Nybörjarfrågor om orkideer

10 aug

Jag har mina orkideer stående i fönster (skiftar ibland mellan nordväst-fönster och syd-fönster beroende på årstid, men mestadels i nordväst-fönstren med direkt sol mellan kl. 18 - 20) och utan konstbelysning.

Bör man regelbundet vända plantan ett halvt varv mot ljuset, eller stressar det plantan? Jag har även märkt att nya blomstjälkar alltid strävar mot fönstret, men om jag försöker styra dem uppåt med pinnar, eller vänder på plantan, så vissnar knopparna.

11 aug

Jo, det är en av nackdelarna med att ha växter på fönsterbänkar. Du kan absolut rotera plantan, eller tvinga ett nytt skott eller blomstängel i en viss riktning genom uppbindning. Det ska inte kunna göra att knoppar vissnar. Kanske kom du åt dem, de är rätt känsliga. Eller så skulle de ändå torka in, plantan kanske inte orkade dra fram alla blommor. Luftfuktigheten spelar också on.

13 aug

Tack, Ja det är nog så att plantan inte orkade få fram blomknopparna, och att tvinga dem in mot rummet och bortvändt från dagsljuset gjorde dem nog inte gladare.

Vad beträffar luftfuktigheten, det brukar nämnas att med phalenopsis så bör komposten gärna torka ut mellan vattningarna. Jag brukar ändå spreja dagligen på blad och rötter mellan vattningarna, men kanske skulle göra det lite mer rikligt. Sedan har jag ju inte mina plantor in en sluten atmosfär, såsom växthus, men har ändå ställt flera extra fat med vatten runt om krukorna.

28 aug

När alla knoppar slagit ut och en orkide står i full blom, bör man då dra ner på näringstillförseln? Är den inte längre i tillväxtstadie, utan vilande?

Jag har en stor brudorkide som stått i full blom ända sedan februari. Men efter att jag mer medvetet började med riktad näring till mina orkideer, så har den tappat de flesta av sina blommor de sista två veckorna. Däremot så har luftrötterna börjat växa som tusan.

29 aug

"Fertilizing when blooming."
https://www.plantindex.com/fertilize-blo...

1 nov

Kommer inte på en riktigt bra lösning för att få upp krukan en bit från vattnet i fatet, så att luft kan cirkulera genom hålen under krukan. Lecakulor blir ojämt och plockigt, och de ansamlar ju dessutom skadliga salter. Har provat lägga avbrutna blompinnar och skumplastbitar under krukan, men det är svajjigt.

Skulle behöva något slags skiva av galler, en cm eller två hög, så att vatten samtidigt kommer in under krukan utan att nå upp till den.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Dryad:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.