Förändring av storleken på bilder

23/4 -06

En aspekt hos digital hantering av bilder som ofta skapar osäkerhet är begreppet bildstorlek. Det finns fyra grundläggande mätenheter när det gäller digitala bilder:

  • pixelstorlek (ex. 300×400 pixlar)
  • fysisk storlek (ex. 10 cm x 12 cm)
  • upplösning (ex. 72 ppi/dpi)
  • tyngd (ex. 190 KB)
    Osäkerheten uppstår ofta för att det inte är uppenbart hur begreppen ovan är relaterade.

Den mätenhet som avgör vilken storlek en bild visas i på OrkidéPrat är höjden och bredden i pixlar. Det är också genom att minska pixelstorleken som du minskar bildens tyngd. Den fysiska storleken och upplösningen spelar ingen roll för OrkidéPrat.

Ändra storlek
Du ändrar pixelstorlek på din bild i ett program byggt för bildredigering, ex. PhotoShop eller Fireworks. Jag använder dessa två som exempel nedan, men liknande funktioner finns i alla bildregistrings-program. Läs ditt programs Hjälp-avsnitt för mer info.

För att ändra storlek på din bild öppnar du bilden i det program du vill använda.

Öppna sedan rutan där man kan ändra bildstorleken. I PhotoShop trycker du CTRL+ALT+i, i Fireworks går du Modify -> Canvas -> Image Size. Följande är rutan i Photoshop, i andra program ser den liknande ut:

I exemplet ovan är originalbilden 1000 pixlar bred och 640 pixlar hög. Ponera att vi vill gör bilden hälften så stor. Vi gör detta genom att ändra "Width" (bredd) till 500. Längst ner på rutan är "Constrain Proportions" ikryssad. Att den är ikryssad gör att Height (höjd) automatiskt räknas om till 320 så bilden inte blir förvrängd.

Vi ändrar inget i "Document size"-delen av rutan för dom värdena handlar bara om hur bilden skrivs ut från programmet självt.

För bilder som skall laddas upp till OrkidéPrat rekommenderar jag att du har bilden max 700 pixlar bred. Om bilden är "stående" (högre än bred) bör du välja maximalt 700 pixlar hög istället.

Spara
När du ändrat bildens pixelstorlek är det dags att spara bilden för uppladdning till OrkidéPrat. Bäst att använda är JPEG, en fil med tillägget .jpg.

I PhotoShop kan du använda menyn File -> Save for Web och får då fram följande ruta. Du väljer lämpligen den "Preset" som heter "JPEG High". Tryck sedan Save och välj en plats på datorn att spara bilden på.
I Fireworks ställer man först in filformatet och kvaliteten i panelen Optimize (tryck F6 i Fireworks för att visa den). Välj "JPEG - Better Quality" i översta rutan. Klicka sedan File -> Export och spara bilden på lämplig plats.

Bildredigeringsprogram
Om du inte redan har ett bildredigeringsprogram kan följande vara intressanta:

  • PhotoShop är mycket kraftfullt och innehåller en helt del funktioner.
  • Fireworks är lite billigare och anpassat till webb-bilder.
  • GIMP är gratis och mycket kraftfullt.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

23/4 -06

Toppen Björn. Tack!
Skall strunta i stryktvätten och testa.

23/4 -06

Björn, du är då bortskämd med en mac!

23/4 -06

Oh, så bra!
Kan tillägga att för oss som nästan är dator-analfabeter kan tills synes uppenbara småsaker ställa till det. I mitt fall, t.ex. så var detaljen att lägga till ordet jpg i namnet på filen. Jag kunde inte ana att det behövdes när den redan var omvandlad till en jpg-bild. Men det fanns en liten ruta som hette ungefär "använda filtillägg" som jag inte hade bockat för, och därför tyckte datorn att det var "fel filtyp". Programmet jag använder heter iPhoto (mac). Där är det lättast att öppna en bild, välja "exportera" ur arkivmenyn, klicka för jpg-format, välja bredd och höjd, exportera till skrivbordet och sedan hämta bilden direkt därifrån enligt anvisningarna i galleriet.

24/4 -06

Kul med fler mac - användare här på OrkidéPrat. Och en mycket bra poäng ovan -- filtillägget är viktigt.

7/6 -06

Hvordan får jeg slettet bilder fra mitt orchidégalleri?

7/6 -06

Bredvid texten om att du har tagit bilden finns en länk "Du kan redigera/radera din bild". Klicka på den. Klicka sedan på den röda länken "Radera Bilden" som finns till höger om bilden titel.

Samma procedur gäller för Bilder, Dagboksinlägg och Frågor. Även Kommentarer för den delen.

5/12 -17

Har du något tips på en app för android, där man kan minska på storleken på bilden?

5/12 -17

Gå in på Play Butik och sök "minska bilder" så får du upp en mängd förslag på appar som ska utföra det jag har själv inte använt någon av dem då jag endast har en tjänstetelefon och brukar utföra slikt arbete på datorn.

6/12 -17

Tack dick
Härligt att det kan vara så enkelt ibland!
Nu kommer min frånvaro i forumet övergå till närvaro ?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.