Rötter

10/1 -23

+ 12/1 -23

Varför kan man odla Cattleya i kruka med kompost men inte Vanda? För ögad ser rötterna i princip likadana ut och båda är Epifyter
Varför klara vissa rötter högre ledningsteam än andra?

10/1 -23

Vet inte om det stämmer med andra Vanda sorter men jag odlar i alla fall min Vanda Pat Arcari (tidigare hette den Vandofinetia) i kruka med kompost

10/1 -23

Jo en hel del sådana hybrider går bra. Det jag är ute efter är vilken skillnad det är på rötter när alla epifyter inte går att odla i kompost

11/1 -23

Vanda tricolor var. suavis går bra i kruka med bottenskyla vatten.
Min har blommat varje vår med mycket extra ljus.

11/1 -23

Det finns undantag men vad skiljer sig åt på rötter sedan vissa epifyter går att odla i kompost och andra inte?

12/1 -23

Men små Vandor går väl att ha i bark? Kan det handla om storleken!

14/1 -23

Jag odlar mina stora Vandor i lerkruka med vitmossa och bark och det fungerar bra. Definitivt bättre än vad barrotat fungerar för jag har inte tid/ork att vattna varje dag. De små (Ascocentrum/Neofenitia) har jag i små plastkrukor med samma media.

14/1 -23

Har hittills inte stött på en enda epifyt orkidé (undantag möjligen för de bladlösa som lever enbart på fotosyntes via rötterna) som inte går att odla i kompost. Har odlat hundratals arter inkl Vanda och för min del i ren vitmossa. Funkar utmärkt så länge man anpassar vattningen efter artens förutsättningar.

14/1 -23

Har det inte att göra med anpassningen? Om rötterna är vana att hänga fritt blir det problem i kruka men är de skolade i kruka funkar det?

15/1 -23

Hej, håller med Lassse på den punkten. Mossa är ju dessutom rotbefrämjande, och innehåller naturligt rotningshormon. Använder mossa till arter som tappat rötter, samt till rotning av mina hoyor, vilket fungerar ypperligt.

15/1 -23

Har du några bilder på Vandorna i vitmossa Lassse?

15/1 -23

Bibbi: Instämmer helt, rötterna anpassar sig till mikroklimatet närmast omkring.

Martina: Kollade lite snabbt i arkivet men hittade inga. Har bara haft ett fåtal Vandor genom åren och numera inga alls, om man inte räknar Neofinetia/Vanda falcata.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av oled:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik