Catacetum

Från Misu.

23 feb

Ska ja dela denna

23 feb

Tycker jag inte. Så länge den har bara EN ny tillväxt behövs alla bakbulbers energi för att underhålla nya bulben. Om du inte planterat om den ännu är det hög tid nu men vattna inte ännu på några månader.

23 feb

Tack för svaret ska planerat om den

23 feb

Om man som du har den i barkblandning så är de hög tid för omplantering. Sedan är de lite försiktig vattning tills man ser att rötterna växer på en bit ner i mediet. Därefter ökar man på vattningen efterhand. Ett alternativ är att ha den i GreenMix vilket förenklar, ty den vattnas så att den är ngt. fuktig hela viloperioden, alltså även när den är bladlös. Detta innebär att när de nya brytet kommer så fortsätter man vattna så den är lite fuktig och sedan ger man näring å mkt vatten när bladet vecklat ut sig. Omplantering behövs bara om krukan blir för liten, å då flyttar man bara över hela klumpen till större kruka å fyller på med GreenMix runt kanten. Ja, så här har jag skött mina plantor i alla år. Som du ser så skiljer de mot hur stulun gör, å detta är inget ovanligt när de gäller orkideodling. Jag kan bara säga vad som fungerar för mig.

24 feb

Tack Göran

24 feb

Jag har alltid följt Bernie Butts och hans råd i den här facebookgruppen:
https://www.facebook.com/groups/Cataseti...

Har fungerat bra för mig och andra som inte lyckas så bra med Greenmix som kräver högre värme och luftfuktighet (växthus) än vad jag kan erbjuda.
Enl. B.B.s princip packar jag Sphagnum (gratis obegränsad tillgång)mycket hårt = snabb upptorkning (viktigt enl hans princip), när jag planterar om Catasetinae efter att fjolårets döda rötter är bortklippta förutom en tofs att fästa plantan med i det nya mediet. Mossan är lätt fuktad vid planteringen. Sedan får den stå orörd tills rötterna är 5-7 cm då jag börjar doppa nedre delen av krukan försiktigt. När bladen viker ut sig gödelvattnar jag för att få bulben att utveckla sig maximalt. Nya bulben bör vara större än föregående om man har lyckats väl.

Det finns kanske fler sätt att lyckas med Catasetinae på?

Lycka till Misu

24 feb

Följer gärna utvecklingen framåt. Det ser ut som om näst sista bulben har gått tillbaka en del. Kan du minnas vad som hände..?

24 feb

Förstår inte vad du menar stulun med att GreenMix kräver högre värme, luftfuktighet och växthus. Allting är ju relativt, men jag odlar på fönsterbänk i normal rumstemp. på 20 grader och därmed ca 18 grader vid fönstret. Luftfuktigheten är vad den är i normalt inomhusklimat, utan luftfuktare. I mitt växthus håller jag som minst 18 grader, å de fungerar alldeles utmärkt. Jag förstår inte vart ryktet har uppstått, att de krävs mera värme. Enligt f.d. världsmästaren (Hans Christiansen, Orchidegartneriet) i orkideodling som odlar allt i GreenMix, så har han oxå ca 18 grader som lägst. Han förstår inte heller varför det sprids konstiga rykten om värme å fukt. Här nere i syd spreds ett tag ett rykte, att man måste ha högre värme som kommer underifrån?? Hur sådana rykten uppstår, är ju väldigt märkligt?! I SYS-föreningen finns flera fönsterbänksodlare som använder GreenMix framgångsrikt.
Det är så att när jag visar mina plantor, så undrar alltid folk vad jag har i krukorna. De e då jag förklarar hur bra de fungerar för mig med GreenMix, men som jag brukar säga - man kan odla i nästan vad som, bara man anpassar skötseln därefter. Så de finns mkt. att välja på och de gäller att välja de, som passar var å en bäst. Så lycka till med odlandet, med vad ni än har i krukorna

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Misu:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik