Råd / Omplantering / · Krukor, amplar och montering /

Skriv början av artikeln om keramikkruka

Nyckelord: keramikkruka

Inlägg med keramikkruka och synonymerna lerkrukor, lerkruka som nyckelord.

Krukodling utan substrat. Från Petter182.

På förfrågan postar jag en till bild på odling i lerkrukor utan substrat. Plantan till höger är en 5 årig Laelia mixmany. Plantan till höger är en 8 årig Neofinetia falcata. Det var lite problem med att få loss dom ur krukorna men det gick till slut...!

Dom trivs utmärkt att växa så här. Det blir aldrig någon röta på rötterna. Jag kanske ansar bort högst tre fyra rötter per år och då är det bara småstumpar som måste bort.

Bäst är att vattna med regnvatten, det blir ju lätt kalkavlagringar på lera.

Nyckelord: Substratlös odling i lerkruka, lerkruka, Laelia

19/4 -13

Mycket fin resultat Petter182! Jag har odlat en cattleya warneri i en ytterfoder utan några hål en gång i tiden. Men tekniken var lite annorlunda då. Jag vattnade den två gånger i veckan genom att fylla krukan med vatten och sedan hälla ut vattnet helt. Plantan var så stor och hade så många rötter att inte någon kompost behövdes Här kommer en bild på rötterna:

19/4 -13

Från Svetlana.

Petter182. Har de blommat? Min cattleya blommade finfint:

19/4 -13

Kanonvacker! Jo dom blommar fint varje år. Jag odlar mest arter som vill ha det luftigt kring rötterna i lerkrukor som aerangis och en del angraecum mm.
Mvh
Petter

16/7 -13

Jag kör min aerides houlletiana såhär. Det funkar jättebra. Den bor i en kruka utan hål, så jag häller i vatten en gång om dagen, låter rötterna bli gröna och häller av igen. Den skjuter nya rötter som bara den. Rhyncorides Bangkok Sunset har ungefär samma, fast med hål i botten. Den har börjat skjuta de eftertraktade tunna rötterna igen. Jag är jättenöjd med det här tillvägagångssättet!

17/7 -13

Hur bär man sig åt när man börjar? Hur ser rötterna ut och Vad behöver man ? Jag har en Bangkok sunset som kanske skulle må bra i en sådan kruka. Men jag vet inte om jag vågar mej på det.

17/7 -13

Det här är så spännande och jag undrar precis som Elisabet, dvs vågar man och hur börjar man? Jag har två Neofinetia från Lasse och det verkar vara en art. som man kan odla så här.

18/7 -13

Min Bangkok Sunset bor i en oglaserad ampelkruka med ett hål i botten. Den har både de halvcentimetertjocka gröna rötterna med prickar på, men också de milimetertjocka trådigt vitaktiga rötterna. Jag pluggade igen hålet med en tuss vitmossa så att vattnet kan rinna ut, men långsammare, så rötterna hinner suga upp vad de behöver. Den står utomhus såhär års, och bladen ser mycket gladare ut nu än när den bodde inne. Köttigare så att säga. Vet inte om det egentligen är det bästa sättet att odla den på, men det fungerar bra för mig som är lite för lat för att doppa den flera gånger om dagen.

Min Aerides houlletiana bor i en lerkruka utan hål, den har satt fast sig mot kanten och sprutar nya rötter. Där häller jag på vatten som får stå ett tag, sen häller jag bara av det. Inte mer komplicerat än så. Den sköter sig själv och har stabiliserat sig alldeles. Ser jättefin ut och har också fått fina köttiga blad.

18/7 -13

Vad kul att höra att dina orkideer trivs. Det är ju främst vandor, Ascocenda, Rhynchostylis och Aerangis och andra monopodiala orkideer som trivs i lerkrukor utan substrat. Arter som har så kallade "äkta" luftrötter som jag läst att det heter någonstans.

19/7 -13

Tack för svaren. Jag har lagt en blöt kruka på sidan, på ett fat som jag tänker hålla blöt för att låta rötterna fastna på kanten.
Det är för lite rötter gem fört med krukan.
Få se vad som händer.

14/10 -14

Hur och hur ofta vattnar man i en sådan kruka?

Prata om bilden

18/2 -09

+ 27/7 -10

Lerkruka med hål

Antal: Slutsåld. Pris: 35 kr per styck. Frakt: 48 kr per paket.

En lerkrukar som gynnar bra luftcirkulation. Kan användas som vanlig kruka eller som en ampel. Kedjan ingår ej. Diameter 15 cm.
Kan hämtas i Jakobsberg!


Nyckelord: lerkruka

Köp, diskutera och läs villkor

Hejsan!

Min svärmor köpte en orkide i en lerkruka som hänger i köket. När hon köpte den så fick hon upplysning om att lerkrukan alltid skulle vara full med vatten men orkiden har börjat hänga och blommorna har ramlat av.

Vad ska jag göra?
Vet inte hur man sköter den....

Nyckelord: ampel, lerkruka

26/5 -08

Visa bild på den! Det låter mycket märkligt med en orkidé som skulle stå hela tiden i vatten, det brukar de inte tycka om. Om du visar oss en bild så är det alltid någon som kan identifiera den och ge lite bra odlingstips! Lycka till

Ge ditt svar

Finns det någon nackdel att plantera om i lerkruka för en phragmipedium hybrid? Hade bara en sådan hemma! /ninnie

Nyckelord: lerkruka, Phragmipedium, omplantering

30/12 -07

Jag har bara positiva erfarenheter av lerkrukor enda nackdelen er när man ska plantera om
röttarne vill gärna fastna i krukan

30/12 -07

iblant har jag blivet tvingat att slå sönder den gamla kruken för att få lös alla rötterna

Ge ditt svar

En snabb och rak fråga:
Ni som har erfarenhet av att odla orkidéer i lerkrukor, vad tycker ni om det och hur fungerar det jämför med plast?

Själv funderar jag på att gå över till det, mer av estetiska själ och pga att de gärna välter då jag inte orkar skaffa ytterkrukor.

Nyckelord: lerkrukor, krukor

11/4 -07

Nackdelar: Substratet torkar snabbare i lerkrukor, salter kan fällas ut på krukan och rötter växer lätt fast i densamma, vilket kan leda till extra besvär vid omplantering.
Fördelar: Snabbare upptorkning, vilket innebär mera syre kring rötterna som gynnar rotrespirationen och som du själv säger: mkt estetiskt och stabilt för stora plantor.
Själv har jag dålig erfarenhet av odling av epifytiska orkideer, och deras luftiga substrat, i lerkrukor eftersom jag inte hade tid att vattna dem så mkt som det krävdes. Mina åsikter grundas på fönsterbänksodling med 45-60 % RF. Vid högre RF krävs så klart mindre frekvent bevattning.

Jag odlar mina cymbidiums och min oncidium i lerkruka och är bara nöjd.

12/4 -07

Jag ser största nackdelen av lerkrukor är att de gör omplantering till ett rent helvete för både odlare och planta. Orkidérötter kan växa fast på de mest otroliga ställen och tänk en fuktig porös lerkuka. Det blir ofta så att man får lägga krukan i blöt och slåsönder den om man vill minimera rotstress.

12/4 -07

Har odlat mina cattleyor i lerkrukor, men kommer att övergå till plast för det var nästan omöjligt att befria rotklumpen från krukan, rötterna satt helt fast både inuti och utanpå krukan.

12/4 -07

Lerkrukor kan være gode til planter, der gerne vil have det kalt og fuktigt under sommeren. Jeg bruger dem til Masdevallia. Hvis jeg skal have planter ud, slår jeg potten istykker, men Masdevallia vokser langsomt.

Tack för svaren!
Det blir nog att fortsätta med plastkrukorna här. Eftersom jag gillar att dela och föröka mina plantor, så är nog lerkrukan bara ett problem för mig. synd.

Ge ditt svar