takfläkten

20/1 -08

Är det någon som vet om det har bra verkan att köra takfläkten i rummen för luftcirkulation runt orkidéerna...eller är det lika bra att låta fläkten vara?
Har en pingvin i sovrummet och även takfläkt , kan det vara bra att köra dem samtidigt, har även takfläkt i vardagsrummet men ingen pingvin.

Nyckelord: luftcirkulation

20/1 -08

Takfläkt borde vara välgörande.

För flera år sedan instalerade en av mina vänner en takfläkt och hon var väldigt förvånad över hur bra hennes krukväxter växte och frodades helt plötsligt. Hon var ingen växtfantast och hade inte en enda orkide, men det borde fungera lika bra på orkidéer.

20/1 -08

Ju fuktigare du ha ju mer luftcirkulation.
Jag har 70-80% luftfuktighet i mitt förråd där går den fläkt på dygnet runt och en extra på dagtid.
Bjarne

20/1 -08

Vad är en pingvin? Jag gissar att det är något man ökar luftfuktigheten med, men hur fungerar det? Har någon en bild?

Man blir ju lite nyfiken, men här är det inte direkt något behov för att öka luftfuktigheten. Idag är det helt stilla och fullständigt ljusgrått ute, luften är fylld med små, små regndroppar och det hela liknar ett gigantiskt, lite långtråkigt akvarium utan fiskar. Inne är det väl lite bättre, men även här märks fuktigheten (dock utan fisk ). Vi har djupa fönsternischer (1700-talshus) som är fyllda med orkidéer, och på insidan av fönstren bildas det snabbt kondensvatten, särkilt nu när det är kallare ute än inne. Det blir nästan som ett litet mikro-klimat i fönsternischen med högre luftfuktighet och temperaturskillnader mellan natt och dag (gamla fönster med bara en extra glasruta fäst på utsidan isolerar inte så mycket). Jag har inte mätt fuktighet eller temperatur, så detta är mest mina egna slutsatser. Om de är riktiga borde ju orkidéerna gilla det, men träet i fönsterramarna gör det nog inte.

20/1 -08

Förstår inte att det är standard med instalation av takfläkt i bostadsutrymmen .... när det gynnar både människor, djur, växter som lever där och i slutändan ekonomin för både hyresgäst och fastighetsägaren !

"Floda" har helt rätt, lika viktigt med bra luftcirkulation för växterna som vatten, värme/kyla och ljus .... och sedan får man ju jämnare temperatur för allt som lever där...... med en takfläkt som trycker ner värmen mot golv, hörn och väggar !

"Bim" .... jag skulle rekomendera dig att ha en timer till fläkten som sätts på ca 20 minuter varannan timme under dagtid ... och sedan en timer på luftfuktaren som sätts på en stund när fläkten står still. Eftersom jag förmodar att fuktdimman skall hålla sig på en begränsad yta och inte spridas runt i rummet av fläkten ....
Ställ in fläkten eventuellt på det lägsta... för även om det inte märks, så blir det även luftrörelse i hela rummet !

20/1 -08

Ewert: Timer på luftfuktaren har jag men hur man sätter timer på takfläkt vet jag inte...den sitter ju i taklamputtaget.Jag delar på dygnet...kör fukt på dagen och luft på natten för det vill jag ha själv också. Blir kallt att sova här om jag kör luftfuktaren , fläkten och inget element på ...har 6 masdevallior här inne därför inget element.
Calypso: Pingvinen är en kalluftfuktare i form av en blå o vit pingvin med tank på 3.5 liter som finns på Biltema för 250:-

20/1 -08

Vad jag testar mest just nu med luftfuktaren är "dragspelsbladens " försvinnande ur mitt liv..Gillar inte dragspel på nya skotten på fjärilsoncidium...inge snyggt alls

20/1 -08

"Bim" ... detta med timer och kontakten är inga större problem, men hör gärna med någon bekant hemma som är lite händig. Inga ingrepp på bostaden ... bara en skarvsladd med "honan" längst ner efter väggen till lagom nivå ! Så har du en sak mindre att tänka om dagarna ....

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Brittmarie:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik