojor och annat.

Parc aux Orchidées

Parc aux Orchidées är en liten spa-anläggning med bungalows till uthyrning. Om man hyr boende eller köper behandling kan man ströva runt i en trädgård (snarare än park) med väl uppvuxna träd, buskar, näckrosor och orkidéer.

Vid besök tidigt 2014 kändes det som att den nuvarande ägaren ej är så intresserad eller kunnig vad gäller växter i allmänhet och orkidéer i synnerhet. Det kan vara så att ägaren köpt egendeomen av en orkidéfantast och nu använder orkidéerna mest som ett säljargument för spa- och uthyrningsverksamheterna. Ägaren hr även specifika uppfattningar om hur saker ska göras och är inte alltid tillmötesgående, men samtidigt generellt artig.

Orkidéerna är ganska många, säkert 100 olika sorter finns att titta på. Flera sorter finns i mängder av exemplar, exempelvis Vanda teres och Epidendrum ibaguense. Inga sorter har namnlapp -- kanske vet ägaren namnet på vissa men troligen inte på alla sorter. Plantorna är generellt stora och välväxta. Många är monterade direkt på träd och buskar, andra finns i kruka eller litofytiskt.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.