Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Phaius

Nyckelord: Phaius

Inlägg med Phaius som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Phaius

P. tankervillae (2) P. tankervilleae (11)

Prat om släktet Phaius

Blommar så vackert nu och doftar helt ljuvligt!

Nyckelord: Phaius tankervillae

13/12 -11

Jättevacker.

13/12 -11

Fin blomma. Doften är ett plus

13/12 -11

Läcker

13/12 -11

mmmm jättefin, har stått på min önskelista ett tag nu, sådana här bilder gör att draget ökar för att anskaffa en!

13/12 -11

Tack! Jag köpte min på samma ställe som min Cattleya rex, det vill säga från Lehradt och kostade mig hela 200 kr med blomsterstängel.

14/12 -11

Jättefin!

14/12 -11

Verkligen läcker - grattis. Har sett denna på Bergianska i Stockholm och det är ingen liten art direkt.

Prata om bilden

15/2 -08

Bild

Från josse.

 

Nyckelord: fläckar, Phaius tankervilleae

Prata om bilden

15/2 -08

Bild

Från josse.

 

Nyckelord: Phaius tankervilleae, fläckar

Prata om bilden
Från josse.

Bilderna är från samma planta. Den jag trodde hade ullös, men efter er hjälp här tror jag inte att det är det som är problemt. Men frågan är vad det är i stället och vad jag ska göra åt det...

Nyckelord: Phaius tankervillae, fläckar

15/2 -08

Från josse.

15/2 -08

Från josse.

15/2 -08

Har det uppkommit nu på sista tiden eller fanns det när du köpte plantan??
Vad är det för orkide?
Bjarne

15/2 -08

Det fanns, men kanske att det har blitt lite mer...Det är en Phaius tanervillea

15/2 -08

Ser ut som transport skadat gods
Blomman kan du ta bort, kan vara svamp
Vattna igenom krukan ordentligt och titta till plantan efter någon timme efter att den ha stått mörkt. Kolla om skalbaggar och sniglar.
Bjarne
Köpte du inte en Gongora på blomsterlandet i höstas? Hur har det gott med den?

15/2 -08

Josse: De svarta fläckarna kanha uppkommit om det funnits vatten på bladen i samband med för starkt ljus (sol). Om de inte sprider eller växer till sig (då är det något annat) är det då ingen fara, man kan putsa bort bladspetsar som blivit sådana. Den översta bilden verkar dock mer handla om att något har ätit på bladet, som Persson säger. Sniglar är förtjusta i Phaius (men säg vad sniglar inte är förtjusta i...) har jag märkt när min står ute.

16/2 -08

Oki, tack för hjälpen... den ska vattnas så fort jag kommit hem igen på Söndag!

20/2 -08

Vost köpte jag en Gongora, förutom att alla skotten den hade jag köpt tynade bort så verkar den må jätte bra... Den har ett nytt som det börjar komma rötter från somj g joppas på att få behålla. Den har i allafall inte vista några andra tendenser än:)

Spolade igenom min Phaius och ställde den sedan mörkt i minst en timme. Men det komma igen äcklliga små kryp. Så frågan är om det är nått jag ska bry mig om eller strunta i det... kan inte säga om det blir fler hål eller inte ... det enda jag hittar är små "bommulstussar" som sitter stil och inte blir gula om man krossar dom. Det kommer nya tussar....

20/2 -08

Är det bumullslös??

20/2 -08

Det verkar ju vara bomullslöss i alla fall. Hittar jag det på mina blandar jag till såpsprit, doppar en tops i detta och "rullar" bort lusen och dödar den. Detta fungerar väl bäst om det bara finns enstaka skadedjur. Ofta kan det sitta dolda bomullslöss i bladveck. Man kan också ta växten till tex badrum och spraya såplösningen på växten under ett antal dagar. Detta är min metod.

20/2 -08

Får testa att ställa den i badrumet och spraya den med lite såpalösning, så får vi se vad som händer...
Då e ju bara frågan vart ifrån hållen på bladen kommer? Eller dom har kommit från djur den inte har numera?

Ge ditt svar

Köpte en Phaius tankervillae på blomsterlandet i Växjö, men jag hittar inte några odlingsråd för den. Har kollat här under nyckelorden och hittade inget under råd och bilder, förutom att det stod att den vill ha mycket näring när den växer och villa. Slog upp den wikipedia stod inget vettigt där heller. Kollade på Orchid speies (eller vad sidan nu heter, stavas) hittade den inte där heller. Nån som vet hur det är med ljus, värme osv?
Ska det va stor eller liten bokstav på tankervillae? På ettiketen står det med stor och blandodlingsråden står det med liten.

Nyckelord: Phaius tankervilleae

29/1 -08

Phaius tankervilleae

Fort men fel...

29/1 -08

Den ska odlas som en vanlig krukväxt alltså jämn vattning under året och varmt. Jag lyckades ta död på min eftersom jag inte hade möjlighet at ha det i något fönster och den rände iväg och dog så småningom av ljusbrist. Så den vill ha mycket ljus men inte brännande sol. Min andra klarade sig bätre i odlingsrummet men jag var tvungen att göra mig av med den för den blev alldeles för stor och utrymmeskrävande.

29/1 -08

Jag har en som jag delade i våras efter blomning för den blev så väldigt stor och tung att jag inte orkade med den annars. Den trivs att ha det betydligt fuktigare än man tror, jag hittade info på nätet att den växer i fuktiga marker och började vattna den mer och det trivdes den bättre med, så vattna den med jämna mellanrum annars får den mycket lätt dragspelsblad. Så värst varmt verkar den inte behöva ha det, jag har min ute tills det sjunker ner mot 6-7 plusgrader på hösten, och om den inte fått vara ute rejält så växer den visserligen jättebra men blommar inte. Ute står den ljust men inte soligt och i skydd för regn. Jag har den i bark men med mycket sphagnum för att hålla fukten bättre. Du får gärna titta på fotot i mitt galleri, det är från blomningen -07. Lycka till, josse!

29/1 -08

Säluttern:

När jag säger varmt så menar jag mellan 20-25 på dagarna med en nattsäkning på 7-8 grader. Men jag har inte haft den svalare än så och min blommade bra.

29/1 -08

Jag verkar dra till mig de tjuriga...:-) Hade haft den några år utan att den hade blommat om så jag frågade här på OP och fick rådet att ha den ute, och det gjorde verkligen susen

Ge ditt svar

om man nu håller tungan rätt i mun och mossan i rätt kruka så kanske äntligen mina låga förväntningar om min tjuriga Phaius kommer på skam ...Den som bara växt och växt i åratal utan att blomma, blivit tung och otymplig och nästan knäckt ryggen på mig av det eviga kånkandet till och från duschen. Fick stå ute l-ä-n-g-e i somras/höstas och småplågas. Och vad skådar nu mitt knoppsökande öga om inte en (1!) stängel (man måste ha stängelseende för att upptäcka den blad nära kvadratmetern bladmassa) med vad som ser ut att vara knopp, tätt tryckt uppefter stödet som jag genast med våld böjde ut för att ge mer livsrum. Så efter flera års oblomning (jag känner starkt med Berglin i seriestrippen) ska jag , om allt går vägen äntligen få se en blomma på den igen! Håll en tumme, den som har någon över

Nyckelord: Phaius tankervilleae, blomovillighet, blomning

28/1 -07

Båda mina tummar är nu uppbundna med att hoppas att snart få se en härlig Phaius-bild här på OrkidéPrat...

28/1 -07

Stängelseende...vilket underbart ord! Jag har aldrig tänkt på det så förut, men det är naturligtvis det vi orkidister har allihop, förvärvat eller medfött, ...stängelseende!
Eftersom min man brukar säga att jag har hela händerna fulla av tummar så har jag inga problem med att hålla några åt dig, Säluttern! )

28/1 -07

Grattis!Visst håller jag tummarna.
Passar på att undra lite över min. Efter första blomn.blev bladen bruna efter en tid.Året efter,ny bulb och nya blad men ingen blomn. Bruna blad igen,men så förra året ännu en bulb och blad
och stängel med blommor.Nu är en ny bulb på väg och bladen nervissnade igen.Men förstår jag dig rätt Säluttern så är alla dina blad kvar.Undrar vad som händer med min planta?
Anette

Bra gjort Säluttern!

Hade en Phaius en gång, men jag gav upp!!! Lämnade den av "misstag" ute i väthuset när frosten kom, det är iallafall vad min make tror.

28/1 -07

Det känns lite nervöst, det är mycket som kan gå snett än, så tack för alla extra tummar!
Anette, tyvärr vet jag inte vad som kan orsaka bladvissningen, för blad har den här väldigt gott om, och de har lätt för att "dragspela", så kanske är det i fuktbalansen du ska "felsöka"? Det var rätt nyligen jag hittade uppgifter på nätet om att de bl.a växer i träskliknande marker, så jag har börjat hålla den fuktigare.
Hoppas det rättar till sig, Anette!

Ge din åsikt
En bild på blomman!. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Phaius tankervilleae

15/1 -07

Oj, jag blir verkligen så avundsjuk på er alla så bo där nere och har så "nära" alla försäljningsställen och kan spontanköpa sådana snyggingar ! !!!!
Grattis mmia
Kathrin

15/1 -07

Vad är det för nåt? Är det Phaius?

Ja det är en Phaius.

15/1 -07

Oj, vad snygg den var!

16/1 -07

Grattis, grattis! Hur läcker som helst! Har du haft den länge och hur fick du den att blomma?

VILKA FÄRGER! Grattis!

Prata om bilden
Stor planta ifrån Tjörn. Från En person som inte är medlem längre.

Inte så bra kort men stor var den.

Nyckelord: Phaius tankervilleae

Jaa jättestor. Jag såg den i verkligheten!!

15/1 -07

Ursnygg planta.

15/1 -07

Wow!

15/1 -07

Skaplig pjäs

Prata om bilden

Hej! Inatt kom 3 CC-vagnar lastade med orkidéer.
Jag har dock köpt 24 jätteplantor av Phaius tankervilleae för att de var så fina. Jag har aldrig haft dem förut och undrar om någon har erfarenhet här på orkideprat. Har läst tidigare inlägg på orkideprat men där står inget om relativ luftfuktighet, ljusstyrka och dag/natt temp
mvh
Micke

Nyckelord: Phaius tankervilleae

OJ!!
Hur många plantor rör det sig om totalt?
Har du någon rolig sortimentlista?

8/1 -07

Hur tjusig som helst, Micke. Kanske inget för fönsterkarmen, precis men jag var tvungen att googla lite för att se fler foton. Hittade denna artikel: http://www.orchideenvermehrung.at/cgi-lo... Nya tankar virvlar genast runt ...
Det är tur man är med i AOM (Anonyma OrkidéMissbrukare) annars hade de säkert spärrat in mig fortare än kvickt.

8/1 -07

Det var ingen dålig adress.

8/1 -07

Jag var själv tvungen att goola och nej det är inte någon liten sak, det såg ut som den kunde bli 2 meter hög med blomstjälkarna. Jag kom också in på några bilder från Bergianska Trädgården och de har den också, tydligen. Jag får göra ett besök till våren, som verkar var på rask takt.

8/1 -07

Tack för Ert angemange! Det är Enorma plantor, här får man mycke planta för pengarna.
Det var därför jag inte kunde låtabli att inhandla dessa skönheter. Tigers adress kommer jag inte in på.
Micke

8/1 -07

Stora blir de, och tunga! Jag har haft en i några år och tyvärr aldrig fått den att blomma om, bara att växa och växa. Jag läste i samband med omplantering att de ville ha ganska djup och näringsrik kompost. Jag hade den ute hela sommaren och en bra bit in på hösten, och nu borde den visa blomskott men jag ser bara fler och fler blad och bulber. Om den inte visar blomningstecken under förvåren måste jag ta och dela den i flera, för jag orkar snart inte lyfta den fram och åter till badet. Den kräver alltså mycket plats och mycket fukt och kanske tilläggsbelysning oxå, trots att den lär växa ganska skuggigt.

8/1 -07

ett PS: temperaturen får inte understiga +5 grader C.

8/1 -07

Hm, som trädgårdsmästare drar jag i nödbromsen när det gäller gödsel med kväve när mina blommor inte vill blomma, detta gäller generellt så gott som alla blommor. Testa att gödsla med typ potatisgödsel eller endast PK gödsel(dvs höstgödsel), oj vilken svenska det blev!

8/1 -07

Hej!
Phaius tankervillae vill ha det varmt året runt och jag tror mer på att det är dygnsrytmen som initierar blomningen, inte temperatursänkningar. Den odlas som en vanlig vanlig krukväxt, typ Saint Paulia (dock vattnas Phaius uppifrån istället) Jag hade mina i fönstret från början men lyckades inte att få den till att blomma om men när jag satte den längre in i rummet och använde tilläggsbelysning med timer så blommade dom om när jag minskade tiden på hösten.

8/1 -07

Hej Tomas! Tack för råden och tack för korten de blir väldigt bra till annonsen i morgondagens tidning (Stenungsunds tidningen)
Vi ses på nästa möte om Du inte har vägarna förbi mig innan.
Mvh
Micke

Ge ditt svar

25/10 -06

Phaius Tankervilla

Hej!
Den här plantan köpte jag blommande förra vintern.Det kom en ny bulb och blad förra våren men bladen vissnade och sen blevdet inget mer.I våras en ny bulb och blad och idag fick jag glädjefnatt det kommer en stängel inne i ett blad.
Man är väl tokig men visst är det lycka!
Anette

Nyckelord: Phaius tankervilleae

Grattis Anette !
Och lycka till
Monika

26/10 -06

Tack Monika.
Anette

Ge ditt svar

Ni som har denna sort vad har ni för planteringsmatreal?

Nyckelord: Phaius tankervilleae

23/8 -06

Jag vet att dom har en Phaius tankerville planterad i vanlig jord vid Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården här i Stockholm.

25/8 -06

Hej,
Min har jag haft i ca 2 år och aldrig planterat om. Komposten/jorden ser ut att vara ganska fin -ser ut som vanlig jord (som är bara en aning "grov" ).
Mvh
Kristina

Ge ditt svar

Hejsan!
Undrar hur denna ska skötas?

Nyckelord: Phaius tankervilleae

10/10 -05

Hej,
En kort skötselanvisning finns i en artikel.

Dock behöver den kanske kompletteras så allas erfarenhet av sorten är värdefull!

Ge ditt svar