Det kröp i krukan!!

29/5 -06

När jag vattnade min Cymbidium upptäckte jag något märkligt som krälade runt i komposten.
Det jag såg var flera otäcka varelser som liknade tusenfotingar. Färgen var ljusbrungråaktig (konstig benämning på en färg)och den långa smala kroppen hade många ben, påminde mycket om en tusenfoting. När jag vattnade stack de snabbt ner i jorden.
I morgon skall den upp ur krukan och sedan få ny kompost.
Har någon här på OrkidéPrat haft besök av sådana här varelser i någon orkidé någon gång? Vad kan det vara?
Jag är rädd att de har förstört rötterna på denna så välväxta och frodiga planta.
Bör den få vara inomhus efter omplantering eller klara den ett liv utomhus, nu när den blir omplanterad?

Nyckelord: skadedjur

29/5 -06

Aha! En sådan hittade jag oxå i en kruka jag nyligen hade fått hem. Tyckte att jag såg en rörelse vid genomvattningen, hällde på lite till och jodå, en "minitusenfoting". Komposten åkte i ilfart till utekomposten, men jag tittade noga i den och fann inga fler väsen som krälade eller kröp, plantan spolades ren, pudrades med kanel och sattes i ny kompost. Fick bo ute några dygn (det var när vi hade sommar för ett tag sen) för säkerhets skull, men där dök inte upp nåt mer. Tror inte den hade gjort nån skada, men det var bara en enda, vem vet vad de tar sig för när de kommer i grupp som i din kruka?

29/5 -06

Jag har haft sådana i en del krukor. Dom har inte skadat orkideerna men dom verkar svåra att bli av med.

29/5 -06

Jag har oxå haft sådana små tusenfotingar hos 2 av mina phal, men det har varit när de kommit in efter att ha stått ute under sommaren, det har tagit en eller 2 vattningar sedan har de försvunnit, har bara haft 1-2 st i 2 krukor, men de är obehagliga ändå även om de inte gjort någon skada på plantorna, får se om de får påhälsning i år igen, vet inte vad man ska göra för att inte få dem i krukorna.

29/5 -06

Jag har också sett dom. Brukar följa med när man köper nya växter från blomsterhandeln. Tror inte dom gillar klimatet inomhus så dom packar nog å drar vidare.

29/5 -06

Vanligtvis är det dubbelfotingar som lever i komposten. Plantera INTE om pga att de finns i krukan, de är nyttodjur.

29/5 -06

hmm det är ett rovdjur det vet jag jag va på jackt effter ett rovdjur jag tänkte itrodusera till orkisarna som skulle kunna mörda sniglarna dessa "tusenfotingar " eller mer exackt så som dendritic skriver dubbelfotingar är dock inte några nyttodjur när dom e små då dom är ca 1cm och är vita för då har dom en elak hobby nämligen att tugga bort den gröna delen av rötter dock äter dom inte det av någon konstig anledning och det finns flera som har sett detta fenomen så det e inte bara jag som inbillar mig ; ) så jag skulle nog iakta plantorna välldigt noga

Mvh Fredrik

29/5 -06

Njae .... nu reder vi ut detta..

Mångfotingar delas in i flera klasser:

+Dubbelfotingar+ som är nerbrytare och tar hand om förmultnanade delar. Vanligtvis känner man igen dessa eftersom de har ganska hård hud.
+Enkelfotingar+ som är ganska kvicka rovdjur och som har betydligt mjukare hud.
Skillnaden mellan dessa är ganska lätt att ta reda på. Dubbelfotingar rullar ihopsig när man tar upp en i handen, det gör inte enkelfotingar.

Sedan har vi +Dvärgfotingar+ som inte är att leka med, de blir ca 4-5mm långa och är vita till färgen. De lever av rötter och kan snabbt förstöra rotsystemet hos en planta.

30/5 -06

ommen se där ja : ) aa mena yu enkelfotingar ja och det lär vara dvärgfotingar dessutom elaka små jäv...ar så har vi lärt oss något nytt i dag med : ) tackar Oskar

Mvh Fredrik

30/5 -06

Tack för alla svar.
Nu har jag verkligen fått en lektion i DUBBEL, ENKEL och DVÄRGFOTINGAR.
Efter inläggen jag läst bestämde jag mig för att inte plantera om.Men nu ska den ändå tas ur krukan, för att jag ska kunna undersöka hur dessa varelser beter sig när jag tar upp dem i handen. Intessant.
Jag vet då om de får bo kvar eller inte.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.