Råd / Årstider och periodicitet /

Nyckelord: Periodicitet

Periodicitet är en viktig beståndsdel i en orkidées liv. Dock är perioderna olika för olika släkten. Anledningen att periodicitet över huvud taget förekommer, är såklart att de naturliga förutsättningarna för plantorna varierar över året. Oavsett om den växer i Amazonas eller i Kinas skogar, är årstider en naturlig del av en plantas...

Läs hela artikeln

Inlägg med Periodicitet som nyckelord.

Hej,jag undrar litegrann över mina phallar det verkar som att många av er har phallar som blommar oavbrutet,men det gör inte mina hur ska jag bära mig åt för att de ska blomma oftare?
däremot så har jag upptäckt 2stänglar en på varje,det är ca 4cm,hur länge kan det ta tills den är normalstor?
tacksam för svae.
mvh Elisa.

Nyckelord: periodicitet, Phalaenopsis

13/6 -11

Om dom slutar blomma beror det ofta på:

Gammal kompost
För liten kruka
För lite näring
Vattna ca 1 ggr per vecka och gödning 1 ggr per mdr, kanske lite oftare

14/6 -11

Jag vill inte säga att mina Phals blommar oavbrutet men däremot ofta Det finns sällan något entydligt svar till varför en planta slutar / inte vill blomma. Det kan handla om temperatur - de kanske bor för kallt eller för varmt? Lite temperaturskillnad mellan natt/dag gynnar blomningen, en kinkig klon som har odlingsönskemål som man trots försök inte lyckas uppnå, för stor kruka - jag har, till skillnad från Oled, märkt att mina Phals trivs bättre och blommar mer regelbundet när de står i en lite mindre kruka, "fel" placering -Phals brukar generellt sett trivas i ett ljust fönster utan direkt solljus (i ett söderfönster blir det lätt för varmt), men det finns alltid undantag och man får prova sig fram (plantorna brukar berätta rätt snabbt om ngt är fel).
Får gratulera till de 2 nya stänglarna! Det går tyvärr inte säga hur lång tid det kommer ta för dem att växa klart, alla plantors stänglar växer olika fort och blir dessutom olika höga.

17/6 -11

Hej Oled och Cecilia för er hjälp,jag har gjort som du sa och några rötter var döda så nu verkar de må mkt bättre,undrar hur de verkar må om ca 2veckor,om det händer ngt radikalt så får ni veta det.
må så gott! Elisa.

17/6 -11

Detta med stor eller liten kruka diskuteras flitigt men mitt resonemang är att en för stor kruka snabbt blir liten igen når man har givet plantan förutsättning att utveckla mer rötter. Jag håller med om att blomningen kan avta när plantan sattsar mer på rottillväxt som är en förutsättning för att plantan skall kunna utveckla sig och blomma även rikligt i framtiden. Så alltså tycker jag att det är nödvändigt med "stor" kruka när man skall utveckla sin planta.

17/6 -11

Ja, man kan nog prata om krukstorlek hur länge som helst -Men det bästa är nog att själv pröva sig fram. Mina plantor gillar inte för blöt kompost, vilket det lätt blir om det är mer kompost än rötter i krukan. I sådana fall får mina plantor dålig rotkvalité och tillväxten stannar av. Så pga detta bor mina Phals numera i en - för mig - bättre anpassad krukstorlek, och dom trivs, växer bra och blommar så för mig fungerar en lite mindre kruka ypperligt

Ge ditt svar