Råd / Odlingsplatser / SvalskÃ¥p · Odlingsskåp och växthus / SvalskÃ¥p

Svalskåp

16/2 -14

Mitt terrarium, oktober 2010. Från Merwic. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Att odla orkidéer i hemmiljö sätter fantasi och kunnighet på prov. Många orkidésläkten går i dag att odla i fönsterkarm. Men absolut inte alla, en del ställer speciella krav på temperatur och luftfuktighet som i normalfallet inte kan tillgodoses i en fönsterkarm. Det är här orkidéskåp kommer in i bilden, alltså möjligheten att kunna anpassa odlingsmiljön till precis den eller de arter man vill odla.

Man kan grovt dela in orkidéskåp i varmskåp och svalskåp/kallskåp. Vilken typ av skåp man väljer beror på vilka arter man vill odla. Exempelvis Sophronitis och arter ur Oxyglossumgruppen från Dendrobium-släktet vill ha det svalt på nätterna. Dessa passar i sval/kall-skåp.

Oleds artikel om Svalskåp och hur du kan bygga ett sådant. (PDF-fil).

(Fotot är ej på en svalskåp, utan på ett rumstempererat skåp.)

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

17/2 -14

Bra skrivet av Oled! Kylning borde egentligen kunna vara intressant till många orkidéer som vill ha svalare nätter (speciellt om man vill ha en LED-belysning) kanske inte att man vill ha det så kallt då men det får man ju styra efter behov. Det nämndes en 10 mm isolering på 3 sidor av vad för slag? (frigolit, glasfiber eller nått annat)
Ett tips bara me tanke på fotot på grenuttagen http://www.clasohlson.com/se/Grenuttag-6... finns säkert på fler ställen men tycker att just det grenuttaget är bra när man använder många timers, bra hållbarhet också har klarat flera år i mitt akvarierum (av någon orsak brukar vanliga grenuttag gå sönder snabbare när de är nära saltvatten även utan att det blir stänk på dem)

18/2 -14

Helt vanlig självhäftande motorrumisolering med folie på ena sidan. Köpt på Biltema

18/2 -14

Finemang och lärorikt, ska bli kul att se det in situ

18/2 -14

Okej vart bara lite nyfiken finns ju så många material till isolering. Självhäftande ä ju bra men de ä ju inte särskillt snygga fast det går ju alltid dölja eller kladda på nån färg som fäster på plast.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.