Svenska orkidéer

20/5 -07

Hej allihop,
Är det någon som vet varför svenska vilda orkidéer bäst trivs på kalkhaltig jord (som Gotland, Öland) medan andra orkidéer, phalaenopsis etc., helst vill ha det så kalkfattigt som möjligt.

/Jessika

Nyckelord: växtförhållanden, vilda orkidéer, svenska orkidéer, biotoper, kalkhalt i jord

20/5 -07

Mycket beror på att många tropiska orkidéer bor i träden och där finns inget kalk.

20/5 -07

Jo, så mycket har jag förstått, men paphiopedilum vill inte heller ha kalk och de är terrestra.
Vad är det för skillnad mellan en paph och en t ex dactylorhiza?

20/5 -07

De olika arterna har nog långsamt specialiserats till vissa miljöer som då blir de optimala växtplatserna. Många paphiopedilum tycker om och behöver kalk, men andra vill inte gärna ha det, t.ex. delenatii. Men visst är det intressant att de flesta vilda svenska arterna vill ha det kalkrikt! Man kan dock hitta Jungfru Marie nycklar, nattviol, myggblomster, spindelblomster, knärot och korallrot på icke kalkrika marker, sägs det i Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda orkidéer". Så även om man inte bor nära kalkområdena så finns det ändå chans att få se någon vild orkidé

21/5 -07

Jag skickade en fråga till jourhavande biolog vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som vidarebefordrade frågan till en fanerogambotanist specialiserad på just orkidéer om varför koncentrationen är så stor på just kalkrika marker. Postar svaret när jag får det.
Jag har den uppdaterade boken Vilda orkidéer av Nylén och Utgren men förutom att man kan läsa sig t ill att det finns orkidéer över i stort sett hela landet så framgår inte varför de föredrar kalkrik jord. Och som den orkidémänniska man är så blir man ju nyfiken.
Jag har också en liten intressant skrift utgiven av Gotlands botaniska förening om just Gotlands orkidéer.

22/5 -07

Vad spännande, Jessika! En fanerogambotanist....är nog precis vad gåtan behöver (själv får jag allt slå upp i en ordbok vad slags växter fanerogamer är, för jag satsar en slant på att det inte rör sig om gamar som ger sig på faner ) Tycker det är jättekul när någon vill följa sin vetlusta så långt det bara går, och jag håller tummarna för att du får ett riktigt förklarande svar och att vi får ta del av det! Heja på!

22/5 -07

Aha! Fanerogam betyder visst att det är lätt att se hur växten fortplantar sig ("öppet bröllop"). Tänk vad man får lära sig här!

22/5 -07

Kan det vara så enkelt att kalken är hydroskopisk,tar till sig och kan dela med sig av
sitt överflöd till orkideerna.Undrar bletilla.

3/7 -07

Ni som undrar så har jag fortfarande inte hört något. Skickade ett mejl till och fick ett aningen snipigt svar om att botanikerna är ute och samlar växter och förmodligen inte har tid just nu med allmänhetens frågor. Gör ett nytt försök lite senare.

3/7 -07

Jag svarade på din fråga på SOS-forum. Rätade det ut några frågetecken?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av JessikaBeh:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.