Cattleya labiata och jenmanii

20 sep

Hej,

Jag försöker att orientera mig bland dessa för ett par inköp, men det verkar finnas en djungel av olika varianter, och det känns svårt att lita på bilder i annonser.

Varierar blommorna, inte bara i färg, men även i genetisk form (utöver att C. labiata är större än C. jenmanii)? Eller är skillnaderna mer på individnivå hos blommor på samma planta? (Eller kanske det är kameravinklar som förvillar.)

Vad tror ni t.ex. om den genetiska kvaliteten hos den här C. jenmanii från Asendorfer? Läppen ser ganska sluten ut. Länk jenmanii

Eller de här två C. labiata:

Vad betyder C. labiata 'Heinz', är den uppblandad med annan orkidesort? Den ser lite knubbig ut. Länk 'Heinz'

Vad betyder C. labiata 'Memoria My Amelie"? Petalerna liknar kaninöron. Länk 'Memoria My Amelie'

Nyckelord: Cattleya labiata jenmanii

20 sep

Håller med om att det är svårt. Har du odlat Cattleya förr? Om du inte gjort det så kan det vara vettigt att börja med en hybrid, eller en primärhybrid (korsning av två arter). Då behöver du dessutom inte lägga så mycket pengar.

Blommorna varierar en hel del mellan individer, pga genetik. Men odlingsbetingelser har också jättestor betydelse. Kan man inte få till optimala odlingsbetingelser så är det svårt att nå en blommas hela potential. Som form, storlek osv. Men förstås är det lättare om man har en klon med bra egenskaper.

En välkänd planta som har bra egenskaper (färg, storlek, form) brukar ofta få ett klonnamn. Det är det som är 'Heintz' mm som du ser i Asedorfers annonser. Sen är vissa kloner mer kända än andra. Ofta är de kloner som vinnit medalj på utställningar mest åtråvärda. Ex Amerikanska orkidesällskapets First Class Certificate FCC/AOS eller Award of Merit (AM/AOS). Även tyska orkideföreningen har motsvarande beteckningar. En medalj innebär att plantan har blommor som har symmetrisk form, stor storlek, välformad läpp mm. Ofta kostar dessa plantor en förmögenhet, men ibland kan man massproducera en fin klon genom meristemförökning mm. Men oftast så har man möjlighet att köpa avkomman från en fin klon där den är självpollinerad, då brukar det betecknas med "x self". Chansen är god att vissa goda kvaliteer för vidare, men man kan också få en ungplanta som är ordinär. Det är ett lotteri.. Ofta korsas två kloner med goda egenskaper, då brukar det anges med de olika klonnamnen.

Summerat så skulle jag inte lägga så mycket vikt vid klonnamn eller exempelbilder. Bestäm den färg du vill ha och beställ sedan från en handlare som du vet levererar god kvalitet. Jag föreslår Marita Åkesson, Åkessons orkideer. Då vet du att plantan kommer välrotad och är ofta blombar eller nära blombar. Hon brukar kunna nosa fram de flesta arter. Skulle du köpa från Asendorfer så får du en planta du behöver jobba med i 3-4 år innan den blommar. Och då skall du veta att risken finns att det inte alls är den färg du beställde (alltför vanligt med ungplantor...). Är du ny på Cattleya så skulle jag absolut köpa en blombar planta, köp inte för liten.

21 sep

Tack för all denna intressanta information. Jag tror det kommer vara mig till stor användning.

Jag har inte odlat Cattleya förr. Jag är dock ganska noggrann i mitt planerande, och vill inte ödsla energi på ogenomtänkta projekt. Och känslig för färgvariationer. Det här kan nog ta lite tid att komma till rätta med!

21 sep

Blommorna kan variera hos både C. l och C. j, men som du skriver så är C. j blommorna lite mindre och så även plantan. C. l har normalt två blomskidor i varandra. Min C. l och C. j har mycket lika blommor, men C. j som sagt mindre, samt den blommar alltid 2 eller 3 veckor senare.

10 okt

Från Dryad.

Jag lånade den här fina bilden på Cattleya jenmanii från Mikael Gustafssons intressanta kurs om Cattleyor (i kolumnen till höger). Färgen tilltalar mig mycket. Har den en särskild benämning? Finns det någon handlare som brukar odla dessa?

Mikael har även ett inlägg om en Cattleya labiata som ser närmast identisk ut i färgen. ! !
https://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?...

10 okt

Detta är den "vanliga" färgen, så som den förekommer normalt i naturen. Även kallad "tipo" ibland. Så om du köper en planta utan någon annan benämning (ex alba=vit, semi-alba=vit med rosa läpp, coerulea=blå-lila mm) så får du denna.

11 okt

Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista. Blomstora plantor med knoppskida, dvs. skulle kunna blomma nu i nov-dec.

https://blog.akessonorkideer.se/

12 okt

"Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista."

Är den på bilden en särskild variant, till färg eller form?

13 okt

Min C. labiata slog ut för några dagar sedan, medan min C. j har knoppen i blomskidan och kommer inte slå ut förrän om en dryg vecka. Så är det var år.

13 okt

Mikael, mina C jenmanii är i samma fas dina, knopp i skidan med en dryg vecka kvar. Stark genetik! Och att de verkar styras av dagslängden.

21 okt

"Marita Åkesson har Cattleya jenmanii på sin oktoberlista. Blomstora plantor med knoppskida, dvs. skulle kunna blomma nu i nov-dec.

https://blog.akessonorkideer.se/"

Vad betyder "lång läpp"? Är lång läpp specifikt för C jenmanii? Eller är detta en speciell variant av C. jenmanii med extra lång läpp? Eftersom flera Cattleya-sorter är ganska lika varandra till utseendet, får det mig även att undra var gränsdragningen egentligen går utseendemässigt mellan en sort och en annan.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Dryad:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.