Dead orchid walking.

17/4 -06

  • Jag vattnar mina blommor med kranvatten.
  • Jag har fram tills nyligen inte gett dom näring alls. Framförallt inte i pulverform.
  • Jag planterar i snabbköpets orkidékompost, varken Epiweb, kragodlingar eller andra häxkurer.
  • Nästan alla blommor står över element.
  • Jag har inga superlampor i källaren för att vintermånaderna ska bli kalla och ljusa.
  • Jag duschar dom små liven allt för sällan med blomsprutan.
  • Jag har inga ytterkrukor med leca och vatten.
  • Vissa plantor får säkert alldeles för mycket brännande sol medans andra inte får mycket ljus alls.

Lik förbaskat blommar det för fullt.
Efter att ha läst ett antal böcker och forumtrådar undrar man hur det över huvud taget kan finnas minsta liv i NÅGON av mina plantor. Faktum är att jag inte tagit livet av mer än 3-4 plantor sen jag började med detta intresse.
Jag har börjat bättra mig på vissa punkter, så vem vet, kanske kommer det bli ännu större blomprakt. Men en sak har jag lärt mig. Det är inte SÅ svårt med orkidéer. Jag förstår om vissa blir vettskrämda av det dom läser. Det som är skrivet av så kallade experter.

Låt denna hobby vara kul och gläds när det blommar. Slit inte ihjäl er med extrem exakt "receptskötsel" som gör att ni tröttnar på hela verksamheten.

Nyckelord: passion, skötsel

17/4 -06

Håller med om att det finns för mycket curlingorkidéer ..

17/4 -06

Hehe.

Nej, det stämmer utmärkt. Orkidéer är över lag väldigt stryktåliga och jag tycker att de för det mesta är LÄTTARE att sköta än vanliga krukväxter. Det är till och med så att de kan blomma bättre om man inte sköter om dem så minutiöst. Om de aldrig lider lite ibland så behöver de aldrig anstränga sig för att fortplanta sig...

Personligen så är jag lite av en pedant som verkligen tycker det är roligt att experimentera och försöka hitta "de bästa möjliga förhållandena" för mina växter. I undantagsfall behövs det kanske osmosvatten och extrabelysning då plantan är lika petig som jag, men i de allra flesta fall går det, som bekant, lika bra med selleri.

18/4 -06

Håller med dig, Mattias, och känner igen mig Ibland "förläser" man sig och glömmer att lita på sin egen kunskap och sina sinnen. Hörde nån gång nånstans att det enklaste sättet att få reda på hur en planta mår är att se och känna på den - och det tyckte jag var ett utmärkt råd! Därmed inte sagt att man inte ska lära sig så mycket man kan, men man ska inte glömma allt det man redan kan inom sig heller Och så får man fråga dem : vad önskas här då? Får man då en beställning på en parasolldrink vid poolkanten så är det väl bara att pallra sig iväg till mixern, lägga handduken snyggt över armen och komma med brickan ; "One White Moss on the rocks ordered, Madame?"

18/4 -06

Man ser ju på växten om den inte mår bra och ser ledsen ut. Dessutom finns det ju orkisar för alla förhållanden, varm eller kallt, lite eller mycket vatten, mycket eller lite vatten. Det är bara att välja vad som passar en bäst. Att de sedan blir snyggare om de sköts optimalt det är en annan sak.

21/4 -06

Att se och känna hur plantorna mår tidigt är en svår konst. Lättare är att se skillnader. Att se temperaturbehov, ljus och mark eller bark är mycket lättare än att klara viloperioders snålvatten och långsemestrar. Se min Sida och Profil och Bilder.
Mattias
Hur många procent av dina orkidéer blommar nu för fullt och vilka arter är så bra?

21/4 -06

Jag har en del småplantor och nyss överblommade plantor... jag färstår inte vad en procentberäkning ska vara till för nytta? Men är det så att du har närmare 100% av dina plantor blommandes för jämnan så har du min största beundran.

21/4 -06

Håller med fullständigt Mattias!!! Jag har samma erfarenhet att det går bäst när jag småignorerar dem, jag vattnar regelbundet, använder näring mindre regelbundet och ändå blommar det. Jag har en blomsterlampa tänd på vintrarna men där slutar det. Blir jag för upptagen av de tekniska aspekterna så tycker jag att det blir mer plikt än nöje. Och det var inte för pliktens skull som jag började med orkisar.

Jessika

21/4 -06

Håller också med. Det ska ju vara kul inte bara jobb.

21/4 -06

Har man ett intresse eller hobby tycker man att det är kul, det hänger ihop naturligt. För mig är det viktigt att rötterna anpassar sig själva att klarar viloperioderna och att det är omöjligt att övervattna. Temperaturer och ljus är fullt tillräckligt att hyggligt klara av och kul att flytta kring och prova sig fram.
Min erfarenhet är att vara nöjd när bara en tiondel blommar och att de andra trivs.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mattias:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik