Bc Binosa Hjälp! Plz Plz Plz!

10/4 -06

Hej alla!

Jag (vi) har en Bc Binosa och den har dom senaste veckorna börjat att se mer skrumpen ut

Jag vattnade den kanske för mycket, e inte säker på det. Jag vattnar den var 7 dag och jag har planterat om den i en träampel nu så den torkar ut lite snabbare och har det mer luftigt + den står ljust.

Jag är helt enkelt osäker på hur jag ska sköta om den så e det någon som har ett bra recept på hur man ska sköta om den, hälst en årsredovisning plan "typ" och en lite akut "skötning" hade vart jätte bra!

Hoppas nån kan svara ganska fort oxå innan man gör för fel:( Jag har hört att man ska sköta den ungefär som en Cattleya men det säger mig inte mycket tyvär....

Mvh Fredrik

Nyckelord: Brassocattleya, Brassocattleya Binosa

10/4 -06

Ruffe!

Hur såg rötterna ut när du planterade om den? Kanske den skulle behöva en vitmossekur.

10/4 -06

Hej tack för snappt svar

Nja rötterna kunde sett bättre ut helt klart men jag har planterat den i säkert 60 procent vitmossa 40 procent bark så den borde klara sig på det tycker jag. Eller kanske man kan lägga ner hela plantan med korg o allt i en påse med vitmossa? Om man kan det vart ska man placera påsen i så fall och hur länge skall den ha denna sovsäck? Ska man knyta påsen oxå?

Jag hade för ett par år sedan en Cattleya som jag tröttnade på pågrund av att den fick lätt rötröta så jag slutade nästan att vattna den (vattna den väldigt sällan) kunde lätt gå 3-4 veckor, i bland ännu längre, mellan vattningarna och resultatet blev att den började skuta ett par skott och rötterna växte så det knakade. Kunde detta vara en idé att pröva på Bc Binosan?

Mvh Fredrik

11/4 -06

Ruffe!

Jag tycker att du ska ha den i en transparant kruka, med vitmossa och grov bark. Så kan du hålla koll på när den är torr och vattna den då. Risken kan vara att den fått för mycket vatten eftersom rötterna blivit dåliga.
Det där med var 7:e dag låter inte bra. Vattna när det behövs istället.

Lycka till!

11/4 -06

Hej!
Mina erfarenheter:
Hoppas rötterna var på väg att växa när du omplanterade. Det lyckas bäst då. Nu är det rätt årstid i alla fall. Skulle inte plantera om nu igjen om du nyss gjort det. En sovsäck (av brödpåse somk andas) låter bra för att behålla luftfuktigheten runt plantan om du odlar på fönstret. I en träkorg tror jag en får vattna Cat. ganska ofta när dom växer. Du får passa på att dom nya skotten som kommer nu på våren kan växa fram ordentligt och får ordentligt med rötter. Och att plantan sitter fast ordentligt och inte vinglar! Undervärme är bra för rotning. Ljus men inte solstek. Försiktig med vattning tills rötterna klart börjar växa.
Jag har några Cat. i plastkrukor, men föredrar egtligen terracottakrukor med god dränering (har kommit på att grus är bra) för det andas och är stabilare för stora växter.
Annars lägger jag några stenar på botten av plastkrukorna för att hålla balansen.
Har inte någon Cat. i korg, men några andra. Det borde vara lätt att märka om en korg har torkat ut mellan vattningarna.
Hos mig har stora Cat. med dåliga rötter fällt några gamla blad innan rötterna hinner växa ut. Det brukar gå bra, men ta tid.
Lycka till!

11/4 -06

såå då e man entligen hemma effter en dag på jobbet Okej jätte tack ninalina och helena W ! så den skall alltså torka ut helt innan vattningarna? ska man vänta en dag från det att man tycker sig veta att den e helt torr eller skall man vattna den direckt? jag kan med ganska goda marginaler räkna ut när den har torkat nu med hjälp av att den väger i princip igenting när den e helt torr och ganska mycket när den e nyblöt och den e stabil i sitt boende oxå ,hur e det med dushningarna flera gånger om dagen eller bara en gång per dag eller några få i veckan? skulle nog kunna säga att det e ganska torra förhollanden för den yust nu,vissa veckor kan den torka upp helt på 3 dagar o andra veckor kan det ta 7dagar det beror lite på hur varmt det e om ventilerna e uppna osv som ni förstår. om jag setter en påse med vitmossa på den så tar jag några hål i påsen då alltså?

Mvh Fredrik

11/4 -06

Hej Ruffe!

Här kommer en adress till en bra sida om både cattleyor och laelia och hybrider.
http://biphome.spray.se/j.j/ORKIDEER.htm

Lycka till!

11/4 -06

Tack ska läsa lusen av mig nu !

Mvh Fredrik

11/4 -06

såå då har jag läst kan bara säga hmmmmm om jag fattar rätt så borde den vara i en vilo period nu den har yu 5 mindre utvexter och jag tror att det e nya bulber och om det e det så skall den ha sin viloperiod nu om man ska gå effter cattleya teorin och då skall jag inte vattna den över huvudtaget förren jag ser att den kuter nya rötter (vilket skulle kunna ta 2 till3 månader!?) hur jag nu skall se det hmmm
jag skickade dessutom ett mail fyllt med frågor till han som skrev artickeln (eller hur man stavar det) och får hoppas att han har tid och lust att svara känner dock ett lite vemod om hur jag ska göra funderar på att göra en kompromiss med mig själv och det skulle betyda att jag slänger en påse med massa vitmossa runt ampeln med ventilations hål i och bara fuktar vitmossan i påsen lite då och då och hoppas på svar från han vad tror ni om det?

Mvh Fredrik

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Ruffe:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.