Vad är detta?

Från Martina.

9/3 -08

Köpte en gul phalaenopsis för några månader sedan som hade en svart fläck på två av bladen. Jag trodde det bara var en transportskada men tycker att det blivit värre sedan dess och nu har ett av bladen börjat bli gult. Vad tror ni det kan vara?

I övrigt verkar den ok, rötterna ser fina ut och den håller på att sätta ett nytt blad.

Nyckelord: Phalaenopsis, svarta fläckar

9/3 -08

Det andra bladet.

9/3 -08

Det beror på, är fläckarna torra eller mjuka, lite blöta? Om de är fläckarna är blöta och insjunkna, först är de bruna och sedan svarta, då kan det vara bakteriell brun fläck. Då ska man ta bort de infekterade delarna med ett steriliserat verktyg. Isolera plantan eftersom plntsaften kan innehålla bakteriella sporer. Ha alltid verktygen som du använder till dina orkidéer sterila. Sedan kan det vara Svart röta från fungus och behandlingen är ungefär densamma, men man bör i så fall sänka fuktigheten och låt plantan torka upp, vattna försiktigt och omplantera. Nu har jag förståss målat upp de värsta senariet.

9/3 -08

Hmm, de är rejält insjunkna men känns inte blöta...

9/3 -08

Den har väl inte stått i solen och fått brännskador?

9/3 -08

Kanske innan, jag köpte den i december... Men fläckarna på det andra bladet sitter på undersidan(har börjat "gå igenom" till ovansidan).

9/3 -08

Det första bladet är absolut en infektion av något slag. Jag skulle amputera fläckarna omedelbums. Skär en bra bit in på frisk vävnad och behandla sårkanten med lämpligt desinfektionsmedel. Risken finns att bladet ändå kommer vissna, men infektionen sprider sig inte.
Skadan på det andra bladet ser mer oklar ut tycker jag. Där skulle jag behandla fläckarna med samma medel och sedan hålla under uppsikt.

9/3 -08

Oj, ok Lassse...

Hur mkt är "en bra bit"? Kan jag använda vanlig alsolsprit som desinfektionsmedel? Ska jag skära bort det gula också eller bara det svarta?

9/3 -08

Tja, 1 cm kanske?
För min del brukar jag använda träkolspulver eller i andra hand kanel.
På fråga 3 svarar jag: Bara det svarta.

9/3 -08

Åh, tack så jättemkt Lassse! Kanel har jag hemma så jag går och fixar det nu och håller tummarna! Jag behöver inte plantera om den?

9/3 -08

Inte p g a fläckarna i alla fall. En annan sak förstås om komposten är dålig. Hoppas det går bra nu med plantan

9/3 -08

Nu är fläckarna bortskurna och sårkanterna baddade med kanel. Nu får den stå i karantän i köksfönstret ett tag. Tack för hjälpen!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Martina:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik