Masdeveallia frön

2/3 -07

Jag fick en frö kapsel från Masdeveallia och nu undrar jag hur jag ska göra för att försöka få fram plantor ifrån fröna. Är helt nybörjare med själva odlingsdelen så skulle bli jätte glad fall jag fick lite råd och tips å trix för att lyckas

Nyckelord: Masdevallia, frön

2/3 -07

Hej hopp
Som du kanske vet så innehåller orkidéfröt endast DNA, ingen näring för att fröt ska gro. I naturen gror fröna förenklat sett, med hjälp av en microskopisk svamp. Då man vanligtvis inte har denna själv hemma i sina orkidéodlingar krävs det att man flaskodlar sina orkidéfrön.
Det bästa är att köpa en uppsättning med invitroburkar från Lars Jensen. www.orkidecenter.dk , de har en silikonpropp som gör att man kan göra detta själv hemma.
Det är lite omständigt, men man får med en bruksanvisning på hur man ska göra, fröna måste bl.a. steriliseras innan sådd, och allt måste ske så rent som möjligt, men fullt kapabelt att göra själv hemma. Dock behövs ett dragskåp när man sedan måste omplantera till en större odlingsburk. Men du hittar med information på länken ovan.
Men är man smart så köper man många burkar och sår endast ca 10 frön per burk, då behöver du inte plantera om utan plantan har möjlighet att växa i din första burk.

Linda

2/3 -07

Tack så mycket för tipset får sätta mig och plugga lite på min danska

2/3 -07

Hej Molle
här finns det lite mer information på svenska.
Och på den här sidan kan du hitta mer information på engelska.
Titta även på ovanstående sidors länksamlingar så kan du nysta lite mer.
/Magnus

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Molle:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik