Råd / Släkten, arter och hybrider / Vanilla /

Nyckelord: Vanilla planifolia

Den 'äkta vaniljen' finns naturligt i Västindien och Centralamerika, men odlas nu i hela den tropiska världen. Detta för att dess frökapslar efter bearbetning ger vaniljstång. De doftande blommorna, vilka är gulvita och stora, kan komma under hela året, men vanligaste blomningstiden är januari till maj. Odling Odlas bäst i växthus under varma förhållanden.

Läs hela artikeln

Inlägg med Vanilla planifolia som nyckelord.

Jag söker efter en Vanilla till mitt regnskogsterrarium, och hoppas någon här har en stickling att sälja till mig.

Nyckelord: Vanilla Planifolia

Önskningen är uppfylld!

Stickling på väg och önskan uppfylld av gvkrist! Stort tack!

14/10 -14

Såg att de hade på http://www.orchidehuset.se/index.php/dof... Men där kanske du redan kikat fanns 2 storlekar vad jag kunde se. Lycka till i letandet.
Lars

14/10 -14

Jag har ,skall bara ta reda på hur och var man klipper den,kanske någon här som vet.

Diskutera eller uppfyll önskningen
Min första vanilla planifolia :). Från Pata9810. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Vanilla planifolia

31/7 -14

Ser fin och grön ut. Lycka till!

31/7 -14

Jag har en likadan,köpte den av Orkideimperiet för 2 år sen ,jag har delat upp den så nu har jag 2 st, dom är nog ca 3 meter, tror inte att dom kommer till att blomma,kräver mycket.
Man skulle haft ett drivhus,så hade det nog lyckats,hoppas att du har tur,fantastiskt fina blommor.

Prata om bilden

Är på jakt efter vanilla planifola sticklingar/plantor och hoppas någon här har eller vet vart jag kan hitta? mvh//annette

Nyckelord: Vanilla planifolia

14/5 -14

Jag har en stor planta med bland i skiftande färger..Jag skulle kunna sälja dig en stickling på ca 35 cm för 15 kr plus frakt.

http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Diskutera eller uppfyll önskningen

 

Nyckelord: vanilla planifolia

Markus G uppfyllde önskningen!

29/4 -14

Hur stor vill du ha? Jag kan sälja dig en stickling på ca 70 cm för 100kr + frakt om du är intresserad?

29/4 -14

det låter perfekt
Köper den gärna.

29/4 -14

Skicka mig ett PM med din adress så skickar jag betalinfo och postar den imorgon.

Diskutera eller uppfyll önskningen

Utropspris: 65 kr. Frakt: 36 kr per paket.

Sön 30/6 -13 21:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Ca 80 cm lång och en brokbladig vanilj. Säljes oplanterad med en fin rot som den suttit och växt i. Jag har odlat den i ett skåp och den har rotat sig i vitmossan i botten av skåpet.

Nyckelord: Vanilla planifolia

30/6 -13

kom med ett bud vet ja!!!

30/6 -13

65kr bjudet ^^

30/6 -13

Grattis! skickar den i morgon. Tack, Peter

Ge ditt bud

Finns det någon som har sticklingar att sälja av vanilla planifolia. Är mycke intresserad av att köpa....

Nyckelord: vanilla planifolia

Peter Göttfert uppfyllde önskningen!

11/6 -13

Hej!
Jag har och kan sälja. Hur stor önskar du? Peter

12/6 -13

ca:20 cm om det går, gärna 2

12/6 -13

Okey det går att ordna. Maila din adress till mig så kan jag skicka. peter@orchidehuset.se

13/6 -13

Det blir 100:- inklusive frakt och emballage, tack.

14/6 -13

Vart ska jag sätta in pengarna eller skickar du med inbetalningskort. MVH Anci

Diskutera eller uppfyll önskningen

Hej. Har köpt en vanilla som hänger i en ambel. Har förstått att den inte ska torka ut mellan vattningarna men undrar hur pass mycket man ska vattna per gång. Ska man skölja igenom/ doppa den som med andra orkideer eller ska man hälla på lite vatten då och då så att den inte torkar som med en vanlig krukväxt?

Nyckelord: vattning., Vanilla planifolia

13/2 -12

Det beror på hur kompakt substratet är? Är det blomjord eller är det bark?

13/2 -12

Jag odlar min i bark och vattnar en-två gånger i veckan. Då vattnar jag uppifrån och fyller fatet till hälften-ända upp. Luftfuktighet ca 50% inomhus och temp på 22-24.

14/2 -12

Vanillan odlas i bark. Jag förstod inte riktigt vad du menar - Maria - med att du fyller fatet uppifrån till hälften-ända upp. Vattnar du igenom tills vattnet rinner ur krukan underifrån eller vattnar du lite grand åt gången. Vad kul forum förresten, jättebra att man kan hjälpa varandra. Är helt ny då det gäller att ta hand om orkideer eller växter överhuvud taget men har bestämt mig för att försöka få lite gröna fingrar. lite komiskt att jag råkade köpa en vanilla som är lite svårare att ta hand om men jag ska försöka hålla den vid liv.

14/2 -12

Det tar tid för barken att ta till sig vatten så den kan stå i vatten sådär 20 minuter

16/2 -12

Jag odlade min vanilla i vanlig blomjord med leca och tillsatte lite perlit och den stormtrivdes!

16/2 -12

Bojje, jag vattnar allt på en gång så att säga, går inte och duttar. Behandlar i princip alla mina blommor på det sättet. Undviker att krångla till det Köpte mina två för fem år sedan. De gillade dock inte flytten för ett år sedan och jag var på väg att slänga dom men min man gav inte upp och nu är de gröna och fina igen. Har behandlat de likadant hela tiden. Tycker nog att vaniljen är enkel så bli inte nervös för att den är lite "exotisk"! Den är som en phalenopsis, omöjlig att ha ihjäl, den ger tydligen aldrig upp så länge den har en frisk rot i komposten.

16/2 -12

P.S Det var nog kylan på den extremt korta transportsträckan som gjorde att de nästan dog. Skulle undvika kalla fönster om jag kunde med en jämnare temperatur, strax över 20 grader. Mina får just nu ca 17 grader på vintern och 30 grader på sommaren i söderfönster.

16/2 -12

Tack för alla svar! Superbra forum.

Ge ditt svar

Större planta eller mindre stick, gärna 2 st

Nyckelord: Vanilla planifolia, Köpa

14/1 -12

Jeg har stiklinger, men jeg bor desverre i Norge. Men jeg ville bare si at jeg fikk en stikling på 4 cm for under et år siden og nå ble det til en plante med 4 grener (lagde 6 stiklinger fra den siden og gav 2 bort) som klatrer nå i ca 60 cm. Dvs. under et år har 4 cm stikling gitt 3,6 meter lang plante. Så den vokser som ugress, spesielt hvis du gir den noe å klatre på:-) Det er sikkert mange som har stiklinger nærmere hvor du bor

14/1 -12

Jag har flera stycken rotade med variegerade blad. Moderplantan växte vid en fönsterkarm och rötterna sög sig fast på själva karmen, men efter förra vinterns kyla, så började den må dåligt och jag tog och klippte den i bitar. Bitarna satte jag i mossa och dom rotade sig rätt snabbt. I höstas satte jag över dem i kompost och det tog ett tag, innan dom anpassade sig till detta, men nu växer dom fint.

15/1 -12

I värsta fall får du skicka Olga:)
Vad vill du ha för slant Mia och vart bor du?:)
Mitt hopp är att till slut lyckas få vaniljstänger, men har då läst att man behöver 2 och polinera själv, är det så eller har jag missuppfattat?

15/1 -12

Jag tror att det är omöjligt att få vaniljen till att blomma och i en vanlig bostad. Det krävs växthus och tar ett antal år. 2005 var jag i Köpenhamns Botaniska och där såg vi vanilj med stora fröskidor - plantan var flera meter lång och "stjälkarna" tjocka som en barnarm.
Nu vet jag inte om den behöver bli SÅ stor för att blomma, men det krävs mycket värme och luftfuktighet.
Jag har bara mina som en dekorativ grön växt. Visst kan jag skicka mot en mkt ringa kostnad, men det får bli när det blir milt igen.

16/1 -12

Har hört att den ska vara minst 25 år gammal samt 25 meter lång, känns rätt hopplöst att ens ha en i hemmet... tar bara plats.

16/1 -12

Usch vad tråkigt... Men men, köper gärna ändå så vi kan ju ta det framöver... om du inte bor i närheten av örnsköldsvik eller göteborg?:)

16/1 -12

Jag bor på Öland, så det är inte precis i närheten

16/1 -12

Oj, ja då får du skicka senare:)

Diskutera eller uppfyll önskningen

9/11 -11

ledsen vanilla

Hej!

Lyckades äntligen ta mig till Blomsterlandets orkidéutställning och blev lite till mig av att det hängde stora vanilla i taket. Som ni kan gissa gick jag därifrån med en (trots den jag redan har hemma .

Men nu börjar jag verkligen undra hur Blomsterlandet tar hand om sina växter egentligen. När jag kom tillbaka efter ett par dagar igen fanns det vanilj kvar men alla hade börjat få bruna luftrötter! Och nu har min även börjat få bruna spetsar på sina. Har de övervattnat dem månntro? eller undervattnat? Min gamla mår ju bra...

Nyckelord: Vanilla planifolia

9/11 -11

Den frågan har jag tyvärr också ställt mig. Har fått hem mycket ohyra på blommor och växter jag köpt där - men jag har pratat med dem och upplever nu att de har bättrat sig

Ge ditt svar

Nu var det ett tag sedan som jag skrev här så nu är det allt på tiden att jag gör det,

Äntligen börjar det hända i alla fall lite på Orkidé-fronten här hemma, det har stått stilla ett tag.

Igår fick jag hem en rotad stickling Vanilla planifolia variegata, jättefin är den.

Och igår vann jag en Ludisia discolor , den får jag nog hem i nästa vecka någon gång, det är ju påsk och sånt nu. Det ska bli kul för jag gillar bladen på den orkidéen..

Jag har sett att dom säljer Miltonia-hybrider på ICA men dom börjar se lite ofräscha ut så jag har inte köpt någon även om det har varit frestande. Sist jag köpte en växt där så var den full med spinn så jag är lite försiktig med att köpa blommor där nu.

Ja det var nog allt för den här gången, visserligen har det blivit lite andra växter också nu men det är inga orkidéer..:)

Glad Påsk!!

Nyckelord: Vanilla planifolia, Miltonia-hybrid, Ludisia discolor

Ge din åsikt

Hej
Jag är ute och letar efter Vanilla planifolia sticklingar? någon som har till salu eller vill bli av med? ha det bra och simma lugnt /Krook

Nyckelord: Vanilla planifolia

Ge ditt svar

Jag har ca 15 rotade sticklingar av Vanilla Planifolia dessa säljs för 200:- hela partiet. Sticklingarna måste hämtas i Borlänge OBS skickas ej. Jag kan även nås på tel 073-654 65 09

Nyckelord: Vanilla Planifolia

19/10 -10

På grund av att ingen var villig att köpa sticklingarna så erbjuder jag sticklingarna gratis

19/10 -10

Hej, synd o slänga dem eller hur, vart i Borlänge bor du? Jag bor mitt i stan bredvid polishuset.

19/10 -10

Hej Obovata!
Att slänga dom är sista alternativet så jag är tacksam om gu vill ha den. Jag bor i Hönsarvet på Honefsgatan. Du kan ringa mig på 073-6546509.
Hälsningar
Halvard

8/1 -11

Hej Halle!
Tyvärr bor jag i Bureå Utanför Skellefteå så jag kan inte hämta dem.
Annars har jag min far i Sala dit jag ska åka strax.
Du ska inte ut o resa de närmaste veckorna? Annars hade jag gärna köpt någon av dem.

mvh ia

Ge ditt svar

20/9 -10

Blomma?

Är det någon som vet vad denna lilla brunvit "sak" är för något? Det har endast kommit ett sådant blad hitintills. Plantan är bara två år.

Nyckelord: Vanilla planifolia

20/9 -10

Det är tyvärr ingen blomma utan det nyaste bladet som inte har vecklat ut sig riktigt ännu, och som har vissnat. Svårt att säga varför. Men annars ser ju plantan frisk ut så den förgrenar sig säkert och fortsätter växa efter ett tag.

20/9 -10

Ja, den fanns där när vi kom hem från semestern och vår dotter vattnat, eller blivit förbjuden att vattna mina orkidéer, Jag trodde väl att det inte var en blomma, har kollat på artbeskrivningen, hoppades lite ändå. Plantan växer och mår bra. En gåva från John. Tack igen.

Ge ditt svar
Vanilla planifolia. Blomma. Från http://www.belizebotanic.org/. Från Björn. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Vanilla planifolia

10/1 -11

om det nu inte är första gången denna planta blommar så må jag säga att det är profsigt!

Prata om bilden
Vanilla planifolia. Frökapslar i omoget, moget och berett stadium. Från Annales de la Société royale d'Agriculture et de Botanique de Gand, Journal d'horticulture av Charles Morren. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Vanilla planifolia

Prata om bilden