Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Christensonia

Nyckelord: Christensonia

Inlägg med Christensonia och synonymen Cristensonia som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Christensonia

C. vietnamica (7) C. vietnamica x Ascocentrum ampullaceum (1)

Prat om släktet Christensonia

Från Petter182.

Utropspris: 150 kr. Frakt: 48 kr per paket.

Sön 8/6 -14 22:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Christensonia vietnamica x Ascocentrum ampullaceum hybrid säljes. Den är cirka 10 cm hög med kraftiga tjocka blad. Blomstark och har blommat ett flertak gånger med gröngula doftande blommor.

Nyckelord: Christensonia vietnamica x Ascocentrum ampullaceum

5/6 -14

Är det två olika plantor på auktionen? Det finns redan en precis likadan annons.

Ser samma sak! Kanske "tryckfelsnisse" har varit framme!

5/6 -14

150kr bjudet.

Ge ditt bud

Hej!

Har inhandlat en christensonia vietnamica
för ca etthalvår sedan av Marita den har växt på bra men hur ska jag göra för att få den och blomma?
Skulle gärna vilja ha lite skötselråd för en Cattleya Burana Beauty också.

Tackar för svar.

Nyckelord: Christensonia vietnamica

8/12 -13

Då det är en Vanda tror du kan vara hjälpt av att läsa på Tommys hemsida:
http://www.ljunggrens.org/page5.html

Ge ditt svar
christensonia vietnamica. Från Dagobell.

Köpt av Marita Å. Har inte känt nån doft på dessa, limefärgade monster med nedragen huva och underbett.

Nyckelord: Christensonia vietnamica

Det var en spännande blomma och limefärgen är härlig. Men jag tycker inte de är monsterlika, snarare lite blyga och drar ner rullgardinen...

28/7 -11

Jo jag måste ha skrämt dem med kameran.... Hungriga ser de iallfall ut att vara.

Prata om bilden

Efterlängtade knoppar i denna, köpt av Marita Å.

Nyckelord: Christensonia vietnamica

14/7 -11

Där har du en maraton blommare , min ska blomma tredje gången nu sen okt.-10 ...i april senast och så nu igen.

14/7 -11

Va roligt för dig! Jag hoppas att min kommer igång med denna stängel. Jag odlar min intermediärt, odlar inte du din i skåp?

14/7 -11

Detta bådar gott. Du återkommer väl med bilder när de slagit ut?

15/7 -11

Jo jag har den längst upp i skåpet hängande fritt.

15/7 -11

Självklart Mixen! Längtar verkligen, älskar dessa grönvita blommor, dofta ska den göra också.

Ge ditt svar

Sist blev det nått vingel men nu blommar den men 6 blommor på stängeln....Kul

Nyckelord: Christensonia vietnamica

23/4 -11

Mycket vårfräsch Grattis!

23/4 -11

En sån liten raring Grattis!

23/4 -11

Lekker!

23/4 -11

Supersnygg!

23/4 -11

Fina former och färger.

Nydelig, grattis.
Jeg har også en men den vil ikke blomstre, har du den nær lysrørene?

24/4 -11


Anita : Ja den hänger längst upp tillsammans med ascocendorna.

Takk skal du ha, da flytter jeg min enda nærmere.

Ge din åsikt
Cristensonia vietnamica. Från L8-Rinkabyholm.

En liten Renanthera-liknande orkidé. Endemisk fr. södra Vietnams låglänta lövskogar ca. 0 - 700 m.ö.h. Beskrevs inte förrän 1993, då orkidéprover samlades in i Vietnam, trots att den är relativt vanlig i just denna region.
Min planta inköptes fr. Marita i vintras och kom nu med 2 stänglar med sammanlagt 5 blommor. En helt ljuvlig liten orkidé med säregna "Hackspettsliknande" knoppar och Lime-gröna blommor m. lysande vit läpp. En blomma som jag blir glad över att se på och som jag varmt rekommenderar. M.v.h. L8!

Nyckelord: Christensonia vietnamica

11/10 -10

Riktigt läcker! Grattis

11/10 -10

Grattis Lotta Jätteläcker!

11/10 -10

Wow! Knopparna var ju superfina!

11/10 -10

Som du säger i en annan tråd L8. Önskelistan är på ständig tillväxt
Det finns nog ingen planta i orkidevärlden som växer så kraftigt som önskelistan

11/10 -10

Håller fullständigt med dig repslagarn!!

11/10 -10

Supersnyggt - bägge blommor och knoppar - mycket charmig planta! Grattis Lotta!

11/10 -10

Stämmer in i hyllningskören - den var läcker. Både knopp och blomma har en oemotståndlig charm. Grattis!

11/10 -10

Härlig, grattis.
Mvh
Mikael

Vilken läcker blomma, grattis L8!

11/10 -10

L8: Finfin planta. Bra odlat att få fram två stänglar! Skapa gärna en artikel om Christensonia vietnamica med din fina bild.

11/10 -10

Gratulerer med flott odling! Kan ikke se meg mett på bildet av din plante - synes den er nydelig

11/10 -10

Snygg! Grönt och vitt är en fin kombination! Måste bara fråga om den doftar?

/Anders

12/10 -10

Hej ALLA och tack för uppskattande kommentarer!
Till AG, blommorna doftar "vår, grönska och påminner om Vårlökens och Gullvivans nektardoft", alltså ingen stark parfymliknande arom, utan som en mild "vårfläkt"!
Till Björn, hur "skapar" man en artikel här på OP??

12/10 -10

L8: "Prata" > "SKriv en artikel" eller gå till nyckelordet och tryck på "Börja skriva artikel..." till höger om rubriken. Prova gärna (om du har n¨ågot trevligt innehåll att bidra med)!

12/10 -10

Både blommor och planta är otroligt fina GRATTIS

14/10 -10

L8-Rinkabyholm : Har fått hem en sån här planta från Marita idag......har du några skötselråd , står olika på olika ställen. Samma skötsel som vanda stod det på ett ställe.

14/10 -10

Jag köpte min av Marita vid förra beställningen. Vad jag har förstått så gillar den värme och mycket ljus fast filtrerat. Jag har min monterad på kork på fönsterbänk (söderfönster) och har haft det så i ca en månad nu. Jag tyckte att den fick lite vatten för att den torkade upp så fort så nu har jag "förbättrat" min montering genom att använda epiweb i mellanrummen i monteringen samt drapera den med mossa. Det blev väldigt snyggt. (jag kan lägga upp en bild i tråden till helgen. Min har växt sen jag fick den och den verkar tacksam men nu hoppas jag att den tar ordentlig fart. Underbar är den iallfall.

//Daniel

15/10 -10

Brittmarie, har inte varit "uppkopplad" på ett par dygn och därför inte kunnat svara på din fråga ang. skötselråd.
Så här har jag hanterat min lilla planta: den är placerad i en träkorg utan något extra odlingssubstrat, som bark el. EpiWeb. Korgen hänger i en gardinstång i ett sydväst-fönster, där jag under maj till aug, fällt ned persiennen i "rakställt" läge, som skydd mot den starkaste middagssolen. Fr.o.m. aug. har jag inte haft persiennen nere alls och under sept. ökade jag succesivt ljusexponeringen, genom att ha extrabelysningen tänd fr. solnedgången och till kl. 23 ca. Plantans topp är placerad ungefär 25 cm under T5-lysröret. Plantan vattnas varannan dag ( de varmaste/ torraste sommardagarna blev det varje dag) genom att hela korgen sänks ned i vatten m. näring ( halverad dos på vinterhalvåret), tills rötterna slutat skicka ut luftbubblor och är riktigt gröna och svällda ( tar ca. 20 min). Jag har ca. 40 barrotade "badnymfer" , så jag rationaliserar med att ha flera plantor i "baljan" resp. "badtunnan" samtidigt. Näringsvattnet återanvänds under ett par veckor.
M.v.h. L8

16/10 -10

Dagobell, ser fram emot bild på montage av din Christenonia vietnamica! Du verkar duktig på att odla monterat enl. ditt bildarkiv! Själv har jag bara två barkmonterade orkidéer ( D. victoria reginae och en Psychopsis) och mycket p.g.a. att jag tycker mig få "bättre koll" på plantans växtsätt och rötter, när jag har den barrotad i korg. M.v.h. / L8

16/10 -10

Tack Lotta för ett bra sköteselråd...nu undrar jag ändå om du tagit ur den ur svarta plastkorgen med bark som i allafall jag fick min i plus att den korgen var i en plastkruka ?
Verkar annars vara typ vanda skötsel.. ja barrotingar .

16/10 -10

Brittmarie: Min planta kom också i dubbla plastkorgar med barkkompost, men jag ville se hur rötterna såg ut ( + att jag ville vara på säkra sidan ang. framförallt, att inga småsniglar fanns med i kompostmaterialet, vilket jag faktiskt råkat ut för!! Sniglarna äter/skadar rötterna, så att plantan tynar bort!) Då "besiktningen" var OK, flyttades plantan till träkorgen. Det är ett "pillgöra" att försiktigt trä och lirka rötterna genom korgens ribbor, så att plantan står rakt och får så mycket stöd, som möjligt! Om rötterna är för små, brukar jag använda t.ex. några barkbitar, litet klippt EpiWeb eller vitmossa på strategiska ställen, som extrastöd. Vitmossa främjar "läkning /återhämtning" av skadade och små rötter, men det gäller att hålla mossan lagom fuktig!!! Det är viktigt att fixera plantan bra från början, för annars bryts el. skadas rötterna lätt vid vattningstillfällena. Vitmossestöd är lättast att avlägsna senare om man vill, däremot växer gärna rötterna fast i framförallt EpiWebb.
Lycka till med din lilla planta och jag ser fram emot bilder! D M.v.h. / L8

16/10 -10

Från Dagobell.
Från Dagobell.

Här kommer min som jag köpt av Marita, jag hade den först barrotad men tyckte inte det blev snyggt. Jag har den monterad på korkek, jag har fäst den med hjälp av grön ståltråd som jag kommer att ta bort när den väl har rotat sig. För att det ska bli så här har jag använt epiweb som jag klippt och placerat strategiskt för att plantan ska få luftning men ändå bra rotningsmöjligheter, jag har sedan draperat den med grönmossa som jag har plockat ifrån trädstammar, lite som små "trasor". Dessa har jag fäst med svart monteringssnöre som jag köpt ifrån dusk. Jag har haft min i drygt en månad nu och jag gillar den verkligen, gillar solfjädrar.

16/10 -10

Dagobell, så läckert du har monterat din "dubbelplanta" - för det är väl en keiki också! Håller med dig, om att det är mest estetiskt vackert, med barkmonterade plantor, men har själv varken plats el. skötselmöjligheter till detta! Korgodling ger mig mera "koll på läget" ang. orkidételningarnas välmående etc... Det var intressant att få se hur din planta ser ut och hur den växer. Min är mera "Renanthera-lik" jfr. med din plantas utseende, som är mer "Vandalikt"! Har du också köpt din planta via Marita Åkesson? M.v.h. och lycka till m. odlingen / L8! P.S. Väntar spänt på bilder fr. din plantas 1:a blomning! Min är redan i vissningstadiet - blommorna varade bara i ca. 2 v! D.S.

17/10 -10

Jo det är en dubbel;-P, den verkar sätta en liten keiki till så det är en "familjekär" planta kanske? Jag inväntar med på första blomningen, tycker verkligen om färgen och formen, är en sucker för limegult så det kommer bli en glädjens dag när den spricker ut i ett leende. Appropå vattning så vattnar jag min var tredje dag och duschar den varje (när jag kommer ihåg)... Jag valde korkbiten med omsorg då dens sprickor i barken bildar små reservoarer för vattnet. Ett tips är att kolla in akvarie shoppar, de brukar ha fina bitar!

Prata om bilden

Utropspris: 90 kr. Frakt: 45 kr per paket.

Ons 10/6 -09 21:45 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

En liten till medelstor med mycket söta blommor limegröna med vitt.dock ej blomstor än
Vatten äret runt
Passar skåp men kan odlas utanför också vatten året runt
relativ ljus placering
varmt växande

se bild på blommorna
http://www.orchidspecies.com/christvietn...

Nyckelord: Christensonia vietnamica

10/6 -09

90 kr från ett regnigt Gävle.

Kanske ska skicka upp lite hetta 36c här

10/6 -09

Gärna det, är nere på ensffrigt nu, 9 grader.

10/6 -09

100.-

10/6 -09

110:-

10/6 -09

120.-

10/6 -09

130:-

Grattis JO pm kommer senare

10/6 -09

Tackar

Ge ditt bud

Min lilla Christensonia vietnamica har inte rört sig en molekyl sen jag köpte den (visserligen bara 6 veckor sen, men ändå).
Har någon några ideer om vilka krav den har?
Hur stor blir den egentligen? Min lilla rackare är ca 10×10 cm, plus några rötter. Är det full storlek, eller blir den större?

Nyckelord: Christensonia vietnamica

14/2 -06

Hej

Din planta kommer att bli större med tiden, under vår vinter går alla Vandeces in i en lätt viloperiod på grund av att ljuset är så svagt.

Lite bilder hittar du här

Hittade lite text om denna art:
"It is interesting how some orchids have to travel the globe to find their identity. It is even more unusual when it happens during our generation. This monotypic genus is represented only by Christensonia vietnamica. The plants were discovered by the Czech botanist Jiri Haager during a geological expedition in southern Vietnam. The genus was created in 1993 and named after Eric Christenson in recognition for his work with Vandaceous orchids of the subtribe Aeridinae. Although this species shares characteristics with both Aerides and Rhynchostylis, it is probably most closely related to Vanda flabellata, commonly known in commerce as Aer. flabellata. This is a lowland species found around 100m elevation and requires warm temperatures. Michael Coronado of RF Orchids offers these cultural suggestions; Christensonia vietnamica wants bright, filtered light...slightly less than conditions for strap-leaf vandas and ascocendas (about 60% shade under our conditions in South Florida). In baskets, they should be watered daily, if mounted on treefern, water every other day. Provide high humidity and regular fertilizing (weekly during the growing season, biweekly in the winter)."

MVH
Tommy Ljunggren

Tack!
Vad gäller ljus så har jag min barkmonterad i ett terrarium som lyses upp av två 18W växtlysrör (SERAlight). Det borde la vara tillräckligt? Eller är det rent av för mycket?
Hur stor ska den bli innan den får för sig att sätta blommor, måntro?

Det verkar vara svårt utav bara [censur] att hitta information om den här sorten.

15/2 -06

Hej

Följ odlingsråden för Vanda med lite mindre ljus så lyckas du nog med din planta.
Mina odlingsråd hittar du här

Lycka till!

Ok, man tackar och bockar.
Det ska bli intressant att se hur detta artar sig.

15/2 -06

Hittade på någon site att den är blombar då den når 15cm (6 inch).

Var har du köpt din planta, det verkar vara en art som man skulle vilja ha.

Ah, men då är det ju inte så långt kvar, minsann!
Jag köpte den av en slump, hittade en annons på orkidesällskapets forum om en SL 'Jinn' och den här lilla rackaren. Skulle väl egentligen bara ha SLn, men det blev Christensonian också.
Jag vet än så länge ingen svensk handlare som har den, men kolla med Marita Åkesson, så kanske hon kan ordna den, hon verkar kunna få tag i det mesta.

Ge ditt svar