Vattning av lavakompost

7/2 -08

Magicboy:

Du skrev i ett tidigare inlägg, att du inte vattnar dina lavafyllda krukor uppifrån mer en någon gång då och då, när du har tid.

Jag undrar därför hur du vattnar dem i vanliga fall ?.

Samt om du tycker de behöver vattnas oftare i lava, än i den vanligare barkkomposten ?.

Undrar också hur du göder, eftersom lavan borde vara mindre näringsrik en den organiska komposten, blir väl plantorna hungrigare i den ?.

Tänkte plantera om några Paphar i lava och genomskinliga krukor, för att studera tillväxten. Så alla tips är välkomna.

Nyckelord: lava

7/2 -08

Flora:

Jag har ju mina i backar (underdelen till miniväxthus) och där häller jag i 1,5-2 liter vatten som lecan och vulkanstenen sedan efter olika förmåga suger upp. Jag vet inte om de behöver vattnas oftare eftersom jag aldrig lyckades få plantorna att trivas ordentlgt i vanlig barkmix. Jag har alltid 1ml Blomstra/liter vatten när jag vattnar förutom om det är någon som är nyplanterad för då vattnar jag bara med kranvatten de första 3-4 månaderna eftersom lavastenen är indränkt med näring. Det är alltså inte bara lavasten utan lecakulor också och till vissa arter en bit kalktuff.

7/2 -08

Thomas - Var köper du kalktuffen?

7/2 -08

Mia:

Jag kommer inte ihåg vart jag fick den ifrån men jag har några stora bitar i källaren som jag hugger ut en liten bit då och då av.

7/2 -08

Magicboy:

Tack för svaren. Det låter intressant det där med att vattna underifrån, läste nyligen om det, i odlingsråd för Paphar, på en asiatisk hemsida. Om någon vill veta vilken hemsida får jag återkomma, eftersom jag inte har adressen tillgänglig nu.

Hur ofta brukar behöva ge dina paphar det här fotbaden ?. Förstår att det måste variera med temp. osv, men på ett ungefär, får de torka upp mycket mellan vattningarna ?.

Jag har redan de flesta Paphar i sådana miniväxthuslådor, men då med ett lager leca som jag vattnar på, för att få lite högre luftfuktighet. Har även köpt billiga vita låga plastlådor på Ikea, som jag använder på samma sätt, inbillar mej att de vita är bra för att de även reflekterar en del av ljuset till delar av plantan som annars hamnar i skugga.

När man läser om de naturliga växtplatserna för en del arter. som malipoense. Så har jag läst att den ljusa bergrunden i områden där de växer gör att de ofta träffas av reflekterande ljus från omgivningarna och därför har det ganska ljust. Även om de växer på en plats skyddad från direkt solbestrålning.

Har också funderat på det där med kalksten av något slag. Har en del sk. faxekalksten hemma, som blivit över efter akvarieinredning. Den är ganska lätbearbetad, så det borde gå att hacka ut mindre bitar av den.

Mia: sk. kalksten för akvarier går oftast att köpa i vanliga zooaffärer, om det nu är rätt sort.

7/2 -08

Flora:

Jag vattnar väl ungefär var 4:de till var 5:te dag sommaren och var 7:de till va 10:de dag på vintern men det beror ju lite på väder som sagt. Du har helt rätt ang. ljusets reflektion men det fanns inga vita backar så det fick bli svarta. Kalkstenen ska vara porös och den mest porösa kalkstenen jag känner till är kalktuff.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Flora:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik