Dra upp paphiopedilum (King Arthur) från frö?

10/4 -06

Hej!
Har kanske fått en paph att skapa en frökapsel. Hur gör jag för att få fröna att gro? Jag bände upp "kapseln" och ut kom nåt gulaktigt (torrt) mjöl. Är det frön?
Just nu ligger allt i en glasburk med locket ordentligt på. Vet inte hur jag ska odla eller nåt sånt när det gäller orkisar.
Tacksam för hjälp!

Nyckelord: förökning, Paphiopedilum, frön

11/4 -06

Att odla orkidéer från frö är svårt. Fröna saknar nämligen frövita så de behöver näring från omvärlden.

Vanligen odlar man fröna sterilt på samma sätt som bakterier odlas i laboratorium. Fröna sås på odlingsmedium med lämplig näringslösning och växer sedan där (med en omplantering till ny behållare) i ett år ungefär.

13/4 -06

Skam den som ger sig! Du ska testa fast det är svårt! Alltid lär man sig nått! Förr i tiden typ på 1700- talet lyckades de ibland dra upp frön genom att sätta dem i ytterkanten av moderplantan. I den gamla moderkomposten fanns ofta den mykorriza (ursäkta om det blev felstavat) en sorts svamp som behövdes för att fröet skulle gro. Detta har jag läst i någon bok. Vill bara uppmuntra dig att göra ett försök!
Lycka till!

13/4 -06

Vilken bra idé Snödrottningen!
Fast hur får jag fröna att stanna kvar i komposten? De är så pluttiga (som damm nästan) att de trillar nog rakt igenom...
Ska tänka på saken. Får se om jag vågar testa!
//Jojjo

13/4 -06

Krossa komposten! mortla eller gör det du kan för att få den så finmalen som möjligt,

Har läst också att man kan öka chanserna för mykorrhizza om man tar gröna rotspetsar från moderplantan, krossa dem och blanda i komposten, sen är det jätteviktigt med rent vatten, köp batterivatten (destillerat) eller använd osmos om du har.

14/4 -06

Jag har hört att man dels ska vattna krukan underifrån och så spraya ovanför plantan upp i taket så att det faller ner ett fint duggregn över den. Blir nog lite knepigt och kräver sitt för att inte ha bort fina fröna som är som damkorn. Men jag håller tummarna.

14/4 -06

Jojjo!

Go for it!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.