Råd / Släkten, arter och hybrider / Vanilla / Vanilla pompona

Vanilla pompona

30/8 -10

Denna art får blommor med jadegröna petaler med en gulare läpp. Kolumnen är gul och på läppen finns orangefärgade marerkingar.

Blommorna är mycket stora, doftande och kortlivade. Vanligen blommar de bara en dag, men nästa dag slår en annan blomma ut. För att ge frökapslar måste plantan handpollineras. Vanilla pompona anses vara enklare att få att blomma än den vanligare Vanilla planifolia.

Vanilla pompona är en av de arter av Vanilla-släktet som används för framstållning av vanilj. Vanilla planifolia är dock betydligt vanligare.

Odling

Som med många Vanilj-arter önskar denna hög luftfuktighet, starkt inderekt solljus och mycket vatten året om. Plantan växer året om om temperaturen hålls hög, men huvudtillväxten sker under sommaren.

Ett bra sätt att odla dessa är i en orkidékompost i en hängande ampel. När Vanilj-lianerna når marken snurrar du helt enkelt upp dem över krukan och låter den sedan växa nedåt igen. Genom detta odlingssätt går dessa mycket stora plantor att hantera även för de personer som ej har växthus att odla dem i. Plantorna måste bli 3 till 5 meter före de blommar.

Nomenklatur

Namngavs år 1829 av Schiede

Svenskt namn: Pomponavanilj

Synonymer: Notylia pompona, Vanilla pittieri

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.