Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Cuitlauzina

Nyckelord: Cuitlauzina

Inlägg med Cuitlauzina som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Cuitlauzina

C. pendula (3)

Prat om släktet Cuitlauzina

Plantor i blom hemma just nu. Från Merwic.
Cattleya Hardyana semi-alba x C. dowiana var. rosita. Från Merwic.
Paphiopedilum philippinense var. roebelenii. Från Merwic.
Cattleya Hardyana semi-alba x C. dowiana var. rosita. Från Merwic.
Cuitlauzina pendula. Från Merwic.

Här är några premiärblomningar på plantor jag köpt på mig de senaste åren.

Cattleya Hardyana semi-alba x C. dowiana var. rosita
Köpte som en liten ungplanta av MSB Orchideen för fyra år sedan. Har vuxit jättebra sen dess, lite "hybrid vigour" nästan. Cattleya Hardyana är min favoritkorsning, och denna är tillbakakorsad till en av "föräldrarna". Som vanligt när man köper småplantor så finns det alltid en risk att det inte är det man betalt för när plantan blommar. Men denna blommade rikigt och jag vart extra nöjd med att petalerna ärvt lite gul ton från dowiana. Som vanligt med Hardyana är läppen fantastisk och doften underbar. Korsningen har alltid växt bra hos mig, tycker den är lättodlad för att vara en Cattleya - rekommenderas!

Cattleya gaskelliana concolor
Första blomning på en planta som också köptes från Tyskland. Tyvärr inte riktigt "concolor" i och med att det är lite rosa på läppen. Ska kanske kallas semi-concolor?

Paphiopedilum philippinense var. roebelenii
Liten första blomning. Denna kan få fler blommor på en stängel och längre skruvade petaler när plantan är större och kraftigare.

Cuitlauzina pendula
Detta är en art jag såg på en utställning många år sedan som jagblev väldigt förtjust i. Jag beställde en planta från Ecuagenera som jag säkert haft 8-10 år, och som aldrig växt särskilt bra. Men i år ville den helt plötsligt blomma. Jag hade hoppats att blomman skulle vara mer rosa. Men den är läcker hur som helst.

Nyckelord: Cuitlauzina pendula, Cattleya Hardyana semi-alba x C. dowiana var. rosita, Cattleya gaskelliana

16/8 -20

Fina blomningar Cuitlauzina var en ny bekantskap

16/8 -20

Härlig blomning!
Grattis.
Mvh
Mikael

18/8 -20

Härlig blomning.

18/8 -20

Fina blomningar!

18/8 -20

Härligt när de blommar så fint

18/8 -20

Tack alla. Oturligt nog vart det en mycket kort blomning på Hardyana x dowiana, då någon insekt måste ha pollinerat den när plantan stod i uterummet. Blommorna slokar på ett skumt sätt, och det börjar svälla där kapseln brukar växa fram. Bara att klippa bort, och hoppas på en ny blomning nästa år. Blir en omplantering istället...

21/8 -20

Du har många vackra orkidéer i din samling. Den jag särskilt fastnar för är Cuitlauzina pendula. Vad har du gjort för speciellt i år för att få den att växa så bra så den även blommar? För många år sedan hade jag en sådan under namn Oncidium citrosmum, Jag hade ingen framgång med den och fick den aldrig i blom. När jag ser den på ditt foto blir jag sugen på att skaffa en ny om jag kommer på en utställning där den finns. Tyvärr är det långt mellan utställningar både i tid och rum. (Skulle du tröttna på den så....) Jättefint resultat.

21/8 -20

Grattis! Cattleya Hardyana semi-alba x C. dowiana var. rosita är .in favorit av dem, liknar c.rex

Ge din åsikt

16/8 -20

Cuitlauzina pendula

Cuitlauzina pendula. Från Merwic.

 

Nyckelord: Cuitlauzina pendula

Prata om bilden

Antal: Slutsåld. Pris: 170 kr per styck. Frakt: 48 kr per paket.

En välvuxen och blomstor planta, 11 bulber och 3 nya skott. Odlas tempererat/kallt och mycket ljust. Kräver mycket vatten och näring under tillväxten från juni till december och inget vatten alls från januari till maj. Vattningen återupptas då blomstängeln från nytt skott blir 10-15 cm lång. Vintervilan börjar efter nya bulber blir klara, den är ytterst viktig för blomning. En riktig utmaning för en erfaren odlare
Blomningsbild från internet:

Nyckelord: Cuitlauzina pendula

8/9 -13

Läs här, en super intressant orkidé
http://www.aosforum.org/pdf/cuitlauzina_...

8/9 -13

Mi köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor