jaha, ohyra igen!!

2/7 -08

Nu börjar jag bli så trött på det här att jag snart ger upp hela orkidé hobbyn min!! Jag tror jag snart har haft all sorts ohyra på mina orkidéer som man kan ha. Ena veckan är det ull löss och nu det här...

Denna gång tror jag mig ha hittat falskt spinn. Det är rödbruna små små, glansiga prickar som rör sig långsamt. Finns på främst på mina phalaenopsisar och lite på en dendrobium. De finns både på under och översidan av bladen och hittade även några som kröp omkring på barken. Ser inget spinn. Alla mina orkidéer står i samma fönster så dom borde ju alla va drabbade, men det lustiga är att de som är värst drabbade är de som har blivit lite solbrända medan en som har stått precis intill dem inte hade ett enda djur på sig. Ingen av orkidéerna har någo synliga skador och det har heller inte kommit nån ny till samlingen men falskt spinn lär skall trivas då det blir varmt (vilket det är i det fönster där dom står).

Ja vad tror ni? Är det falskt spinn? Hur skall jag bäst bekämpa det. Provado plus skulle väl kanske kunna fungera, men det tycks man inte få tag på här i vårt land

Nyckelord: ohyra, falskt spinn

2/7 -08

Provado plus finns på orchidehustets webbshop.

2/7 -08

Bauhaus brukar ha provado + i sitt sortiment.

2/7 -08

Du är nog inte ensam, jag hittade 2 löss på en av mina plantor idag, de såg ut att vara
bladlöss. Dags att hämta in lite spindlar igen, de brukar göra processen kort med ohyran.

3/7 -08

Letherneck: Där fick jag spetsa öronen igen, vilka spindlar ska man göra avtal med? Jag hoppas förstås på lockespindlar som jag trivs utmärkt med

3/7 -08

provado plus finns att köpa hos orchidéhuset.

3/7 -08

provado plus säljs helt enkelt inte i finland. Skall pröva med annat först och sen beställa från orchidéhuset.

letherneck--> ja usch. Bladlöss har jag ännu inte haft. Men spindlarna lär väl inte vilja ha mina spinn ändå

3/7 -08

Jag har hört sägas att Provado inte funkar mot falskt spinn, men det är bara hörsägen, saknar egna erfarenheter av detta.

3/7 -08

Provado finns i alla växtvaruhusen här , men värre att hitta några artrena orkidéer

Jag tog hem allt mot ohyra jag läst om här när jag började med orkidéer men ännu har jag aldrig använt nått , de kanske ser burkarna i lådan
Nu har jag ju 4 plantor på balkongen så nu lär man väl få in allt skit....minns när mamma tog in pelargonerna på hösten och satte någon fin i fönstret...huva ..

3/7 -08

Lasse - Provado Plus fungerar - men det gör även Frukträds Effekt, den är oljebaserad och giftfri. Provado Plus har dock en annan effekt en direktverkande - den tas upp av bladen och fungerar s a s inifrån också.

3/7 -08

Hur är det med såpa-vatten skulle det kunna fungera mot falska spinnet?

3/7 -08

Jag fick rött spinn på mina plantor och försökte med både det ena och det andra, men inget gav riktigt bra och hållbart resultat förrän jag sprayade alla med Provado Plus. Såpvatten fungerar bra mot nästan allt, utom just rött spinn. FruktträdsEffekt har jag letat efter men inte lyckats hitta.

3/7 -08

Jannie, jag köpte Fruktträd Effekt på Granngården, men kommer inte ihåg till hundra, om det var i Gislaved
eller Värnamo. Mest troligt att det var i Värnamo.
Gör ett försök där

3/7 -08

Tack, Gun, då kilar jag in till grannen!

3/7 -08

Säluttern, jag kallar dem hoppspindlar, de är 2-5 mm stora, jag har hur många som helst
på balkongen. Nu på sommaren hämtar jag in ett antal och planterar dem på orkidèerna
så fort jag ser något som kan misstänkas vara löss, men de gör processen kort även med
fuktflugor och liknande. Det kan bli lite störande när de får ungar, och de får MÅNGA, ungarna
är lite svåra att skilja från löss i början. Jag provade med vanliga husspindlar ett tag, de är ju
betydligt större, men det gick inte så bra, jag har 2 kattdamer som inte tvekar att ge sig in och
jaga dem bland plantorna. Men hoppspindlar går bra. och totalt ofarliga, utom för lössen.


3/7 -08

Nåja nu har jag behandlat alla orkidéer med såpa-vatten. Har flyttat alla orkidéer till ett fönster och vanliga växter till ett annat (eftersom jag bara har hittat nån enstaka på dem). I en av krukorna (phalaenopsis) så finns det väldigt mycket av dessa djur på barken, på undersidan av barken. Och det lustiga är ju att falskt spinn inte lär ska tycka om då det är fuktigt (vilket det ju är under barken), vara väldigt små och gå långsamt. jag tycker dessa är små men visst ser man dem och ganska snabba är dom nog så kanske det ändå skulle kunna vara något annat?? Kanske nåt som kan ha kommit in med vitmossan?

Nästa vecka blir det the big omplanteringsdag för allihop och såpa behandling igen.

Hur ser falskt spinn ut? hittar bara uppförstorade bilder på nätet så dom säger ju inte så mycket.

3/7 -08

såfia, för mig är allt som rör sig på plantor och i komposten ohyra och ska bort,
utom spindlarna. Är barken fin kan Du använda den igen efter 1/2 tim i ugnen på
100 grader, om man är snål som jag alltså. Phalaenopsis brukar jag spola av med
dushen, bladen på båda över/undersidor och även rötterna. Har Du använt såp-
tvätt före så kan även många av äggen spolas bort.

3/7 -08

jo jag vill ju ha bort det oberoende av vad det är, men det underlättar ju lite att veta vad det är så man vet hur man skall bekämpa det. Och som biolog som jag skall bli så vill jag ju veta vad alla växter och djur omkring mig heter .

3/7 -08

Hej såfia, småkryp som finns nere i krukan är inte spinn. Spinnkvalster, liksom annan ohyra som kan vara skadlig för orkidén, befinner sig i stort sett alltid på de gröna delarna av växten där de livnär sig.

3/7 -08

Lassse--> Ja det tycker man ju. Jag tänkte att de i misstag har virrat ner i komposten också. Men nu börjar jag bli rätt så säker på att det bara är klothoppstjärtar som irrat sig upp på plantan (för det finns en hel del av dem i komposten), visserligen hoppar de inte så gärna men någon tyckte jag mig se hoppa iväg (eller så var det bara inbilldning). Det skulle ju också förklara varför de inte finns på vanliga växter och en orkidé som står i vitmossa.

Min sambo har skött orkidéerna de senaste veckorna och han har inte percis vad man kan kalla gröna fingrar (hälften av orkidéerna mina stod i ytterkrukor som var halvfyllda med
vatten så det är nog ganska troligt att det är hoppstjärtar!).

4/7 -08

Jag tror också att dessa blanka saker är ofarliga... Jag har också haft sådana (om det är samma) som inte gjort någon skada. Sen kanske de bidrar till att bryta ner komposten onödigt fort.

Har du tittat på dem i lupp? Du kan då räkna benen och avgöra om de är insekter eller spindeldjur och kan jämföra med uppförstorade bilder i böcker tex.

4/7 -08

Margaux--> ja vi får hoppas dom är ofarliga. Jo, jag har tittat på dem i lupp men de är såpass små att jag inte kan räkna benen på dem så det hjälper heller ej så mycket. Men men jag får pröva med omplantering för jag vill ändå inte ha dessa oinbjudna gäster hos mig

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av såfia:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik