Långblommare

29/3 -08

Hej alla!
Jag har en Phalhybrid som blommat nu mera än sju månader och det tycker jag är formidabelt. ( Nej förresten jag har ju två..) Blomningen är inte slut än och jag tycker det skulle vara kul att få tips på vad ni andra har för orkidéer som är så tjänstvilliga,
En klar bonus när man får njuta blomningen så länge på en planta.
Kul om ni vill dela med er av era favoritblommare i detta hänseendet.

Nyckelord: blomning, Phalaenopsis

29/3 -08

Härligt med långblommare! Min filosofi är att ha några i sin samling så att man alltid har någon planta som blommar. Phalaenopsishybrider är sådana, Dorites pulcherima, Encyclia cochleata, Paphiopedilum liemianum och Psychopsis papillio är mina "blommaskiner". Därtill har jag några Cattleyor som typiskt blommar en månad om året. Min Dendrobium thyrsiflorum är en kortblommare ca 2 veckor om året. Även de kortblommande har sin plats, vissa arter "måste man ju bara ha"
Detta är min syn på det hela.
mvh
Mikael

29/3 -08

Hej Rosa,
hos mig är det främst Phalhybriderna som är de största `långblommarna´.
Cymbidierna är också tacksamma med lång blomning. En av mina började blomma i början av december och har fortfarande en stängel med stora, fina blommor. Cymbidierna blommar under vintern runt jultid, så därtför är det tacksamt att ha några andra blomvilliga sorter, som blommar vilken årstid som helst.

29/3 -08

Om jag räknar bort Phalhybriderna, Phal equistris, Paph Pinocchio och Prostechea Cochleata - så är det definitivt mina Phraggar. Eric Young blommade 7 månader, Olaf Gruss och Green Hornet 6 månader var och nu har jag en Sedenii, som köptes för fem månader sen och fortfarande har en ny knopp på G.
Stora blir dom så småningom - Phraggarna - men vilka tacksamma orkidéer

29/3 -08

Åh Mia jag som "bara" äger en endaste phrag dessutom ny för i år. Förstår du vad som finns på min önskelista nu då? Inte hade jag en aning om att de var så långlivade i sin blomning. Tack för tipset Mia, jag måste noga kolla hur min nuvarande trivs och utvecklas. Går det vägen med den så satsar jag!
Gunsan: cymbidier har jag funderat på, men ännu inte bestämt mej för. Även dessa blir väl gigantiska? Trivs de utan tilläggsbelysning på fönsterbänk? Har läst en del om utevistelse över sommaren och inflyttning på hösten. Sval placering sedan de kommit in, stämmer det?
Mikael: jag delar din filosofi och äger även en del av samma växter. Dorites har jag inte en aning om men det låter intressant, jag måste kolla vidare.
Trevligt att ni delade med er!

29/3 -08

Ja Cymbidierna blir stora, men det finns de som är `småväxta´och de som är verkligen stora. jag har även sett Cymbidium i ampel, som jag kommer att testa någon gång.
Jag låter Cymbidierna få bo i växthuset tidig vår till hösten, innan det blir nattfrost. Jag försöker få in dem innan temperaturen sjunker under 5+.
De får efter växthusvistelsen stå i tvättstugan, där temperaturen pendlar mellan 12-18 grader, och under lysrör.
När blommorna börjat slå ut får de flytta upp till bostaden, där de är kvar tills de blommat över.
Jag tycker du skall testa en Cymbidium, de är ljuvliga

30/3 -08

Tack Gunsan för den lysande beskrivningen! Detta spädde på habegäret ytterligare och jag kommer att koppla in även tredje ögat i jakten på lämplig växt. Måste nog Googla med detsamma. Det måste ju vara värt ett försök, Cymbidium har kanske legat alltför långt ner på önskelistan av någon anledning. Ibland tar det tid att få upp ögonen för vissa släkten.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Amatör:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik