tips på "trevliga" phallar sökes!

7/6 -06

+ 8/6 -06

Hej!
Ni som kan phalaenopsisar...
vilka av dessa sorter som finns här är trevliga att odla på fönsterbänken? http://www.botorch.com/speciep2004.htm
De får gärna vara blomvilliga! Som equestrisen

Nyckelord: Phalaenopsis, blomvilliga, Phalaenopsis-tips

8/6 -06

ingen som vill berätta lite om sina phallar?

10/6 -06

Jag har flera av dessa på listan och även några dubletter.

Amboinensis har jag en planta som bara blommar hela tiden och en som inte blommat en gång. Dessa är lika stora och har ungefär lika mycket rötter. Kanske de kommer från olika ställen och vill ha olika temperatur?
Cornu-cervi är också en "lätt" art men denna finns också på olika öar, jag har en från Sumatra och en från Philippinerna.
Mannii är också en tacksam art, de jag har verkar vara det i alla fall.

Några som brukar räknas som svårare är tex lowii, viridis och wilsonii. Jag har flaskplantor av viridis som växer på bra men de behöver kanske speciell skötsel för att blomma i framtiden? Det återstår att se... Lowii och wilsonii har jag förstått nästan kräver att vara monterade. Men dessa har jag själv inte vågat mig på ännu. Kanske någon har tips hur man klarar dessa?

10/6 -06

+ 12/6 -06

Jag har ju en bibel farmför mig, nämlingen för orchideefrälsta. Orchid Species Culture av M. och C. Baker, del Pescarorea, Phaius, Phalaenopsis, Pholidota, Phragmipedium, Pleione, så det är lätt för mig att vara klok. Jag har själv en Phlaenopsis violacea som jag bara haft någon månad, och har inga problem med den, den får nya rötter, nya blad och en blomstjälk håller på att växa ut. Jag gör inget speciellt med den, bara vattner den en gång i veckan och ger den näring varannan vecka. Margaux , lowii=hög luftfuktighet 80-93% mellan maj-oktober. Den vill ha det varmt, 28-35 grader C på dagen och vinternätter 19-23 grader C. Mycket väta i maj-sept. Under vintervilan dec-jan kan luftigheten vara ca. 60% men enstaka vattenduchningar under den svalare perioden. Den vill ha temperatur skillnader för att blomma. Phal.wilsonii kräver inte lika höga temeraturer men vill ha Mycket vatten under sommaren. Vinerdagar 17-18 grader C, och kallare nätter 0-2 grader. Under 2-3 månader dec-feb. behöver den då inte vattnas utom en enstaka duschining då och då, luftfuktighet ca. 60-70%. Mera ljus på vintern. En källare med lysrör verkar vara alternativet. Blommar i april då man kan ta in den på dagarna vid en tmp på 23.9 C men fortfarande svala nätter 9.4 C. Men vill alltid ha svala nätter, ej över 20 C. Bladen blir inte längr än 2 1/2 cm. men blommorna blir större, 4 cm tvärs över. Mycket beror på vika förutsättningar växten har, och vika möjlighet man har att ge dessa växter dessa förutsättningar. Den krav beskrivna växter har är optimala behov.

12/6 -06

Ja, det verkar ju vara en bok att hålla ögonen öppna för... Den låter dyr!

Väldigt uttömmande svar på det mesta verkar det som. Tack för du orkat skriva av så mycket!
Annars brukar böcker jag bläddrat i bara beskriva höjd över havet och vilken ö plantan växer på.

Innehåller din bok beskrivningar av många Phalaenopsis förutom dessa?

12/6 -06

Boken är innehållsrik, jag tror den inhåller de flesta arterna, den innehåller inga bilder. Den är bra tjock, jag har ingen aning om vad den kostar, den är ett lån från Östsvenska Orchidesällskapet där jag är medlem.

12/6 -06

tack för era svar! Jag är ju en så'n där jobbig "jag vill ha och jag vill ha" - typ :-P Jag vill ha många blommor...
Mariae har jag hört ska vara blomvillig och rikblommig. Den har jag ju en ungplanta av, men är lite sugen på att köpa ett större ex och hoppas på blommor tidigare och fimbriata är jag också sugen på. Någon som har den? Och pulchran är också fin...

Herr Herman ska komma till Sverige i sommar så man kan beställa från honom så tar han med sig plantorna ner! eller upp, menar jag! Om vi går ihop och köper massor får vi rabatt (om vi gör det till en order), men då måste man köpa myyyycket.

13/6 -06

Du är inte alls jobbig, du är som oss alla andra här, fråga min sambo, han tycker jag inte är riktigt klok, och vem har sagt man måste vara klok?

13/6 -06

Habegäret drabbar ju en så fort man tittar på en lista med orkidéer till salu!!! Kan inte förstå det?

Mariaen kan ha mängder med blommor. Jag såg ett exemplar på Sofiero i år, jag får lägga ut den bilden här tillsammans med några andra bla. bastianii som har upprätta stänglar jämfört med mariae.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.