Tyska leverantörer

20 maj

+ 1 aug

Nu har jag hunnit att handla från fyra olika leverantörer från Tyskland med blandat resultat. Första köpet skedde genom E-bay.de och firman "Olympus1975" som levererade stora plantor men inget i blom. Lite tveksam packning. Jagade på med snåla rabatter på plantor jag kikat på så jag har lessnat på deras aggressiva marknadsföring så jag ger dem en 6:a av 10 möjliga.

Röllke, trevligt men lite rörigt kan jag tycka med missförstånd som vi får skylla på språkförbistringen. Fina plantor men lite av miniorkidéer som jag vill ha. De har "young plants" som kan vara av intresse men då får man vänta en tid innan de är färdiga för att blomma. En 8 tycker jag de är värda.

MSB, fint urval för mig om än begränsat sortiment. Mycket trevligt bemötande och bra packat och fin kvalitet på plantorna. En klar 9:a för bra kundservice. Birgitte Meyer har en god kundvård vilket jag värdesätter mer än annat.

Schwerter, tja lite slarvigt ihop plockat och en Sophronitis Cernus saknade kruka och ingen fukt för resan. Plantorna var för övrigt ok där två mini var i blom och en mini.Phalaenopsis Evanrise Blue Angel var nästan överblommad. En 5:a delar jag ut för min lilla besvikelse.

Märk att jag är nybörjare inom orkidéer och fotografering är min huvudsyssla, så att mina preferenser kanske inte stämmer med den övriga uppfattningarna.

Nyckelord: Tyska leverantörer

20 maj

Det är snarast en fördel om plantorna skickas torra. De flesta? orkidéer klarar sig fint i torrt skick. Det är mycket farligare att skicka plantor som vattnats upp i sista minuten innan de skickas iväg. Blir plantans transport fördröjd blir resultatet att plantan får rötskador och ev. dör.
Jag skulle vilja lyfta fram ett företag som inte nämns så ofta nämligen Popow. Han har ofta ovanliga och intressanta orkidé´er. Har han inte plantan hemma så kan man fråga om han kan skaffa den. Kvaliteten är på topp, skulle man vara missnöjd av någon anledning så ordnar han det, MEN, smakar det så kostar det.

21 maj

Själv fick jag paket från schwerter tidigare i veckan och är supernöjd. Snabb frakt, bra förpackat och väldigt fina friska plantor inga blommor men en med stängel. Men sen hade jag inte beställt något som stod att det blommade heller av mig får de en tia!

22 maj

Jo, Schwerter är bra. Fick fel plantor senast, (inte allt, utan ett par stycken bara). Tog ett par foton och mailade. De bad om ursäkt och skickade nya plantor direkt, utan tjafs. Jag kände mig lite skyldig då jag fick behålla de plantor som kommit fel, och erbjöd att betala frakten åtminstone, men där fick jag nästan känslan att de kände sig förnärmade och skrev att eftersom de gjort fel så ska de självklart betala
Håller med bolebo om att det är bättre att det skickas torra plantor än att de skickas drypande. Råkar man ut för kalla grader så får de lätt köldskador, eller som bolebo skrev att de lätt kan få röta. De studsar snabbt tillbaka från att ha varit lite torra jämfört med att de fått röta eller köldskador

23 maj

Bra kommentarer och som jag nämnt tidigare så är jag ny på området och kan mycket väl omvärdera mia betyg framöver. Okunnighet kan skapa förhastade slutsatser.

24 maj

Jag testade nyss Petrens och blev grymt imponerad av kvalitén på plantorna och de var väldigt väl förpackade. Definitivt bästa leveransen hittills av de jag handlat av.

26 maj

Här kommer en varning för att handla hos olympus1975 på eBay. Under 2019 har jag köpt tre plantor från honom. Alla tre hade någon ohyra i komposten som spred sig till andra plantor. Det ena som blommade visade sig vara en okänd lycaste hybrid istället av en fantastisk Angulocaste Olympus ´ Liberty Magnolia Spray ´, klart var den inte värd de 31EUR jag fick betala för den. När jag påpekade säljaren att jag hade fått felnamnad noid planta så fick jag inget av honom, inte ens minsta rabatt för nästa köp. En annan gång har han skickat meddelande och erbjudit mig att köpa en av hans nya Lycaste hybrider som skulle vara rent av sensationell "splash" och fantastisk form för ca 70EUR, men kunde inte visa några bilder då "inte han brukade ta bilder på alla sina plantor". Vilket var konstigt då han påstod att plantan var en rent av sensation! Jag tackade nej såklart.

27 maj

Martina, Petrens har ett fint utbud men priserna är lite i överkant. Jag har inget emot att betala en slant extra för bra kvalitet men frakten är dubbelt så hög som från ex. vis Röllke!

27 maj

Funderar på några Lepanthes från Großräschner. Är det någon som har handlat från dem?

27 maj

Om någon hann läsa mitt inlägg nyss så var det fel. Jag blandade ihop dom med Assendorf. Grossräschner har jag inte besökt men väl handlat av och de är ok. Har ibland lite udda plantor.

1 jun

Peder, jo priserna är i överkant och fraktkostnaden är brutal i jämförelsevis med andra. Men utbudet och kvalitén på plantorna gör att det är värt det. Jag har testat många leverantörer genom åren(inklusive Röllke som jag alltid köper bark, mossa och krukor av) och leveransen från Petrens var lätt den bästa av dem.

11 jun

Ja man har sina favoriter bland orkideförsäljarna . De beror en del på vad man är ute efter, såsom släkte - storlek - kvalitet - pris - service. Min absoluta favorit är Popow Orchids, för har under många år köpt jättefina plantor av honom. De har varit välrotade, friska, bra å jämn kvalitet', mkt. bra service och sett till de bra pris......man får de man betalar för. Orchidgarden i Polen har låga priser, men det är en chansning ty kvaliteten varierar högst väsentligt. Ibland nyimporterat i dåligt skick med obefintliga rötter. Claessen Orchids i Holland är mer för att kränga plantor med ord som Big, vad gäller blommor och plantor, men de stämmer mkt. dåligt med verkligheten. Han kallar mkt. för att vara "adult", men man får småplantor som tar flera år att få stora å i blom. Dessutom är han mkt. dyr och vid klagomål så får man ingen kompensation eller ibland inte ens ett svar .

16 jun

Bra tråd! Har beställt en del från Großräschner och röllke. Har varit nöjd hittils. Vem skulle nu säga har billigast frakt? Mna vill ju gärna beställa någon eller några orkidéer i taget.

17 jun

En liten uppdatering från mina inköp: Röllke som jag nu handlat av två gånger och är nöjd med resultatet. Jag ger dem en stark 8:a för sitt sortiment, service och packning. Prisbilden är bra med goda möjligheter till 5 eller 10 av "young plants" men det tar ju tid innan de blommar. Großräschner är en ny bekant och jag har hunnit med att handla två gånger från dem. Mycket bra kvalitet med ok priser med stort urval. Bra förpackat och god service gör att man vill återkomma som kund. Lite rörig hemsida men man hittar till slut vad man letar efter. En 9:a är rättvist tycker jag själv. Jag har också tittat på Petrens som har fina plantor men det bär mig emot att betala dubbelt så mycket i frakt jämfört med några andra leverantörer. Nästan 400:- för några plantor är för mig tveksamt och därför handlar jag inte av principskäl. Misstänker att de räknar med lite vinst på just frakten som jag är ovillig att betala för. Företaget ligger i Belgien men frakten borde vara i linje med de som skickas från Tyskland. Detta är min personliga uppfattning och andra kanske ser bortom detta och handlar ändå. De verkar ha ett stort sortiment och kvaliteten är säkert god. Nu avvaktar jag till den ev. mässan i Lund i september för vidare inköp.

22 jul

Jag vill inkludera ytterligare en leverantör men dock en svensk sådan. Jag har gjort min första beställning och fått en liten leverans från Marita Åkesson. Fina plantor och bra förpackade samt en fin och bra kontakt. Jag vill ge henne en 8:a för mitt första köp. Großräschner är för närvarande den leverantör som ligger i topp på min lista över säljare men det kan naturligtvis ändras över tid. Großräschner har inte bara ett stort urval, fina plantor och bra service utan packar bra och leverans på några dagar från Tyskland.

23 jul

Kolla även orchideenforum.de bezugstellen.

6 aug

Jag har kollat plantor hos Wubben orchideen och där hittar jag några som jag vill ha. Jag har för mig att vi hade en sambeställning därifrån. Är deras orchidéer någonting att ha, jag minns inte, beställningen var så länge sen. Det är bra priser på plantorna. Det står att man betalar med faktura så undrar hur fixar man det från Sverige

6 aug

Plantorna från Wubben har varit sådär. Både jag och Börje (Bolebo) har dåliga erfarenheter. Tror det finns en gammal tråd om dem, för de har diskuterats tidigare. Vilka plantor letar du efter?

Faktura brukar man kunna betala via en banköverföring (EU-betalning).

6 aug

Tack för info Merwic, det är inga speciella plantor jag letar efter men när jag kollade Wubben orkidéer så såg ja några intresanta. Kan tänka mig t.ex Prosthechea prismatocarpa, några Dendrobium och eventuellt Gongora

7 aug

Jag har missat att ta med en svensk leverantör till nämligen Blomsterfamiljen. Stora och fina plantor men aningen dyra när jag jämför med de tyska säljarna. En 7:a får de på de få orkidéer jag köpt från dem så här långt. Tänker kanske att beställa lite från Ecuagenera från Ecuador då mässan i Lund ställdes in. Någon som har god erfarenhet från dem?

1 sep

Ja till slut gav jag efter trots det höga fraktpriset och handlade från Petrens i Belgien. Ser man till kvalitet kontra pris så är jag mycket nöjd med mitt köp. En planta fick jag som välkomstbonus och det var trevligt. Allt bra packat med en veckas senare leverans då jag beställde en fredag. Utbudet är stort med många lite udda orkidéer som jag fastnade för och prisbilden var helt ok för mig. Jag vill ge dem en stark 8:a i mitt högst personliga betyg.

1 sep

Såg precis att Röllke sålt sin verksamhet till Ecuagenera. Kommer dyka upp i ny skepnad som Ecuagenera Europe. Låter spännande! Familjen verkar arbeta kvar.
https://www.roellke-orchideen.de/index.p...

2 sep

Jag handlade min Phragmipedium sedenii från Eliteorchids i England. Uppfattade honom som lite lurig eller rörig, svår att få grepp om, fåordig och rullande på svaren. Tog tid innan han gick med på att erbjuda officiell beställning från hemsidan, ville först att jag skulle skicka pengar med Paypal som "gåva" (och spetsade till priset på plantan med 10 pund). Men han tog i alla fall foto och skickade till mig, och gav mig till sist den största av två, till det ursprungliga priset. Fick fel clips i beställningen, och han lovade skicka rätt eller pengar tillbaka - har inte fått någotdera. Men jag fick i alla fall den orchide-planta jag absolut ville ha.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Peder:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.