För nästan två månader sedan fick jag en bit av något som ska vara Miltonia moreliana. Den hade inga friska rötter kvar så den fick bo upphängd i en plastpåse med fuktig vitmossa. Nu efter två månader har fortfarande inget hänt. Ska jag bara härda ut och fortsätta, eller borde jag testa något annat?
Plantan ser i stort sett likadan ut som när jag fick den. Den har t ex inte gulnat mer eller skrumpnat mer.
Nyckelord: döda rötter, orkidésjukhus, Miltonia moreliana
Jag skulle ge dem längre tid !Det går inte så himla fort,jag har en Ph violacea som legat i vitmossa närmare 1 år och först nu börjar jag se rötter,lycka till
Monika
Kanske dags att göra sallad av den istället! ; )
Sallad på skrumpen bulb. Det låter exotiskt.
Jag ger den mer tid. Jag kanske har varit lite otålig.
Tack för svaret.
Daniel
Att den inte gulnar el skrumpnar skulle jag se som ett gott tecken i detta läge. Även svaga plantor har en årsrytm och kan invänta rätt läge för att börja växa.
Jag får ha tålamod helt enkelt och hoppas att rätt läge att börja växa inträffar snart. Sedan vet jag ju inte riktigt om det verkligen är Miltonia spectabilis. Det får bli en överaskning om jag klarar att sköta den så länge.
Med risk för att låta som om jag gör reklam... Min Cattleya-hybrid, som såg ut ung. som din planta här, satte jag i Epiweb och stoppade in i odlingsskåpet. Efter några veckor började det komma en bulb. Nu tror jag faktiskt att den kommer att överleva.
Ja skåp är säkert ett bättre alternativ än plastpåse, om man nu har tillgång till det. Samma höga fuktighet men bättre luftrörelse.
Just nu finns det ingen plats för ett skåp, men visst skulle det vara kul att ha. Jag får nöja mig med plastpåse tills vidare. Jag har funderat på Epiweb till några andra orkidéer, bl a en oncidium som inte vill växa så bra, men jag är lite osäker på hur bra Epiweb funkar när man odlar på fönsterbrädan.
Usch, nu gör jag reklam igen... ) Jag har några plantor i EW på fönsterbrädan, bl. a. en P. equestris som efter en lång period där den långsamt tynade bort, nu skjuter flera rötter och har fyra friska, fina blad. Jag vattnar den varannan dag, så det är klart att jag skulle inte orka med att ha alla mina plantor i EW.
Varför inte testa? Vad skulle kunna hända? Om du inte gör något, så kommer plantan helt säkert att dö och du har provat vitmossa och plastpåse i två månader, vad har du att förlora?
Lycka till vad du än bestämmer dig för och berätta gärna för oss hur det går!
Miltonia är beroende av jämn fuktighet för att utvecklas väl. Annars blir det bara dragspel av skotten. Jag fick själv ett par liknande bitar av M. spectabilis och M. moreliana för ett par år sen och satte dessa i vitmossa - min vana trogen - i en vanlig kruka, utan plastpåse. Efter några månader var bitarna väl rotade och hade sedan vuxit ut krukorna på mindre än ett år. Arten är en riktig snabbväxare när den väl kommer igång - krukan sprack faktiskt av trycket inifrån
Kan tänka mig att det kan funka med semihydro också.
Nu blir jag lite feg. Jag törs nog inte chansa på att plantera M. moreliana i kruka förrän den fått rötter. Den får nog bo kvar i plastpåsen med vitmossan. Den ser ju fortfarande likadan ut som när jag fick den.
Däremot tror jag att jag ska prova att plantera oncidiumen i Epiweb, den har ju rötter och växer, om än dåligt. Jag kollar ändå till orkidéerna varje dag så jag tror att det ska gå bra om jag "bara" behöver vattna varannan dag. Det borde väl gå att vattna med en spruta med tryck så slipper jag doppa den varje gång?
Tack för alla bra tips!
Hej igen!
Nu har det börjat hända saker. För någon vecka sedan upptäckte jag ett nytt skott och nu idag upptäckte jag två nya rötter. De är bara 0.5 cm långa, men de såg friska och fina ut. Vad gör jag nu? Ska jag ha is i magen och vänta ännu ett tag på att rötterna utvecklas lite mer eller borde jag plantera om den nu?
Daniel
Jag skulle låta den vara kvar i vitmossa tills rötterna är åtminstone 3 cm. Det kan gå fort när den väl har bestämt sig!
Grattis - vilken tur att du inte gav upp!!
Hur har din moss-kuvös fungerat - har du haft några hål i plastpåsen, eller bara blåst in ny luft då och då??
Jag har några rotlösa Paphskott just nu, men var orolig för att det skulle bli för fuktigt i påsen, så dom står tillsammans i vitmossa i en minikruka i stället.
Då fortsätter jag att ha den kvar i påsen. Den verkar ju ha gillat det hittills.
Jag har hängt upp påsen i fönstret med en ståltråd som också fungerar som påsförslutare. Jag har inte knutit åt hela påsen upptill, en tre fingrar bred glipa finns kvar. På påsens väggar har jag klippt några hål, som jag använt för att spraya vatten genom. I hörnen i botten på påsen har jag också klippt hål. När jag sprayat rinner överskottsvattnet ut. Jag har glömt bort påsen ibland och mossan har torkat ut helt, men det verkar inte ha spelat någon större roll.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Trädgårdspojken: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 20:24:40 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter