Fråga

29/2 -08

Jag läste i min orkidébok att man kan kan ta frön ur frökapseln och sen strö ut dem i samma kruka så börjar de att gro...
Men de måste ju bli infekterade på nåt sätt..?

Stämmer detta? Kan man göra så?

Tacksam för svar,
Mvh Jonatan

Nyckelord: odling, frösådd

29/2 -08

Någon som vet?

29/2 -08

Om det är en planta med gammal kompost så kan det finnas de "svampar" som behövs för att de ska gro. Troligtvis så blir det inget, men det skadar ju inte att prova.

29/2 -08

Okej, någon som testat eller vet säkert?

29/2 -08

Ingen som vet säkert att det funkar?

4/3 -08

Det beror nog lite på miljön i övrigt. Jag har för mig att Lars på Orkidécenter Falster gör så för att fröföröka sina Disa. Men dels har ju Disa väldigt speciella krav på växtmiljön och dels odlar han väl i växthus med allt vad det innebär av luftfuktighet etc. Har också för mig att jag har läst om en tysk odlare som gör så med diverse terresta orkidéer (Cypripedium, Orchis, Ophrys, ...).

Den enda gång jag fick frökapslar på ett par phallar på fönsterbänken, så funkade det däremot inte alls. Men om det var mitt fel eller om fröerna var sterila eller om miljön var för tuff eller det saknades fungus/alger/... vet jag inte. Med andra ord tror jag att det kan vara svårt att få det att funka med den här metoden. Men har du frökapslar, så kan du ju alltid prova.

/Poul

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Jonatan:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik