Råd / Släkten, arter och hybrider / Platanthera /

Skriv början av artikeln om Platanthera clorantha

Nyckelord: Platanthera clorantha

Inlägg med Platanthera clorantha och synonymen Grönvit Nattviol som nyckelord.

Från Xara.
Från Xara.

Idag är det De Vilda Blommornas Dag i hela Norden (alltid söndagen före midsommar): publika, allmänna blomstervandringar samarrangerade av organisationer som Svenska Botaniska Föreningen, Naturskyddsföreningen, olika lokala föreningar osv. Men i år blev även detta roliga, viktiga och intressanta event förstås inställt . Uppmaningen var att delta i virtuella vandringar (se resp förenings info) eller att gå ut på egen hand. Jag tillbringade dagen ute på en sörmländsk äng socialt distansierad från några andra entusiaster och fick njuta av orkidérariteter (iaf rara hos oss i Sörmland) som ängsnattviol, grönvit nattviol, ängsnycklar, brudsporre, Jungfru Maria nycklar och tvåblad . Sååå roligt att se orkisar hemma-hos-sig !!

Nyckelord: Ängsnycklar, Grönvit nattviol

15/6 -20

De blev ju till en fin samling orkidéer, på den dagen . De där lilla viruset ställer till de, men man får ta de som de är å tänka att de blir snart bättre. Tänker som så, de är väl härligt att ha vårat intresse för orkidéer, som ger så mkt. glädje å vackert att titta på

Ge din åsikt
Från Xara.

Grönvit nattviol blommar i Sörmland!

Nyckelord: Grönvit nattviol

17/6 -18

Så fin här i Norrbotten blommar de inte än men snart

17/6 -18

Vi ligger två-tre veckor före allting pga det extrema vädret denna vår: har bland annat sett de minsta, mest förtorkade "Stor blåklocka" som går att föreställa sig . Alla midsommarblommor (skogsnäva, hundkäx, baldersbrå osv) är överblommade sedan länge...

17/6 -18

Härlig!
Mvh
Mikael

17/6 -18

Kanonfin
anitta tror inte grönvit nattviol (Platanthera chlorantha) existerar/har utbredning i Norrbotten, utan där är det bara nattviol (Platanthera bifolia), men om du hittar grönvit nattviol däruppe så är säkert forskarna vid Naturhistoriska Riksmuseet (NRM) glada för ett foto och mail om förekomsten.

18/6 -18

Dick, tänkte inte på att det var en grönvit nattviol på bilden:) det var helt enkelt nattviol jag tänkte på. Men vem vet plötsligt händer det och man hittar en grönvit

20/6 -18

Ljuvlig

Ge din åsikt

18/6 -17

Grönvit nattviol

Dagens fynd!

Nyckelord: Grönvit nattviol

Prata om bilden

Detta är väl kanske inte så jättespännande för många men nu har den grönvita nattviolen slagit ut i rabatten. Den vita har fortfarande någon vecka eller två kvar till blom men man vet verkligen att det är sommar när nattviolen med dess härliga doft slår ut.

Nyckelord: Trädgård, Grönvit Nattviol, Sommar

28/5 -14

Det är verkligen spännande, särskilt för oss som inte har möjlighet att ha någon egen rabatt.
Hoppas du kan vara ute och njuta av doften fast vi inte har någon värme.

28/5 -14

Ååh, finns mycket kul till min nyanlagda orkidéträdgård!!

Ge din åsikt
Gråborg 2 forts. Från Blompappa.

Några bilder till.

Bild 1. Kärrknipprot.

Bild 2. Grönvit nattviol.

Bild 3. På denna äng betar en stor flock amkor. Här ett par av dem.
På andra ängar betar hästar.

Bild 4. Ängsnätfjärilen har här landat på ett Brudbröd.

Bild 5. Vem kommer inte att tänka på sin barndoms smultronplockning.

Bild 6. Fullt grässtrå. Smakligt mellanmål.

Bild 7. Närbild smultron.

Nyckelord: Gråborg, Kärrknipprot, Grönvit nattviol

6/7 -11

Härliga bilder!
Mvh
Mikael

6/7 -11

En orkidéexkursion på Öland, är så mycket mer än "bara" orkidéer - tack än en gång Anders!

7/7 -11

Anton fick jobba en stund med grässtrået
Fina bilder som vanligt

8/7 -11

Ljuvliga bilder. Längtar till Sverige!

Prata om bilden

Är utan tvekan den vanligaste orkidén i Jönköpingstrakten. Bilderna är från Stadsparken i Huskvarna där 100-tals blommar nu. Jag fann även 3 blommande exemplar nära där jag bor i östra Jönköping, men några dagar senare var de plockade.....trist! De doftar på kvällen, men i allmänhet inte så kraftigt som den äkta Nattviolen P. bifolia.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Platanthera chlorantha, Grönvit Nattviol

1/7 -11

Så vackert, härligt att det får stå i fred.

2/7 -11

Vildväxande orkidéer gör sig bäst där dom redan står i vår sköna natur !

2/7 -11

vackra blommor.

2/7 -11

Är det samma doft som hos P. bifolia, förutom att den är svagare, eller är den annorlunda på något vis? I Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda Orkidéer" står det att "ibland kan en svag kryddarom förnimmas". Platanthera chlorantha finns inte i mina trakter så jag kan inte själv gå ut och kolla.

4/7 -11

Motvalls Gubbe: jag har svårt att svara på frågan om hur lika de båda nattviolerna är i doften. I Jönköpingstrakten har jag sett säkerligen tusentals P. chlorantha men aldrig en P. bifolia, så jag har inte kunnat lukta på de båda arterna samtidigt eller nära i tid för att kunna jämföra. Vad jag kan säga är att P. chlorantha varierar i doftintensitet mellan olika exemplar.
Igår luktade jag på en P. bifolia (I Bohuslän), men det var dagtid och något blåsigt så jag kunde inte känna någon doft. (Se separat nytt inlägg).
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Den växer ganska allmänt i Södra Vätterbygden och blommar nu för fullt (blomman är normalt 1-2 cm bred och plantan 2-3 dm hög). Växer främst i gles skogsmark och skuggade ängar. Den doftar främst på kvällen. Den är i allmänhet kraftigare i växten än sin släkting Nattviolen (P. bifolia). Pollenklubborna sitter i vinkel hos P. c medan de sitter paralellt hos P. b, se bilden på P. b bland mina bilder.
mvh
Mikael

Nyckelord: Grönvit Nattviol, Platanthera chlorantha

25/6 -08

Mmmm, underbar bild, Mikael, det är nästan så att man känner doften genom dataskärmen

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.