Råd / Släkten, arter och hybrider / Habenaria / Habenaria medusa

Habenaria medusa

20/2 -12

Habenaria medusa (foto: Orchi på Wikipedia). Från Björn. Fri bild.

Denna vackra art blir 25-35 cm hög och de smala stänglarna bär en mängd blommor som var och en är 4–5 cm breda. Blommorna har en kraftigt fransad läpp och det är denna som gett plantan sitt namn. Läppen är vit, ibland med en central orange-brun färgplatta. Blombladen är ljust gröna.

Odling

I naturen växer H. medusa mycket snabbt och blommar under den heta, våra monsunen. Efter sex eller sju månader dör blomstänglarna ner och plantan vilar i fem till sex månader. Under vilan använder plantan en aning av de resterver som sparats i bulben. Denna rytm måste respekteras i odling för att plantan ska växa och blomma bra.

Arten uppskattar ett väldrenerat, grynigt substrat med en fjärdedel humus. Placera ljust men vad uppmärksam så att direkt sol inte bränner bladen. Arten växer bra i mellanhög eller hög värme.

Under vilan kan plantan vara kvar i samma temperatur som under tillväxten. Ge bara en aning vatten. När de nya skotten skjuter fram kan mer vatten ges, men vattna inte ymnigt före rötterna bildats. Under själva tillväxten bör substratet hållas fuktigt och svag näringslösning ges.

Utbredning

Arten är endemisk till Java, Sumatra, Sulawesi och Borneo. I Sumatrafinner man den på sydöstra delen av ön på ungefär 600 meters höjd.

Nomenklatur

Synonymer: Habenaria myriotricha, Fimbrorchis myriotricha, Fimbrorchis medusa.

Habenaria medusa beskrevs år 1893 av Kränzlin i Botanische Jahrbücher fur Systematik, Pflanzengeschichte und Pflantzengeographie baserat på en planta i Blumes herbarium (Leydener Herbarium).

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

25/2 -12

Vilken raring!en påminner omen liten skör insekt,verkligen vacker.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.